avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Modificare acte Asociatie (ONG)
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Modificare acte Asociatie (ONG)

buna ziua, am intrat de curand intr-un ONG...am particpare majoritara de altfel...am mici nelamuriri totusi:
- dat fiind ca un membru din cei 3 membri fondatori vrea sa se retraga, si eu il inlocuiesc se poate depune un nou act constitutiv si un nou statut actulizat, dat fiind ca avem si alte activitati noi ?
- la momentul constituirii aportul membrilor a fost de 600 lei (2011), potrivit noilor modificari ale Ordonantei, aportul este in valoare de cel putin un salariu minim
brut pe economie, la data constituirii asociatiei,
intrebarea este? daca depunem actul constitutiv si statutul in forma actualizata, trebuie sa actualizam si aportul initial, adica de la 600 sa facem dovada completarii pana la valorea unui salariu minim brut pe economie in 2015 , respectiv 975 lei ?
multumesc...
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 20:40, 20 Aprilie 2015
Pentru inceput depuneti o cerere de adeziune, aceasta se aproba de catre comitetul director, persoana care doreste sa renunte la functii si la calitatea de membru depune apoi o hartie prin care va comunica vointa lui. La prima adunare generala, convocarea se face cu membrii care sunt la data convocarii. Persoana care se retrage, ramane in ong-ului de la infiintare (actul constitutiv). La adunarea generala, pe ordinea de zi puteti sa treceti si modificare statut. Dar aveti in vedere sa nu treceti acolo in statut toate nimicurile. Se trec aspectele cele mai importante astfel incat sa nu rezulte un statut stufos. Acele nimicuri se trec separat in regulamentul de organizare si functuionare care si el trebuie aprobat de adunarea generala la propunerea comitetului director dar care nu se inregistreaza la judecatorie.
Procesul verbal al adunarii generale trebuie depus la judecatorie in maxim 15 zile.
Nu trebuie actualizat patrimoniul initial.
Incercati sa atrageti mai mult de trei persoane care sa fie membrii cu dreturi depline pentru a nu va confrunta permanent cu grija ca sa nu scada numarul legal de membrii prin plecarea unuia.
multumesc pentru raspuns, este la obiect si ma ajuta foarte mult...

noul statut si act constitutiv pot contine exact componenta noua cu cei 2 ramasi + persoana mea...cel care se retrage sa fie mentionat: ca urmare a retragerii dlui...... s-a hotarat.... etc ?

da, separat de membrii fondatori mai exista 2 membri simpli (ordinari) cu rol functional....multumesc
Ultima modificare: Joi, 5 Martie 2015
primavara2015, utilizator
Dupa ce s-a inregistrat asociatia, membrii asociati care au fost pe lista de la infiintare dar si ceilalti care sunt primiti cu drepturi depline in asociatie ulterior, au aceleasi drepturi. Trebuie sa aveti in vedere ca membrii fondatori nu sunt mai membrii decat ceilalti. Si nu inteleg treaba cu cei cu rol functional. Sunt angajati cu contract de munca pe asociatie?
Prin procesul verbal al adunarii generale de alegeri, se inregistreaza noua componenta a organului de conducere. Separat va fi act aditional de modificare a statutului.
La un ONG nu poate exista conceptul de ”participare majoritara”. Devii membru sau incetezi a fi membru. Nu poti ”inlocui” pe cineva. Calitatea de membru nu e poate transmite, nu e ca la SRL cand cesionezi parti sociale. Se aproba in sedinta AG forma actualizata de statut si act constitutiv, se atesta avocatial si se opereaza in RAF prin Judecatorie pentru a reflecta in in evidentele oficiale noua compoenenta a asociatiei ca membri si ca identitate a personaleor din orgenele de conducere si control...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare membru fondator / presedinte puuv puuv Buna ziua, La infiintare am facut urmatoarele: acord de asociere intre cei 3 membri fondatori depus fiecare in banca aportul initial gasit un ... (vezi toată discuția)
Un membru fondator dorește sa iasă din asociație. Mirela1662 Mirela1662 Bună ziua, vă rog să mă ajutați în următoarea problemă: O asociație în curs de constituire cu 3 membri fondatori , s-a emis de către judecatorie ... (vezi toată discuția)
Incheiere acte retragere membru fondator asociatie ClaudeStoica ClaudeStoica Buna ziua, in situatia in care un membru fondator al unei asociatii isi manifesta dorinta de retragere din Asociatie(asociatia are doar 3 membri, in cadrul ... (vezi toată discuția)