avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Incheiere Acte retragere membru fondator Asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Incheiere Acte retragere membru fondator Asociatie

Buna ziua, in situatia in care un membru fondator al unei asociatii isi manifesta dorinta de retragere din Asociatie(asociatia are doar 3 membri, in cadrul aceleiasi Adunari Generale se va lua act de retragerea sa si se va lua act de adeziunea unui nou membru), pe procesul-verbal si hotararea aferenta, mai are dreptul/obligatia membrul fondator care se retrage de a mai semna?
Referitor la actele aditionale de modificare ale actului constitutiv si statutului, acestea se pot incheia direct in versiunea actualizata, potrivit modificarilor dispuse de Adunarea Generala? Avand in vedere ca un membru fondator se retrage si se atrage un alt membru pentru a indeplini numarul minim de 3, membrul care s-a retras mai trebuie sa semneze pe versiunile actualizate ale actului constitutiv si statutului?
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 19:14, 7 Noiembrie 2018
Ordinea este asa: comitetul director discuta si aproba cererea de adeziune la asociatie si deci persoana devine membru cu drepturi depline (moment in care asociatia are 4 membrii), comitetul director ia act de cererea de renuntare la functii si la calitatea de membru cu drepturi depline a ong (moment in care asociatia are 3 membrii care vor fi si convocati pentru adunarea generala de alegeri si doar acestia vor semna procesul verbal al adunarii generale).
Multumesc frumos. Este aplicabila solutia dumneavoastra chiar si in cazul in care membrul care se retrage este chiar membru al Consiliului Director(alcatuit din doar 2 membri)?
Nu exista o interpretare unitara a legislatiei, destul de "subtirele" privind asociatiile si fundatiile. Unele judecatorii accepta in asemenea cazuri sa le depui "extras de proces-verbal de sedinta de Adunare Generala" atestat avocatial, in care e consemneaza deciziile relevante ex. alegeri pentru organe, votarea de modificari de Statut.... si ca documente separate, atestate avocatial, formele actualizate de Statut si Act Constitutiv rezultate prin operarea modificarilor votate... fara sa se mai redacteze si depuna acte aditionale sau lista concreta de modificari.... ramana doar rezultatul, forma actualizata a documentelor..... Multe judecatorii (nu toate !) accepta ca, in caz de modificari de acte constitutive, actele care se depun sa fie semnate de doar o persoana sau cateva, desemnate de statut sau de Adunarea Generala, nicidecum de toate persoanele participante la sedinta AG. Sau semneaza toti o minuta informala, dar varianta redactata la calculator in mod formal, riguros, de regula intitulata extras de proces-verbal de sedinta AG, e semnata in fata avocatului de doar 1 sau cativa din participanti, nu de toti. Ar fi si fizic imposibil daca a fost o sedinta AG a unei organizatii cu foarte multi membri... Ar fi util sa semneze si cel care pleaca macar o minuta "de mana" a sedintei, ca sa nu fie vreo contestare ulterioara, dar legea nu impune.... Daca momentul retragerii fondatorului este la inceputul sedintei, sau in tot cazul inaintea votarii modificarilor de statut sau acte constitutive, nu are de ce sa semneze....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convocarea adunarii generale Offset Offset Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta. Am infiintat o Asociatie ONG in decembrie 2020, 3 membrii fondatori. Acum, unul din membrii fondatori ... (vezi toată discuția)
Retragere membrii fondatori Marilena56 Marilena56 Pentru o asociatie,nou infiintata, daca un membru fondator din 3 doreste sa se retraga, care este procedeul? Mentionez ca asociatia are doar 4 membri, membrul ... (vezi toată discuția)
Modificare acte asociatie (ong) primavara2015 primavara2015 buna ziua, am intrat de curand intr-un ONG...am particpare majoritara de altfel...am mici nelamuriri totusi: - dat fiind ca un membru din cei 3 membri ... (vezi toată discuția)