avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sfat, va rog
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sfat, va rog

Buna ziua!

Baiatul meu de 13 ani, intr-un cantonament, de catre un coleg sau mai multi , a fost "tuns" in somn. Fapta se crede ca au facut-o unii mai mari peste 16 ani. In afara de asta i s-a furat si din mancare. Deoarece nu doresc sa privesc aceste fapte ca pe niste glume proaste doresc sa fac reclamatie si pentru aceia care fac aceste glume si la adresa antrenorului care se presupune ca raspunde de acesti copii. Va rog frumos sa-mi dati un sfat cum pot aborda corect aceasta situatie si cui ma pot adresa.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 09:28, 21 Iunie 2009
Stoica Ioana a scris:

@gabescu
Dumneavoastra ati avea aceasta reactie , de acceptare a evenimentului produs , de uitare , de iertare ...De ce nu acceptati ca , atat moral , cat si juridic , exista o alta varianta , o alta reactie ?
Natura umana e foarte diversa ...asa incat fiecare dispune intr-o asemenea situatie de propriile actiuni.Unii aleg o atitutine mai aflictiva , altii , una mai blanda...

Eu nu incerc sa-mi impun opinia ci doar am atras atentia asupra unei atitudini exarcerbate, cu o farama de intoleranta asupra unui eveniment, "judecat" numai din perspectiva parintilor si adultilor si nu dintr-o perspectiva ambivalenta:copil-parinte.
Orice conflict se incearca a se solutiona mai intai pe cale amiabila si apoi se apeleaza la o instanta.

Din perspectiva juridica nu cred ca trebuie sa incorsetam cu regului si norme rigide potenta evolutiva a personalitatii unui copil, invocand necesitate asigurarii protectiei acestuia.
Dar totodata sunt de acord ca "ochiul"normei juridice sa asigure si sa garanteze supravegherea dezvoltarii din toate punctele de vedere a copilului.

Aici ar trebui creat un echilibru stabil care sa poata asigura drepturi, libertati dar si obligatii responsabile.

In acelasi timp, cazurile grave in care legea prevede sanctiuni inclusiv de ordin penal, trebuiesc tratate cu multa responsabilitate si echitate pentru ca norma juridica sa-si indeplineasca rolul sau, inclusiv cel pedagogic.

Eu insa personal pot spune ca am gestionat altfel asemenea comportamente si din perspectiva copilului, dar si din perspectiva parintelui, fara insa a uita, a lasa nesolutionata problema.

Comunicarea parinte-copil-grup-scoala este cheia si nu reactia disproprtionata orientata spre sanctiune.
Daca nu ma credeti nu este nimic, insa intrabati psihologii, pedagogii, psihopedagogii, teologii, inclusiv parintii, prietenii, dascalii vostri.:)
Nu prea mi se pare nici mie ca se "arunca" in sfera penalului.
Prejudiciul nu este permanent. Vorbesc de tuns.
Dar, "gluma" asta depaseste bunul simt. Una este cand te trezesti cu pasta de dinti pe mana, alta este ciopartirea parului.
Eu as face o plangere la clubul respectiv pentru ca au si ei un regulament pe care trebuie sa-l respecte.
Pustii aia trebuie sanctionati de club.
Corect in fond asa am sustinut si eu.
Este clar ca respectivii colegi se pare ca au cam intrecut granitle unei glume ce ar fi putut fi gustata...insa mie , personal, mi se pare ca nimeni nu poate fi tuns cu adevarat in timpul somnului, deoarece nici la frizerie cand mergeam , in copilarie, de multe ori, nu ne era foarte comoda aceasta operatiune, din cate imi aduc aminte. Asa incat , imi vine greu sa cred ca ,,victima" nu s-ar fi sesizat , credeti ca participantii la aceasta gluma , amuzandu-se, desigur , de situatie, nu au izbucnit deloc in ras, in timpul operatiunii, lucru ce l-ar fi putut trezi pe copilul in cauza , sau ca foarfecele nu mai ciupea ...ma gandesc totusi la o tunsoare mai de suprafata, care, cu putin efort ar putea fi reparata, sau , in special ca acum este vara, o tunsoare mai scurta ar putea fi chiar benefica ...in fine, consider ca aceasta pozna nu are nimic de-a face cu penalul, ci doar cu niste uzante ..de tabara , de cantonament...aceste intmplari , devin amintiri care ii pot uni pe acesti copii, ma gandesc tototdata ca este trist atunci cand nu mai gustam glumele copilariei, chiar daca in primul moment suntem furiosi...ar trebui ca simtul umorului sa nu ne praseasca , nici chiar in astfel de momente, inocente totusi, in opinia mea...altminteri mi se pare trist. In plus, consider ca tatal ar trebui sa il lase pe fiu sa se maturizeze, sa inteleaga cum este departe de familie, ca altundeva lucrurile vor fi mereu diferite, iar el va trebui sa invete sa se apere , in situatiichiar mai grave ca aceasta. Iar fiul va trebui sa invete cum este cu spititul de echipa , prin aceasta putand chiar sa inteleaga daca poate fi coechipier cu ceilalti ori nu poate face fata decat normalitatii de acasa...
Treaba cu furtul mancarii, deasemenea , nu mi se pare chiar un furt, deoarece, asa cum afirma cineva inainte, doar daca ar fi avut tot portbagajul plin cu provizii, nu doar cateva gustari...l-am fi putut aprecia ca fiind furt.
Chestia cu pierderea dintilor calificata ca fiind slutire , opinez si eu in acest sens, deoarece , comparativ c u parul care , oricat l-am tunde, el continua sa creasca, acesti dinti, care , chiar daca pot fi inlocuiti, sunt un fals, inlocuirea lor implica destule costuri si de ce nu, suferinta...
Si ca o paranteza, am putut constata totusi , candva, la o persoana trecuta de 80 de ani, cum, in mod straniu, au inceput sa-i ,,rasara" noi dintisori, in locul acelora pe care si-i pierduse ..si nu e gluma. Acest lucru , mi-a reconfirmat faptul ca , intr-adevar, nu imbatranim, ci redevenim copii...B-)
buna ziua ,
sunt deacord si cred ca moral si etic ar fi sa fac o plingere la club pentru ca acolo se poate discuta situatia si se pot aplica sanctiunii ,pentru ca pe viitor sa nu mai pateasca si altii asa ceva .

Alte discuții în legătură

Infractiunea de slutire corinuta corinuta As dori sa aflu daca mai este incriminata acesta fapta, respectiv infraciunea de slutire, daca ati putea sa/mi spuneti cadrul legislativ (vezi toată discuția)
Slutire? Tiberiuc Tiberiuc Am injurat un vecin, m-a injurat si el dar acesta m-a luat si la tranta si am cazut cu gura de asfalt. Am patru dinti frontali sparti iar din cei 4, 1 e rupt ... (vezi toată discuția)
Slutire? geo-vem geo-vem Este slutire cind o persoana este lovita in zona fetei si in urma lovituri ia-u cazut 2 dinti si sub buza ia ramas semn de 2,5cm. (vezi toată discuția)