avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cash direct din bancomat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cash direct din bancomat

Salutare la toti!
Poate s-a mai discutat, dar eu nu am gasit nimic acum, asa ca intreb si eu:
patronul retrage numerar cu cardul firmei din bancomat de pe ct.crt al societatii sau face plati personale pe care le inregistrez ca avansuri ct.crt. asociati. Trebuie trecute aceste operatii in registrul de casa? Eu primesc recipisele dupa incheierea lunii dar iau extrasele de ct mde 3 ori pe luna si acolo apar aceste retrageri.
Multumesc!
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 12:53, 22 Iunie 2009
Cardul este al firmei, deci banii de pe card sunt ai firmei. Daca ii ridicam din bancomat este ca si cum i-as ridica de la ghiseu de la banca, fara prea multe formalitati. Obligatoriu eu ii inregistrez in registru de casa. Diferenta intre 581 si 5125 este ca in 5125 pot avea sold iar in 581 nu. Chiar si asa, soldul contului 5125 este dupa parerea mea o solutie temporara.
lumi71 a scris:

Daca ii ridicam din bancomat este ca si cum i-as ridica de la ghiseu de la banca,


este ca Și cum, numai că nu e așa. ar fi prea simplu. dacă tratez problema așa minimal, unde înregistrez extrasul de cont din bancă, unde îmi apare golirea cardului cu suma retrasă? sau il consider document primar neglijabil, deci de neinregistrat.?

contul 5125 este bine definit, si foloseste exact la operatiunile pentru care a fost gandit. operatiile cu cardul efectuate la comercianti (POS), la care transferul apare in extrasul de cont dupa 2-3 zile unde il inregistrati. tot in 581.?



Am si eu o situatie la fel si va rog sa imi spuneti cum trebuie procedat corect referitor la registrul de casa.
Banii care se ridica numerar de la bancomat se trec in registrul de casa la incasari dar trebuie facuta si chitanta de incasare sau este suficienta referinta primita de la aparat, adica incasare conform referinta nr.xxx.?

Va multumesc
Magda Staicu a scris:

Eu nu inteleg . Cum adica ? Chiar daca nu trec banii prin casa ?


Aici s-a inteles bine fenomenul, dar vad ca nimeni nu-l explica.

Este vorba de mai multe persoane (chiar daca uneori sarcinile operate pe conturi diferite sunt facute de acelasi om, cu cumul de fiunctii, eu tratez operatiile ca fiind facute de persoane diferite).

Pentru ca (in acest caz) nu ma inteleg cu patronul sa aduca actele zilnic (uneori sa vrea, tot nu poate, ca alearga in multe parti, nu-i asa?) il asimilez cu un delegat care are dreptul sa ridice bani de la bancomat.

Asa ca atunci cand am extrasul de la bancomat, dupa multe zile, operez ca orice ridicare de numerar:

581 = 5121

Cand imi aduce recipisa voi inregistra:

542 = 581

Trebuie sa avem in vedere ca realitatea este cea descrisa de mine, ca banii au ramas la el si nu au ajuns in casierie.
Pentru Magda. Atunci cand am bon am 6022=401 si 4426=401ch.combustibil cu tva, apoi la extras 581=5121 si concomitent 5311=581 si acum avand disponibil in caserie platesc bonul 401=5311. Daca patronul imi precizeaza ca nu are chitanta ptr. bani ii contez ca ch.nedeductibile. Daca situatia se intinde pe mai multe zile si doresc ca in registrul de casa sa se reflecte exact bani existenti ii contez ca avans patronului 542=5311 (completez si dispozitia de plata). Am avut control si a fost ok. Este un pic mai dificil atunci cand registrul de casa se face zilnic si descoperi situatia la data operarii extrasului sa spunem peste o saptamana, atunci recomand la extras 581=5121 si 542=581.
Am vazut o situatie similara operata de Pricewaterhousecooper, respectiva companie avea card-uri ptr. angajati si in consecinta desi era o retragere de numerar se duceau direct pe avans-uri adica la banca 581=5121 si ca avans 542=581 deci nu exista registru de casa, avansul se inchidea la data decontului...















Alte discuții în legătură

Achitare facturi prin card bancar adriana_ramona adriana_ramona Daca se achita facturi prin cardul bancar aferent contului curent al firmei cum este corect a se inregistra : 581=5121, 5311=581, 401=5311; sau direct ... (vezi toată discuția)
Card de credit niko 94 niko 94 Avem un card de credit atasat la un cont bancar.In Decembrie directorul a ridicat bani de pe card 100 lei, sa aprovizionat cu motorina care a platit-o cu bani ... (vezi toată discuția)
Monografie contabila retragere numerar de la bancomat OOANA1977 OOANA1977 cand retrag numerar de pe contul de card, cum se inregistreaza,cu ce nota?multumesc,astept raspuns. (vezi toată discuția)