avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Schimbarea legii in privinta alcoolului la volan
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Schimbarea legii in privinta alcoolului la volan

Cum se poate sa ai ca infractiune o fapta fara consecinte ?
Am fost oprit in trafic si depistat cu o alcolemie mare ...foarte mare cand am primit analizele de la institut (asta a durat 2 ani ca au ratacit buletinul de analize si erea greu sa spuna ca trebuie sa platesc o taxa pentru copie).In final am fost judecat pentru ca am comis o fapta penala ,asa cum spune legea si condamnat la 10 luni de inchisoare cu amanarea pedepsei , fapt care nu are ce indrepta si nici reabilita pe nimeni in situatie similara. De reabilitat am fost reabilitat de simplu fapt ca am iesit din starea bahica si am vazut ca nu mai pot duce copilul la scoala si nu mai pot sa livrez marfa la clientii pravaliei care la vremea respectiva o aveam . Acum vreau sa aplic pentru un atestat de taximetrist si nu stiu daca am voie cu aceasta condamnare .
De a doua zi de cand am ramas fara carnet tot incerc sa vad care este motivul pentru care sa deschis dosar penal sau cine e cel responsabil de a face infractiune fapta de a conduce beat si a nu produce nici o consecinta ...adica seamana cu povestea cu drobul de sare , pentru ca a acuza un om doar ca e inconstient sau ca este in incapacitate mentala si fizica , e ca si cum ai trce pe lista infractiunilor ,prostia ,nebunia, tampenia .Intelegeam sa primesc o amenda sa trebuiasca sa fac rata la banca sa o platesc si o suspendare de permis de 2-3 ani , dar sa faci puscarie fara sa produci nici o paguba ....nici o dauna ???
Daca asta nu e o lege care incalca FLAGRANT drepturile omului si gresesc privid astfel lucrurile rog pe cineva care vede o singura consecinta afara de cele ce au loc asupra mea sa ma lumineze si pe mine !
Acţiunea de conducere a unui autovehicul pe un drum public, de către o persoană având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală are întotdeauna ca rezultat o stare de pericol pentru securitatea circulaţiei rutiere, care constituie obiectul ocrotirii penale. Acest pericol este inseparabil legat de materialitatea faptei, indiferent de împrejurările în care s-ar comite aceasta.

C.A.Iasi, dec.pen.nr. 618/13.10.2009

In esenta lor, infractiunile la regimul circulatiei pe drumurile publice sunt infractiuni de pericol si incrimineaza fapte prin care sunt puse in pericol valorile sociale, inclusiv viata persoanei implicate in trafic, chiar daca aceste valori nu sunt vatamate efectiv. Pericolul consta in aceea ca legea a stabilit ca a conduce un autovehicul cu o alcoolemie peste 0,80 gr/l constituie infractiune si nu contraventie, fiind obiectiv, legal si efectiv.
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre un conducator auto aflat sub influenta bauturilor alcoolice prezinta pericol evident pentru siguranta participantilor la trafic intrucat bautura consumata provoaca tulburari psiho-senzoriale caracterizate prin dezorientare, confuzie, alterarea judecatii, a memoriei si tulburari neuromusculare, constand in special in tulburari de echilibru si coordonare.
Este regretabil faptul ca nici pana in acest moment nu ati inteles importanţa valorii sociale lezate prin conduita dvs infracţională.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2015
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Am inteles perfect gravitatea faptei, dar daca nu esti trecut prin ea nu vezi ce este evident ...adica pedeapsa care se aplica si faptul ca fapta e infractiune , nu duce la indreptarea infractorului ,cel mult la decaderea sa din punct de vedere social si probabil in cazul unora mai putin elevati la incercarea de a rezolva problema sociala creata de pedeapsa prin alte infactiuni. De aceea spun ca o pedeapsa trebuie data inspre indreptarea unei greseli nu pentru a nenoroci un om si la ai lua dreptul la a avea o viata normala din moment ce el nu a adus nici un prejudiciu de nici o natura ,afara de o presupusa amenintare. La fel de bine traim si cu faptul ca poate veni un cutremur care sa rada tot ...ce facem?...ne mutam la cort ? Daca exista o consecinta reala a acestei fapte vedeam necesara o circumstanta agravanta a pedepsei pentru consecinta aceleia si erea justificata ,dar in lipsa unei consecinte reale nu vad justificata aceasta lege ca infractiune.Daca schimbati punctul din care priviti aceasta problema o sa vedeti ca este ceva care nu este in regula ....mintea omului e obijnuita sa prezinte fapte si lucruri in tiparele sau progranele care sunt implementate in ea ...nu pot sa nu inteleg de ce de acolo de unde vedeti dumneavoastra aceasta problema, apare pentru dumneavoastra in forma pe care dati raspunsul si pentru care , multumesc frumos . Dar ideea e sa incercam sa privim problema din toate unghiurile si sa avem cat mai multe puncte de vedere caci altfel nu o sa facem decat ca cei din vechime care aveau o placere de a striga ,,Spanzuratiii'' numa sa vada cum se zbate ala in lat , si justificau gestul cu ,,erea vinovat''desi nu stiau ce a facut respectivul sau daca se justifica in vreun fel pedeapsa .
Multumesc
condamnat la 10 luni de inchisoare cu amanarea pedepsei


Daca instanta a amanat aplicarea pedepsei(art.83 c.p.) nu sunteti condamant si nici permisul nu se anuleaza.
Da asa este ,totusi datorita faptului ca sentinta este inscrisa in cazierul judiciar , regulamentul ARR incalaca drepturile cetatenesti care raman neatinse prin amanarea aplicarii pedepsei si nu permite sa aplic pentru atestatul de competenta profesionala Taxi pentru ca juristii lor au ca norma cazier curat nu ce scrie in el...adica pot sa iau permis de arma dar nu am voie sa lucrez ca taximetrist pentru ca nu se oboseste nimeni sa faca o lege clara pentru toata suflarea
Eu as spune ca nu este legal cum procedeaza, prevederile C.P. sunt foarte clare, incercati sa le aratati poate inteleg.
ART. 90 C.P.
Efectele amânării aplicării pedepsei
(1) Persoanei faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu i se mai aplică pedeapsa şi nu este supusă niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită, dacă nu a săvârşit din nou o infracţiune până la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea amânării şi nu s-a descoperit o cauză de anulare.
(2) Amânarea aplicării pedepsei nu produce efecte asupra executării măsurilor de siguranţă şi a obligaţiilor civile prevăzute în hotărâre.


Alte discuții în legătură

Permis retinut - alcool la volan A15005 A15005 Buna ziua, in data de 2.09.2015 am fost oprit de un echipaj al politiei avand 0,8 in aerul expirat.Am colaborat cu domnii agenti de politie,am recunoscut ... (vezi toată discuția)
Amânarea aplicării pedepsei craciunr05 craciunr05 Buna ziua, ma interesează când se dispune amânarea aplicării pedepsei. Am condus sub influența alcoolului și as vrea sa știu dacă am vreo șansa (0,91 ... (vezi toată discuția)
Conducere in stare de ebrietate adiadrian24 adiadrian24 Buna ziua, as dori sa stiu ce se poate intampla in cazul in care am fost oprit de politie in stare de ebrietate cu o alcolemie mai mare de 0,50 in aerul ... (vezi toată discuția)