Acţiunea de conducere a unui autovehicul pe un drum public, de către o persoană având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală are întotdeauna ca rezultat o stare de pericol pentru securitatea circulaţiei rutiere, care constituie obiectul ocrotirii penale. Acest pericol este inseparabil legat de materialitatea faptei, indiferent de împrejurările în care s-ar comite aceasta.
C.A.Iasi, dec.pen.nr. 618/13.10.2009
In esenta lor, infractiunile la regimul circulatiei pe drumurile publice sunt infractiuni de pericol si incrimineaza fapte prin care sunt puse in pericol valorile sociale, inclusiv viata persoanei implicate in trafic, chiar daca aceste valori nu sunt vatamate efectiv. Pericolul consta in aceea ca legea a stabilit ca a conduce un autovehicul cu o alcoolemie peste 0,80 gr/l constituie infractiune si nu contraventie, fiind obiectiv, legal si efectiv.
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre un conducator auto aflat sub influenta bauturilor alcoolice prezinta pericol evident pentru siguranta participantilor la trafic intrucat bautura consumata provoaca tulburari psiho-senzoriale caracterizate prin dezorientare, confuzie, alterarea judecatii, a memoriei si tulburari neuromusculare, constand in special in tulburari de echilibru si coordonare.
Este regretabil faptul ca nici pana in acest moment nu ati inteles importanţa valorii sociale lezate prin conduita dvs infracţională.