avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietar imobil dobandit inainte de căsătorie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietar imobil dobandit inainte de căsătorie decedat, drepturile sotului supravietuitor

Am o prietenă căreia i-a murit soțul acum 1 an și 4 luni. Nu au copii. El a achiziționat un apartament înainte de căsătorie cu vreo 3 ani, prin credit ipotecar. În timpul căsătoriei au plătit, desigur, împreună rata lunară (vreo 8 ani), ea devenind și codebitor la credit. După decesul soțului plătește soția, care locuiește încă în apartament. Asigurarea de viață pentru credit s-a făcut pe numele soției în anul în care soțul a decedat. Ea nu are bunuri imobile în proprietate.
Soțul decedat are ambii părinți în viață și 3 frați. Nu s-a făcut nici o procedură de transmitere a moștenirii legale. Ar urma să se facă.
Întrebări:
1. Ce drept de moștenire are soția neproprietar asupra imobilului menționat anterior, în condițiile în care vin părinții și frații la moștenire?
2. Dacă are acest drept, la ce cotitate disponibilă?
3.Există vreun articol de lege care menționează situația specială de venire la moștenirea soțului soția care nu are bunuri imobile comune și de nici un fel?
4. În cât timp se poate începe procedura transmiterii moștenirii legale?
Ultima modificare: Duminică, 8 Martie 2015
Lacrami0ara, utilizator
Ceilalți sunt în silenzio stampa. Ei cred că în 2 ani de la deces pot deschide masa succesorală.
În caz că se ajunge la o înțelegere și ceilalți moștenitori îi cedează tot, soția (care, astfel, va deveni proprietar al imobilului soțului decedat) va trebui să plătească vreo taxă/vreun impozit, reprezentând vreun procent din valoarea estimată a apartamentului?
Mulțumesc.
Da, 1 % cu titlu de impozit ca nu au dezbătut moștenirea în timp de 2 ani de la deces. Și va plăti tot ea și taxele la notar care sunt calculate funcție de valoarea imobilului. Vedeți ca găsiți calculatoare de taxe pe google.
Notificati-i sa va intelegeti, poate nici nu au acceptat mostenirea. Si sa fie clar, oamenii aia mostenesc si creditul (cel mai probabil, ca nu am contractul sa vad pentru ce s-a contractat) si trebuie sa o despagubeasca si pentru ratele platite de sotie pana acum.
De aceea, este mult mai probabil sa incerce sa negocieze, nu sa ajunga in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire din donatie rina68 rina68 Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie ... (vezi toată discuția)
Succesiune davidmirela davidmirela Succesiune Bună dimineața! Nepoțelei mele ea decedat ieri soțul S au căsătorit legal acum 1 an și 3 luni Înainte de căsătorie el și a cumpărat un ... (vezi toată discuția)
Drept mostenire locuința ipotecata si alte bunuri carinan carinan Se da următoarea situație: un domn căsătorit a decedat. Nu a avut frați sau surori, tatăl a decedat. Are numai mama, soție si multi unchi, mătuși si ... (vezi toată discuția)