avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dovada vechimii în munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dovada vechimii în munca

Buna ziua,daca am carnetul coplectat la zi,nu dovedeste ca beneficiez de toata vechimea inscrisa in el?Daca angajatorul nu a platit cotizatia la asigurari sociale,ce vina am eu,mai ales ca nu mai am de unde sa il iau?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:32, 13 Martie 2015
Art. 279 C.mun.
(1) Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.
...

Potrivit dispozitiilor art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiu de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit
contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Asadar, stagiul de cotizare reprezinta perioada pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Art. 44 alin.5 din legea nr.263/2010 dispune ca , dispoziţiile prezentei legi, referitoare la neplata contribuţiei de asigurări sociale, se completează cu prevederile legale privind executarea creanţelor bugetare.
In acest caz, insitutiile competente (ANAF, Casa de Pensii) au obligatia sa intreprinda actiunile necesare pentru excutarea angajatorilor care nu au platit contributiile. Salariatul nu poate fi sanctionat prin nerecunoasterea stagiului de cotizare datorita neindeplinirii obligatiei angajatorului.

In consecinta, perioada in care o persoana desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca se datoreaza contributii la sistemul asigurarilor sociale iar aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in acest sistem si in situatia in care angajatorul nu a achitat contributiile in baza art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010.
[ link extern ]

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este adevart ce v-a spus colegul mai sus (privitor la stagiul de cotizare) dar nefiind platita contributia la pensie de catre angajator pe perioada respectiva punctul de pensie este 0 (zero).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diminuare vechime in vederea pensionarii Giorgina Giorgina Buna ziua, Sotul meu a pregatit dosarul de pensionare. Se loveste insa de o problema pe care nu numai ca nu o intelegem, dar nici nu stim cum am putea sa o ... (vezi toată discuția)
Pt pensii Pauna Mariana Pauna Mariana Daca sunt angajat cu contract de muncă dar patronul spune ca nu a plătit decât sănătatea și nu are bani pt pensie si somaj in ce fel sunt afectată ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de pensie anticipata partiala? popacam popacam Am mai multe intrebari: 1.daca societatea unde sunt salariata nu a platit asigurarile ptr ultimele 6 luni si esste in faliment,pot beneficia de somaj? 2.pot ... (vezi toată discuția)