avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Incheierea contractului de asistenta juridica la ...
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Incheierea contractului de asistenta juridica la distanta

Care este modalitatea de încheiere a contractului de asistenta juridica la distanta?...se trimit ambele exemplare ale contractului, înregistrate si completate, din cuprinsul ,,cotorului,, de contracte catre client?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:23, 27 Martie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
De acord. Totusi, e putin ciudat sa poti reprezenta astfel un client, desi legea nu distinge ce poti face pentru si in numele clientului. Dar nu ai cum, la distanta, sa atesti identitatea unui om pe care nu l-ai legitimat corespunzator, cu BI sau CI sau pasaport... motiv pentru care ar trebui modificata corespunzator legislatia, pana atunci ar trebui sa mentionam pe contracte fara atestare identitate etc.
De asemenea, in functie de obiectul contractului si nbegocieri, contractul se poate incheia si prin plata onorariului. Pe mine ma ajuta ca, in caz de reprezentare a unui client pe care nu l-am legitimat, sa solicit un avans ori transfer, preferabil dintr-un cont personal, facut in nume personal de client. Astfel, ma asigur ca e cine spune.

Totusi, asta e o scapare a legii, nu poti atesta identitatea unui om pe care nu l-ai vazut personal, zic eu, la nivel de logica. Momentan, legislatia permite, din pacate.
Multumesc
Am inteles, dar tot îmi raman niste intrebari:
1. Daca contractele sunt înseriate de barou, eu scanez contractul respectiv si il trimit si apoi inchei originalul? Factura pentru servicii prestate o emit si o transmit prin posta?
2.Pentru avansul pe care mi l-ar achita un posibil client in numerar la ghișeul băncii unde este deschis contul, clientul nu are nevoie de factura?...Sau acesta face transferul on line?
3. Statutul profesiei face referire si la ceva scrisoare de angajament care poate valora contract de asistenta juridica....exista așa ceva?
Va multumesc anticipat
Eu folosesc faxul pentru angajament de la distanta.
Am avut procese civile unde nu stiau avocatii cum sa scape de mine din proces si instanta mi-a cerut in instanta contractul de asistenta juridica semnat prin fax.
Este perfect legal.

Nu era semnata de client imputernicirea avocatiala si au vazut...dar dupa vreo 2-3 termene de judecata...

Cat priveste atestarea identitatii partii exista cumva probleme dar partea poate trimite actul de identitate scanat.
Legea prevede in mod expres angajarea avocatului de la distanta cu titlu de exceptie fata de regula cu atestarea identitatii partii.

O problema poate aparea in procesul penal unde persoana este arestata preventiv.
In acest caz te pot angaja rudele si sa semneze clientul imputernicirea avocatiala, dar in penal pe instante nu prea le intereseaza acest aspect daca se depune imputernicirea avocatiala.

O situatie inedita in penal este atunci cand clientul este aproape retinut si are bani la el.
Cheama avocatul si daca vrea sa plateasca avocatul trebuie sa se intalneasca cu el ca sa il plateasca.
Politia insa zice ca daca nu dai imputernicirea avocatiala nu te lasa sa ajungi la el ca nu esti angajat.Este insa fals cumva deoarece din moment ce omul are bani la el si te-a solicitat deja s-a realizat angajamentul verbal.Important este sa nu zica ca are bani si sa nu aiba bani...sau sa nu aiba cat a zis ca are la el...
Atunci ar putea aparea probleme intrucat nu te mai angajeaza...

Majoritatea avocatilor fac actele si merg la inculpat.
Daca nu ii plateste anuleaza actele.

Mie nu imi place sa scriu nimic pana nu se face plata si prefer sa discut in contradictoriu cateva minute cu politistii.De fiecare data am ajuns la client.

Prefer asa si pentru ca in acest mod ei inteleg mai clar ca am venit sa fac aparare pe bune...si ajuta in ancheta penala...o astfel de intrare...insemnand ca avocatul are dreptate de la primul cuvant spus...

Cat priveste scrisoarea de angajament, dupa parerea mea, ar fi vorba in principal de un act in forma autentica.
In acest fel se atesta identitatea persoanei fara probleme.
Daca clientul are restante la onorariu se poate executa silit mai usor decat daca actul ar fi semnat si trimis prin fax...
Eu nu folosesc o astfel de modalitate din ratiuni practice...si nu va recomand sa o folositi...
Este recomandabil sa luati toti banii anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 27 Martie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valabilitatea mandat de reprezentare ca avocat ContSters115731 ContSters115731 Buna ziua.as vrea sa stiu daca un avocat poate reprezenta intr-un proces civil pentru partaj o persoana care este urmarita penal, fugita din tara ca sa nu ... (vezi toată discuția)
Cu cine poate incheia avocatul contractul de asist.si reprezentare juridica? dandanaua dandanaua daca reclamantul dintr-un dosar civil se afla in strainatate, sotul ramas in tara poate incheia, pentru reclamant, contractul de asistenta juridica si ... (vezi toată discuția)
Divort N_&_K_43 N_&_K_43 .am imputernicit un avocat sa ma reprezinte intr.un proces de divort in luna aprilie 2011....cum pot afla daca procesul este inaintat,,sau care este stagiul ... (vezi toată discuția)