Acum un an m-am pensionat anticipat. Eu aveam lucrati 4 ani la forje. In cartea de munca nu era trecuta grupa. Am mers la intreprinderea unde am lucrat si am cerut recunoasterea anilor lucrati la forje. Mi s-a spus ca trebuie sa-i dau in judecata si sa cer instantei sa-i oblige, ca numai asa e valabila recunoasterea. Atunci a aparut legea ca nu se luau in calcul pentru grupa decat de la 6 ani in sus lucrati, asa ca am lasat-o balta. Acuma, se pare ca iau in calcul si cei 4 ani. Este normal sa merg in instanta sa oblige intreprinderea? Se recalculeaza pensia? ( eu inca sunt penalizat 1 an jumate pentru anticipat)
Multumesc
Numai in instanta.
Nu cred ca ati avut contract de munca cu intreprinderea in care se stipula clar ca lucrati in grupa 1 de munca si ca intreprinderea va plateste CAS ul pentru grupa 1 de munca. pentru ca erau obligati sa-l mentioneze in cartea de munca.
Numai cu hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Pai treaba se intampla intre 1979-1983 ca inginer. Cu CAS-ul nu stiu cum procedau, dar in cartea de munca aveam 2 clase de salarizare peste colegii din alte sectii. Scrie clar in cartea de munca "locul de munca : forje"
Chir nimeni nu stie cum trebuie sa procedez? Ma adresez instantei? Care instanta? Cum formulez cererea catre instanta? Trebuie angajat avocat sau procesul poate avea loc si fara?
Multumesc.
1. - Nu este suficient si nici relevant daca in carnetul de munca scrie ca ati lucrat la forja (pentru acest loc de munca ati avut un salariu mai mare ca alti colegi din unitate).
- In carnetul de munca trebuie sa scrie ca ati lucrat in gr.I sau a II-a de munca, in ce perioada si in ce baza legala.
- Se pare ca pe listele oficiale care se intocmeau anual pentru cei care lucrau in grupe superioare de munca dvs. nu erati trecut si de aceea nu vi se poate elibera adeverinta cu grupa de munca pentru ca nu vi s-a putut plati nici contributia suplimentara pentru pensie pentru grupa de munca.
2. Deocamdata nu s-a modificat Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii (vechimea minima in gr. a II-a de munca fiind tot de 6 ani).
3. Puteti actiona pe angajator in judecata dar nu stiu ce sanse aveti sa castigati daca nu s-a platit contributia la pensie pentru grupa de munca.
4. - Va puteti adresa Tribunalului din judetul in care aveti domiciliul.
- Consultati un avocat pe asigurari sociale care va poate ajuta.