Am cumparat un apartament intr-un bloc nou si am o problema legata de administrare.
In contractul de vanzare cumparare, vanzatorul-investitor, persoana fizica, a trecut o clauza referitoare la administrarea imobilului.
S-a notat faptul ca "administrarea va fi facuta de SC X SRL", fara ca acest X sa fie identificat altfel decat prin nume (respectiv fara CUI, J, adresa si altele), fara ca din partea acestui X sa semneze cineva contractul de vanzare cumparare.
Intrebarile ar fi:
1. este aceasta clauza legala? are ce cauta un tert intr-un contract de v-c?
2. daca este legala, avand in vedere ca respectiva firma la acea data nu era autorizata ca administrator de imobile, clauza poate fi considerata nula?
3. daca niciuna din primele 2 intrebari nu reprezinta o solutie, avand in vedere ca in contractul de v-c aceea e o clauza intre vanzator si cumparator, poate fi ea impusa Asociatiei de Proprietari care s-a constituit?
Ce solutii am pentru a trece peste aceasta clauza?
Problema consta in faptul ca ni se impune o taxa de administrare aberanta, de 5-6 ori mai mare decat alte oferte pe care le avem deja.
Daca totusi Asociatia va semna contractul, cu aceste tarife aberante, ca proprietar, pot da in judecata Asociatia pentru ca a actionat impotriva intereselor proprietarilor? E si aici o problema, respectivul investitor are si conducerea Asociatiei, nu direct, pentru ca i-am explicat ca nu e legal.
Este aceasta clauza in contractul tuturor celor din blocul dumneavoastra ? Daca 1 singur apartament nu are aceasta clauza in contract ar trebui sa fie ilegala aceasta clauza pentru ca acel proprietar ar fi obligat si el sa fie administrat de aceeasi firma .
De asemenea , in momentul in care se va infiinta asociatia de proprietari aceasta va avea un presedinte, va propun ca la prima sedinta a blocului presedintele propuna spre vot schimbarea administratorului , aceasta actiune nu ar trebui sa va afecteze pe dumneavoastra deoarece asta ar fi decizia asociatiei de proprietari care este reprezentata de presedinte .
Mi se pare oricum o clauza aberanta , posibil si ilegala chiar daca toate apartamentele au aceasta clauza .
In ultima perioada auzim tot felul de aberatii pe care unii dezvoltatori de locuinte incearca sa le impuna cumparatorilor.
Sigur ca, in cazul de fata este o clauza aberanta, dar vedeti ce se intampla?
Unii dezvoltatori mai smecheri vand 3-4 apartamente din 50 de exemplu, aburesc pe cei 3-4 cumparatori sa infiinteze as. prop., si in mod "democratic" stabilec cate-n luna si-n stele - dumealui avand de partea sa ponderea apartamentelor nevandute... Pana se "trezesc' dumnealor, noii proprietari, totul este stabilit si statutul si regulamentele, basca administratorul care ghiciti cine este - chiar dumnealui dezvoltatorul (desigur nu pe numele sau ci al soferului sau - ca tot se poarta)...
Poate prin contract va stabili si de la ce pravalie sa va cumparati laptele si painea, ca daca este dezvoltator, poate sa-si puna deoparte si un asemenea spatiu comercial!
Din punctul meu de vedere acea clauza privind administrarea imobilului, inserata in cadrul contractului ce vanzare a apartamentului, isi inceteaza aplicabilitatea la data infiintarii asociatiei de proprietari.
Conform Art. 34 alin 1 din Legea 230/2007 privind infiintarea organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, administrarea, întreţinerea, investiţiile şi reparaţiile asupra proprietăţii comune sunt în sarcina asociaţiei de proprietari.
Alin 2 al aceluiasi art.34 prevede:Asociaţia de proprietari angajează persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator sau încheie contracte cu persoane juridice specializate şi autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrării, întreţinerii, investiţiilor şi reparaţiilor asupra proprietăţii comune.
Comitetul executiv ales de asociatiei de proprietari joaca un rol determinant in alegerea si mentinerea in functie a administratorului, persoana fizica sau juridica si deasemenea intocmeste proiectul de buget de venituri si cheltuieli ale asociatiei, in cadrul caruia se regaseste si capitolul destinat platii administratorului.
Proiectul de buget se aproba de adunarea generala, ocazie cu care puteti cenzura pe langa numirea administratorului, plata serviciilor prestate de acesta.
In cazul in care vanzatorul-investitor detine majoritatea voturilor in adunarea generala, iar interesul sau justificat in administrarea proprietatii comune este depasit sau parazitat de interesul de a-si maximiza profitul in cadrul societatii de administrare pe care o controleaza, puteti face plangere la judecatorie impotriva hotararii adunarii generale care este de natura sa afecteze interesele dvs in calitate de proprietar, in temeiul art.26 din Legea 230/2007.
Dumneavoastra cumparati apartamentul. Apoi asociatia isi alege membrii de conducere si stabileste cine, ce si cum, nu inainte. Poate vanzatorul sa spuna multe prosti in contractul de vanzare, dar nu inseamna ca trebuie sa le bagati in seama mai tarziu. Sunteti proprietar, aveti un vot in adunare si veti hotara prin vot majoritar.
Vanzatorul-investitor are acest drept pana la achizitionarea tuturor apartamentelor imobilului si constituirea Asociatiei de Proprietari. Dupa constituirea Asociatiei de Proprietari, numai Comitetul Executiv, conf. Legii 230/2007 si Legii 34/2015 are puterea de a numi administratorul.