avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Declaratia 088- introducere asociat nou
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Declaratia 088- introducere asociat nou

Declaratia 088 va trebui depusa daca se introduce un nou asociat prin marire de capital social?
Pe siteul ANAF scrie ca ar trebui sa depunem doar in caz de SCHIMBARE, iar in acest caz asociatii initiali nu se schimba...
Cel mai recent răspuns: ole , utilizator 11:55, 25 Februarie 2016
Ordin 112/2015:

Art. 3. - Se aprobă modelul şi conţinutul formularului (088) "Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA", prevăzut în anexa nr. 3.

Art. 6. - (1) Formularul menţionat la art. 3 se completează şi se depune de către persoanele impozabile, societăţi, înfiinţate în baza Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi care sunt înregistrate în scopuri de TVA potrivit dispoziţiilor art. 153 din Codul fiscal, la solicitarea organelor fiscale competente, formulată în temeiul prevederilor art. 52 din Codul de procedură fiscală, în situaţii cum ar fi:
a) schimbarea sediului social;
b) schimbarea administratorilor şi/sau a asociaţilor.
(2) Identificarea persoanelor impozabile, societăţi comerciale cărora urmează a li se solicita completarea şi depunerea formularului menţionat la art. 3, se face lunar, de către organul fiscal competent, pe baza informaţiilor furnizate de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în baza protocolului de colaborare.
(3) Persoanele impozabile, societăţi comerciale înfiinţate în baza Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, înregistrate în scopuri de TVA, la care organele fiscale constată modificări ale datelor primite potrivit alin. (2) faţă de datele existente în evidenţele fiscale cu privire la sediul social şi/sau la administratori şi/sau asociaţi, se notifică în vederea completării şi depunerii formularului menţionat la art. 3.



Schimbare inseamna si ca intra un alt asociat. Imaginati-va o societate cu 2 asociati, in care intra al treilea cu 99,99% din capital social. Vi s-ar parea ca nu e schimbare?
Si pana acum trebuia sa publicam cesiunea ca ANAF sa aiba drept de opozitie. In cazul in care intra un asociat prin marire de capital si apoi chiar daca acel asociat prelua toate partile sociale si devenea asociat unic finantele nu trebuiau anuntate.
Si in acest caz eu vad "SCHIMBAREA" ca inlocuirea celor existenti deci in cazul adaugarii unui nou asociat nu ar trebui sa depunem declaratia...
Eu cred ca schimbare inseamna si modificare (cel putin potrivit dexonline.ro), nu doar inlocuire, dar veti vedea acum daca veti primi sau nu solicitarea de a depune 088 de la ANAF. 088 s-a introdus pt TVA.

Ce ati mentionat referitor la opozitia care poate sa o faca ANAF, se refera la orice SRL, inregistrat sau nu in scop de TVA. (Legea 31/1990).

Daca cititi continutul formularului 088 veti vedea ca se completeaza si cu, de exemplu:

8. Există asociaţi şi/sau administratori*) care au înscrise în cazierul fiscal fapte de natura contravenţiilor ori există societăţi, la care aceştia deţin calitatea de asociaţi/administratori, care au înscrise în cazierul fiscal fapte de natura contravenţiilor?
□ Da □ Nu
În cazul în care se răspunde cu DA, informaţiile se vor completa astfel


Deci nu vad logica acestei declaratii 088, daca nu se verifica si asociatii nou intrati prin majorare capital social.
In cazul unei firme cu 2 administratori, daca unul va fi revocat, trebuie depusa declaratia 088?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mutare sediu social srl george_as11 george_as11 trebuie sa completez si formularul 088 de la anaf numai ca am mutat sediul social? formularul 050 am inteles. sunt platitor de tva din 2013 si nu inteleg de ce ... (vezi toată discuția)
Anulare din oficiu inregistrare in scopuri de tva celeonora celeonora Din 1 februarie, ANAF va anula din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA daca se schimba asociatii/administratorii firmei se mentioneaza in Ordinul ANAF nr. ... (vezi toată discuția)
Inregistrare platitor de tva ContSters103316 ContSters103316 Ce declaratie trebuie sa depun pentru a deveni platitor de TVA pentru o SC infiintata in mai 2014, si de la 01.02.2015 vrea sa devina platitor? 010, 088, 098? (vezi toată discuția)