avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Cursuri SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Cursuri SSM

Am curs ssm facut in 2005 la itm local. Ulterior am facut un curs de evaluare riscuri de accidente si imbolnaviri profesionale la o facultate in anul 2007 de 240 ore (curs postuniversitar). Din ianuarie 2007 am desfasurat activitatea de responsabil ssm intr-o intreprindere de incaltaminte. Din aprilie 2009 intreprinderea a fuzionat cu alta intreprindere si au ajuns la un numar de 250-300 angajati. Am infiintat in cadrul firmei serviciul intern de prevenire si protectie, fiind numit sef serviciu prin decizia angajatorului. Acum, in 2015 in urma unui control ITM mi se atrage atentia ca nu sunt in regula deoarece nu am curs de 80 de ore facut dupa Legea 319/2006 si deci nu pot indeplini functia de sef serviciu, nici de responsabil ssm in cadrul societatii.
Avand cursul facut in 2005 (pe care nu se specifica numarul de ore) si cel din 2007 de 240 ore mai trebuie sa urmez inca un curs de 80 de ore?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 18:21, 11 Martie 2015
Asa este. Va trebui sa luati legatura cu furnizorul de formare profesionala care a eliberat acea diploma si sa va dea niste explicatii. Ori puteti efectua un nou curs de 80 ore.
Multumesc pentru raspuns.
Deci nu conteaza cursul postuniversitar facut.. pentru a profesa, va trebui sa urmez din nou cursul de 80 de ore organizat de firma "cucu"... deoarece s-a schimbat legislatia, iar data viitoare cand se va schimba legislatia, va trebui sa urmez un nou curs...
Pentru a putea fi in continuare sef de serviciu intern ssm trebuie sa indepliniti conditiile prevazute in HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare:
-art. 23 (2) Conducătorul serviciului intern de prevenire şi protecţie trebuie să îndeplinească
cerinţele prevăzute la art. 50.
-art.50 (1) Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă
corespunzătoare nivelului superior, care trebuie îndeplinite în mod cumulativ, sunt
următoarele:
a) absolvirea, în domeniile fundamentale: ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole şi silvice, cu diplomă de licenţă sau echivalentă, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenţă, ori a studiilor universitare de lungă durată sau absolvirea cu diplomă de absolvire a studiilor universitare de scurtă durată;
b) curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puţin 80 de ore;
c) absolvirea cu diplomă sau certificat de absolvire, după caz, a unui program de învăţământ postuniversitar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată de cel puţin 180 de ore.
(2) Îndeplinirea cerinţelor prevăzute la alin. (1) se atestă prin diploma de studii şi certificatele de absolvire a cursurilor prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).
(3) Cerinţa minimă prevăzută la alin. (1) lit. b) şi c) este considerată îndeplinită şi în situaţia în care persoana a obţinut o diplomă de master sau doctorat în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Cursul de la ITM poate fi considerat curs ssm de 40 de ore. Nu as vrea sa va creez disconfort, dar cursul de evaluare riscuri de accidente si imbolnaviri profesionale este posibil sa nu fie considerat program de invatamant posuniversitar in domeniul ssm, in conditiile in care l-ati urmat in 2007.
Conform legislatiei in vigoare, cursul de 180 de ore postuniversitar, nu-l puteati urma decat dupa absolvirea cursului ssm de 80 de ore.
Nu cred ca pe diploma pe care o detineti scrie ca ati absolvit un master sau doctorat in domeniul ssm, ci este doar o diploma de absolvire curs de evaluare riscuri (asa cum obisnuia sa emita la inceputuri INCDPM in colaborare cu diferite facultati pana a aparea reglementarea din Legea nr. 319/ 2006).
Cursurile actuale in domeniul ssm de 80 de ore se organizeaza de catre firme autorizate de MMPS, iar cele postuniversitare sunt organizate de catre MMPS si MEN, iar diploma obtinuta are antetul MEN, serie/ nr./ data.
multumesc. Am inteles. Nu-mi ramane decat sa urmez un curs de 80 de ore.
Sa inteleg ca acel curs organizat de INDPM cu universitatea Petrosani in 2007 nu face parte din cursurile prevazute la lit. c) alin. 1, art. 50 din Legea 319/2006 ?
Ar trebui sa intrebati la ITM cu diploma in fata.
Nu sunt sigur ca este acceptat acel curs. Universitatea Petrosani detine in prezent autorizare pentru cursuri posuniversitare ssm.

Alte discuții în legătură

Diferente Gabitzu89 Gabitzu89 Care este diferenta dintre Inspector in Protectia Muncii si Evaluator in Securitate si Sanatate in munca? (vezi toată discuția)
Abilitare serviciu extern ssm leonnschi leonnschi Buna ziua, Am incercat sa abilitez ca serviciu extern SSM firma pe care o am si am primit raspuns negativ de la ITM pe motiv ca nu am experienta de 5 ani ... (vezi toată discuția)
Cursuri ssm adrcarlos adrcarlos Buna seara, Poate cineva sa ma ajute, va rog, ... Explicandu-mi daca se poate face cursul SSM de 180 de ore fara a avea vreun curs anterior absolvit de 80 ... (vezi toată discuția)