avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine plateste amenda
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine plateste amenda

Buna ziua
In asociatia noastra de proprietari, administratorul, femeia serviciu si instalatorul sunt angajati in baza unei conventii civile, conform legislatiei respectivi trebuiesc angajatii cu CIM. In cazul in care vine ITM in control banuiesc ca o sa se lase cu amenzi :rtfm:
Intrebarea mea este-cine va plati amenda?
-PRESEDINTELE singur ?-sau presedintele impreuna cu comitetul?conform lg 230/2007 ei se ocupa cu incheierea contractelor din cate stiu.
Va multumesc anticipat pt raspuns
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 22:40, 18 Martie 2015
@grandanat

Dv. aveti dreptate la modul teoretic. Insa, cati dintre proprietari stiu cum angajeaza comitetul personalul? Si aici nu e vorba ca trebuie sa si stie proprietarii ceva despre angajari.
Ei voteaza componenta comitetului in AG tocmai pentru a se ocupa de problemele asociatiei si a le rezolva legal.
Pe de alta parte in AG se voteaza anual anvelopa salariala in BVC pe care comitetul apoi o detaliaza atunci cand face angajari sau repartizeaza retributiile.
Daca aceste angajari se fac fara cunostinta locatarilor si numai ca initiativa personala de a face economii la asociatie, pai atunci sunt de vina cei care in mod direct fac aceste "angajari".

Proprietarii ar avea o raspundere directa numai daca cu acordul lor, in AG, voteaza in cunostinta de cauza ca personalul sa fie angajat cu contract civil (conventie civila) pentru a plati mai putin pe lista de intretinere.

Sunt tot felul de situatii. La mine in asociatie, unde participa relativ putini proprietari la AG, se voteaza BVC si marea majoritate nici nu este interesata sub ce forma este angajat personalul.
Cativa au aflat cu totul intamplator ca la noi se practica CIM-ul si contractul de mandat cu toate consecintele pecuniare. Si asta in conditiile in care erau foarte nemultumiti de suma pe care o dau pentru salarii, adica e prea mare in comparatie cu un bloc din vecinatatea noastra (similar cu al nostru) unde locuiesc prieteni de-ai lor.
Diferenta era prea mare ca sa nu fie cea intre CIM si conventii. I-am pus sa se intereseze. Asta era, intr-adevar.
Am incercat sa-i lamuresc despre legislatie, in cuvinte simple si percutante, ca de exemplu, inspectie ITM, amenzi, sute de milioane, platit din buzunarul propriu etc.
Unii au inteles, altii nu, reprosandu-mi ca ne-am gasit noi, "mai destepti", sa angajam cu CIM.

Le-am spus ca, daca mai continua cu scandalul, fac sesizare la ITM sa vina si sa le amendeze asociatia prietenilor si apoi sa le spun si de unde li se trage. M-au lasat in pace, cel putin in fata. Ce vorbesc ei la usa blocului nu ma intereseaza atata timp cat nu-mi creaza mie atmosfera proasta la casierie, ca acolo isi varsa necazurile..... :)

Asociatia de proprietari avand personalitate juridica este amendata in aceasta calitate.
De unde poate face rost de bani: de la membrii sai.
Este o interpretare abuziva conform comentariului urmator: [ link extern ] -
Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2015
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Ma scuzati, dar nu am inteles
PANA LA URMA CINE PLATESTE AMENDA??????
vad ca sunt pareri pro si contra, uni spun asociatia(adica toti membri asociatiei) alti ca Presedintele#-o
Propun o comparatie: daca este amendata o societate comerciala, persoana juridica, cine plateste? Pai raspunsul e foarte clar: plateste persoana juridica: nu plateste nici patronul, nici directorii, nici salariatii. Plateste societatea comerciala.

La fel este si in cazul unei asociatii de proprietari, persoana juridica.
Ea plateste, asociatia.
De unde face rost de bani: asta e o alta problema.
Fiind, de regula, nonprofit, membrii asociatiei vor participa cu sume de bani pe care le vor da asociatiei si ea, asociatia va plati.

Sper ca acest exemplu este edificator !
Ce eram eu in ceata acum m-ati baga mai rau, din raspunsul care mi la ti dat:-/

Alte discuții în legătură

Cine plateste amenda itm in cazul asociatiilor de proprietari kta87 kta87 la o asociatie de proprietari s-a dat o amenda pentru ca nu era angajata femeia de serviciu si administratoarea la data la care au cerut actele( au avut ... (vezi toată discuția)
Hotarare ag contrara legii annabela annabela Buna ziua, puteti sa ma informati in ce masura poate fi contestata Hotararea Adunarii Generale a Asociatiei de Proprietari pe motiv ca cei prezenti, la ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz mihai daniela 35 mihai daniela 35 am inaintat demisie fara preaviz in cond. art.79(8) Codul Muncii,iar managerul nu vrea sa-o aprobe, respectiv nu vrea sa-mi incheie cartea de munca cu ... (vezi toată discuția)