avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz fima verificare gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz fima verificare gaze

Buna ziua
As dori sa intreb daca e legal ca o firma comerciala sa puna un afis pe casa scarii si sa anunte ca locatarii sa fie acasa la data X, intre orele y, pt ” propunerea verificarii instalatiei de gaze”. La data respectiva vin, spun ca-s de la gaze, nu PROPUN nimic - nu se legitimeaza, nu arata o autorizatie, nu spun ce vor sa faca, nu negociaza un pret - fac o mica verificare si pleaca. Locatarii, oameni simpli, accepta fara intrebari si fara retinere tot ce se intampla...ca doar au fost ”cei de le gaz”. Corect ar fi fost sa se spuna: suntem o firma printre multe altele, va propunem o verificare a instalatiei la pretul Z, daca sunteti de accord, sunati-ne! Dar sa se autoinvite singuri in casa ta, printr-un anunt duplicitar care sugera pervers obligativitatea indiscutabila, mizand pe ignoranta locatarilor, mi se pare un abuz grosolan. Va rog sa-mi spuneti cum pot sa ii penalizez,sa nu mai opereze cu astfel de strategii de marketing f discutabile...
Cu multumiri
Cel mai recent răspuns: dansara2002 , utilizator 15:00, 16 Martie 2015
Da, am si spus, la asociatiile de proprietari cu care furnizorul are contract de furnizare.
Desi, sa stiti ca si la apartamentele care s-au deconectat de la gaze - am trei garsoniere in situatia asta pe motiv de nefolosire (unul) si de utilizare a aragazului electric (celelalte doua) - se face aceasta verificare intrucat teava comuna de gaze le mai trece prin bucatarii, si trebuie sa ne asiguram ca nu s-a intamplat vreo fisura, pe undeva.
@elga50

Atunci normal ar fi fost sa existe un anunt pe casa scarii conceput, semnat si parafat de presedintele de asociatie care informa locatarii ca s-a incheiat un contract de verificare cu firma X si evident nu ar mai fi fost nici o problema, nici un dubiu. Fiiind investit cu aceasta functie, presedintele imi reprezinta interesele.
Anuntul insa era pus de firma de verificare, nesemnat, nestampilat. Ba - fiind abili si prudenti - ca ceeea ce e scris ramane si riscul e mare, dincolo de stufosenia anuntului care sugera manipulator obligativitatea acestei operatii, era totusi clara dar greu de sesizat, o propozitie: ei vin sa-ti PROPUNA verificarea instalatiei, Evident, cand au venit, nu au propus nimic: ”Suntem de la gaze, am venit sa verificam instalatia...” E o tehnica de manipulare....limbajul duplicitar...unde adevarul e amestecat cu minciuna sau omisiunea... Dar o jumate de adevar, stim cu totii, este o minciuna!
Intre timp am aflat unde poate fi incadrata fapta lor: la practici comerciale inselatoare. Chiar zilele trecute a aparut o lege, care o completeaza pe alta mai veche, prin care se dubleaza amenzile in astfel de cazuri. Numai ca avand in vedere cati oameni au pacalit pana acum amenda asta, chiar maxima, e puf de papadie pt ei...
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2015
Adriantot, moderator
Ma repet ,lucratorii au mentalitate de sateni . Ei sunt trimisi acolo cu un scop : sa verifice.
Se prezinta ca 'suntem de la gaz' si ce scop are prezenta lor acolo 'am venit sa verificam instalatia' .
Daca legea prevede obligativitatea ,cum poate cineva sa-ti propuna ceva obligatoriu? Eventual sa propuna sa faca ei (ca firma) aceea verificare . Oricum ,oamenii de la alta firma tot asa o sa vorbeasca . Marul putred trebuie cautat mai sus , lucratorii au doua indicati de la sefi : 1)sa verifice 2)sa inchida gazul .Ei de vorbit nu stiu .
Oricum , de la ultimul incident cu lucratori de la gaze (au vrut sa aplice o amenda pt o aerisire) la mine nu mai intra decat dupa ce se legitimeaza si am confirmarea ca data si intervalul orar corespund .
Lucrurie sunt foarte simple: o firma de verificare gaze nu intra intr-un condominiu decat dupa ce a semnat un contract cu presedintele.
Restul sunt abuzuri.

@elga50
Absolut corect ce spuneti daca firma cu pricina ar fi facut o oferta transparenta, de buna credinta. De exemplu un afis in casa scarii in care se prezinta, spun ce ofera, informeaza asupra pretului si avantajului ofertei lor fata de alte firme si lasa un telefon unde sa fie sunati. Cum poate sa-mi spuna sa stau acasa in ziua X, la ora Y, o firma oarecare care face o banala oferta ? Trecem peste asta. De ce atunci cand vin si imi bat la usa nu imi fac oferta anuntata, ci intra in casa, fac verificarea si pleaca? Vreau sa evidentiez abuzul si duplicitatea premeditate a firmei respective, actiuni vecine cu inselaciunea. Majoritatea locatarilor de pe scara mea sunt oameni simpli, creduli, neistruiti sa se apere in fata unor astfel de abuzuri.Toti au deschis usa, fara sa stie ca au si alte optiuni, la alte preturi si ca sunt victimele unei strategii de marketing perfide care, mizand pe ignoranta lor, aduce profituri insemnate firmei. Problema cea mare e faptul ca nu este un caz izolat, ci mii de oameni sint pacaliti in felul acesta.

Ce spune legea

Conform Legii 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte - lege care transpune in mod fidel directivele UE in domeniu - practicile comerciale incorecte sunt impartite in doua categorii: practici comerciale inselatoare si practici comerciale agresive. La randul lor, practicile comerciale inselatoare pot fi ,,actiuni inselatoare’’ sau ,,omisiuni inselatoare’’. ,,Actiunile inselatoare’’ reprezinta activitati ale operatorilor economici pe care acestia le intreprind in promovarea si vanzarea produselor si, ca atare, fie pot contine informatii false, fiind, prin urmare, neadevarate, fie pot induce in eroare consumatorul chiar daca informatia este, in fapt, corecta. In fiecare dintre aceste situatii, elementul esential pentru ca practica comerciala sa fie considerata inselatoare este ca aceasta sa il determine pe consumator sa ia o decizie comerciala pe care altfel nu ar fi luat-o. Criteriile prezentate au natura obiectiva, prin urmare nu trebuie dovedit ca prin practica respectiva consumatorul a fost indus in eroare. De asemenea, o practica comerciala este considerata ca fiind ,,omisiune inselatoare’’ daca se omit informatiile esentiale de care consumatorul are nevoie, sau daca se ascund sau se ofera informatii esentiale intr-un mod neclar, neinteligibil, ambiguu.
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2015
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Verificare instalatie gaze vasile35 vasile35 Buna ziua, Revin cu o intrebare privind verificarea periodica a instalatiei de gaze a blocului. Descriere situatie: Pentru verificarea periodica a ... (vezi toată discuția)
Verificari gaze Dorinel_77 Dorinel_77 Buna ziua Suntem mai multi locatari si firma S C ENERGOINSTAL PREMIUM SRL sa faca verificare la gaze,este gratuit aceasta verificare sau trebuie ... (vezi toată discuția)
Refuz montare val3ros val3ros buna ziua...fac apel la bunavointa dumneavoastra pt a primii sfaturi legate de urmatorul caz.... ...asociatia de proprietari a fost notificata de Distrigaz ca ... (vezi toată discuția)