avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Insusire de bani necuveniti sau nu?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Insusire de bani necuveniti sau nu?

Buna seara! Va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea problema...clientul x se prezinta la casieria unei banci pt. a depune o suma de bani in contul personal. Dupa depunere casierul ii inapoiaza din greseala suma de bani, odata cu chitanta de depunere. Clientul este contactat dar refuza sa se prezinte pt a inapoia suma intrucat banii i-au fost DATI, nu i-a luat el, astfel ca nu a comis nici o infractiune. Este clientul obligat prin lege sa restituie suma de bani INAPOIATA din greseala sau are castig de cauza intrucat I-AU FOST DATI?
Ultima modificare: Miercuri, 18 Martie 2015
stefana123, utilizator
Chiar daca banii i-au fost dati din greseala nu avea dreptul la acesti bani.
Banii trebuie restituiti.
Daca un bun gasit trebuie predat tot la fel si niste bani primiti din greseala cuiva.
Fapta constituie infractiune dar nu este abuz de incredere.
e vorba de insusirea bunului gasit.
Art. 243
Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor
(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Aveti timp 3 luni de la intamplare sa depuneti plangerea la politie.

Fapta se incadreaza la art.243 alin.2 c.p., la banca fiind si camere este foarte usor de probat, trebuie depusa plangere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezinta infractiune? adelle01 adelle01 Buna ziua,am dat din gresala unui client suma de 500 euro in loc de 500 ron.mentionez ca sunt casiera la o banca.Pot recupera banii si ce trebuie sa fac? (vezi toată discuția)
Schimb de bani la magazin, greseala vanzatoare foxes_are_forever foxes_are_forever Una din colegele de la munca (un magazin alimentar de cartier) s-a oferi sa ajute un client care dorea sa schimbe bani (in jur de 900 de lei) insa intr-un ... (vezi toată discuția)
Caz penal sau nu ? papoyashu papoyashu Buna ziua, acum 2 zile am fost la o casa de schimb valutar sa schimb o hartie de 100 de euro in 2 hartii de 50.Stand la casa cu mai multi bani in mana si ... (vezi toată discuția)