avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 246 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... presedinte asociatie de proprietari care nu e ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

presedinte asociatie de proprietari care nu e proprietar

Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca am o sansa cat de mica ca sa schimb un presedinte de asociatie de proprietari? Suna aiurea si cam razboinic, dar simplul fapt ca nu e proprietar (parintii lui sunt) ma ajuta cu ceva? Acum 3 ani cand am citit eu legea 230/2007 am inteles ca nici macar drept de vot in adunarea generala nu ai daca nu esti membru (deci proprietar) doar daca ai o imputernicire sau ceva de genul asta si atunci cum sa fii presedinte? Nu intru in amanunte, adunare generala nu s-a facut de 3 ani, nu glumesc si nu mi-e dor de ele, dar celorlalti le e frica sa o convoace si sa il schimbe asa ca as vrea sa stiu daca am vreo sansa pe baza acestui argument sa-l 'dau jos'. Probabil ca exista un termen in care hotararile adunarii generale pot fi contestate in instanta, termen care e depasit acum. Daca as fi sigura ca doar ca nu e proprietar e de ajuns in instanta, atunci pot apela la un avocat ca sa faca el ce trebuie mai departe si nici nu ar mai fi nevoie sa aduc alte dovezi (exista dar e mai complicat si pierd mult timp).
Astept lamuriri ca sa stiu ce fac. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 22:00, 15 Mai 2017
Prea mult se administreaza asociatiile de proprietari bazandu-se pe cutume si nu pe legislatie. Logica prezentata de dumneavoastra este aberanta, aplicand aceeasi logica ar trebui modificata Legea 53/2003 si introdusa prevederea ca angajatul trebuie sa aiba domiciliul pe o raza de maximum 300 de metri de locul de munca. Ca sa nu vorbesc despre asociatia de proprietari intr-un condominiu format doar din birouri, unde niciunul din proprietari nu are domiciliul, insa beneficiaza de utilitati si isi administreaza spatiile comune prin intermediul asociatiei de proprietari.
Cum impiedica distanta, care poate fi de 10 minute, in a-si exercita atributiile de reprezentare legala presedintele asociatiei?
Administratorul ar trebui sa fie mult mai aproape ca acesta nu are doar atributii de reprezentare ci efectiv de administrare unde trebuie sa stie tot ce se intampla cu instalatiile comune si cu toate partile comune din asociatie. El trebuie sa fie omniprezent si nu sa faca doar program de casierie.
Cat despre Legea 230/2007 nu pot sa zic decat ca este una dintre cele mai reusite acte normative care completeaza toate normele de drept comun specifice exercitarii dreptului de coproprietate fortata. Faptul ca majoritatea asociatiilor de proprietari nu beneficiaza de indrumare juridica de specialitate nici din interior dar nici de la compartimente de indrumare din cadrul autoritatii publice locale, duce la administrarea pe baza de cutume si la aprecierea ca legislatia in vigoare este necorespunzatoare.
Nu ma mira faptul ca de prea multe ori citesc pe forum postari incorecte atata timp cat constat in instanta de judecata ca sunt destui specialisti in drept care fac confuzii in acest domeniu neacordand importanta cuvenita legislatiei in materie.
Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2015
Traian Danceanu, Consilier juridic
amvirdan a scris:
Si acum intrebare: ne luam dupa lege sau dupa realitate?

Legea nu numai ca trebuie cunoscuta ci intotdeauna respecata. Cine nu o cunoaste are sanse mici sa o respecte. Iar daca unii cunosc legislatia si o incalca este cu atat mai de neacceptat.
Circuland zilnic cu masina vad in "realitate", asa cum spuneti, uneori cate unul care o ia pe contrasens, pe linia de tramvai, sau printre barierele de la calea ferata. Chiar daca asemenea lucruri se intampla in realitate, nu inseamna ca cei ce fac asa ceva pot constitui exemple demne de urmat de ceilalti care respecta legea.
Unii isi primesc pedeapsa fiind "loviti" direct si personal iar altii sanctionati, condamnati... pentru ca pun in pericol si pe cei din jurul lor.
Intr-o asociatie de proprietari, nerespectarea legislatiei poate afecta activitatea acesteia, adica a multor oameni din acea asociatie.
Buna ziua , am citit tot ceea ce ati scris . In blocul unde locuiesc presedintele ales are apartamentul cu chirie de la primarie deci nu este proprietar . Locatarii din bloc nu-l mai vor ca presedinte , dar amenintandu-i cu violente acestia la adunarile generale de frica l-au votat. Ce solutie credeti ca putem avea sa-l inlocuim. Multumesc
Legal aveti toate posibilitatile din lume, dar daca va e frica de el, ce s-ar putea face?

Sa convocati AG si sa invitati politistul de proximitate si un functionar din primarie.
Sa aveti curajul sa propuneti un proprietar care si el sa aiba curajul sa-si asume functia si apoi sa aiba curajul sa faca fata fricii de fostul presedinte care ar trebui sa-i predea o stampila si niste acte eventual.

Cam asa....
Apelati la serviciul asociatii de proprietari din primarie sesizand faptul ca se incalca legea, ca nu are voie sa fie presedinte nefiind proprietar... Poate va intelege sub amenintarea unei amenzi.

Alte discuții în legătură

Presedintele asociatiei de proprietari si comitetul catalinm75 catalinm75 Buna seara! Un cetatean poate deveni presedintele unei Asociatii de Proprietari daca nu locuieste in imobilul respectiv? Adica, in bloc sunt 88 de ... (vezi toată discuția)
Membru in comitetul executiv, conditionat de drept de proprietate petrecg petrecg Buna ziua, in blocul unde locuiesc am fost ales membru in consiliul executiv, dar pentru a fi validat trebuie sa dovedesc ca sunt si proprietar. Apartamentul ... (vezi toată discuția)
Presedinte de bloc alf2earth alf2earth Am fost ales presedintele unui bloc de 9 scari, cu 380 de apartamente. Eu am dubla cetatenie Romana si Americana. Sotia mea este proprietara in bloc (avem un ... (vezi toată discuția)