avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi mostenire ca odrasla feminina din prima ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi mostenire ca odrasla feminina din prima casatorie

Buna ziua,

Am sunat deja un avocat si am fost informata ca, fie casatorita sau nu, drepturile mele asupra apartamentului bun comun, cumparat in timpul casatoriei mamei mele defuncte cu tatal adoptiv (al doilea sot) sunt la latitudinea si bunul plac al fostului tata adoptiv - vaduvul mamei, decedata in 2011. Sunt siderata. Care este legea care spune asta si de ce? De ce el cu fiul sau (asa-zisul meu frate de mama) pot ramane in casa, iar eu nu-mi pot face nici macar buletin pe adresa respectiva?

A mai existat o casa in provincie pe care a vandut-o in urma succesiunii exclusive, lasand acest apartament fara succesiune, cineva l-a sfatuit sa ma inlature incet si sigur. De ce permite legislatia asa ceva? De ce nu am nici un drept in urma muncii mamei mele intr-o tara in care trebuie sa fii sclav cel putin 30 ani ca sa-ti poti cumpara un apartament?

M-ar ajuta medierea? Dar in primul rand vreau sa stiu care este legea, pentru a o combate.
Multumesc frumos.

Cu stima,

Alma Tanase
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 10:52, 27 Ianuarie 2016
Daca nu ati dat o declaratie de acceptare a succesiunii dupa mama, nu mai puteti face mare lucru dacat daca locuiti efectiv in apartament.Pe de alta parte , puteti incerca in instanta sa solicitati anularea certificatului de mostenitor pe care l-a solicitat sotul mamei dvs. cand a vandut casa de la tara, daca a fost facut in termenul de acceptare a succesiunii si nu v-a anuntat.
Sunt de acord ca discutam despre mostenirea dupa mama, care se vede clar ca a ajuns la tatal adoptiv. Daca d-na este fiica adoptiva are o sansa de a mai recupera din averea mamei doar la decesul tatalui revenindu-i partea sa de mostenire dupa acesta. Pana atunci nu-i ramane decat calea instantei deoarece pe cale amiabila se vede treaba ca nu poate obtine absolut nimic.
Bună ziua cu (mare) întârziere. Am citit toate răspunsurile și vă mulțumesc. Da, mi s-a mai spus că fiind adoptată de al doilea soț al mamei sunt egală în drepturi cu fratele. Pe Casa de la țară ambii părinți erau co-proprietari și da, în 2012 am dat o declarație de acceptare moștenire în urma căreia s-a făcut succesiunea strict pe acel imobil/ teren, s-a vândut și s-au împărțit banii just. Tatăl îmi tot spune să-l dau în judecată dacă vreau sau să așteptăm până decedează. Sunt în registrele notariale, dacă vor ei să deschidă succesiunea nu vor putea fără mine. Mă îndoiesc că o vor face, întrucât cred că tatăl i-a promis casa exclusiv fratelui, caz în care e musai să-l dau în judecată. Din oct. 2014 stau în chirie pe unde nimeresc.
In acest caz deschideti d-vastra succesiunea, dezavatajul este ca o sa platiti d-voastra la inceput taxa de tibru, ulterior, la finalul procesului, impartindu-se si aceasta suma in mod egal in functie de cota fiecaruia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune petruionut petruionut Bună,am o nelămurire Mama si tata au locuit într-un apartament moștenit de tată-l meu.Tata a decedat,mama a vândut apartamentul și a cumpărat o casă ... (vezi toată discuția)
Mostenire germi germi Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie.Parinti au un apartament impreuna , tata a decedat ,noi suntem trei frati ,doi buni si unul doar dupa ... (vezi toată discuția)
Ai vreun drept la apartament cand un parinte este decedat? andra.2010 andra.2010 Buna ziua, cand eram mic mama a murit iar noi ( pt ca mai am un frate) am ramas cu tata, dupa cativa ani s-a recasatorit cu o femeie care are si ea o fata din ... (vezi toată discuția)