avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este termenul de optiune succesorala?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este termenul de optiune succesorala?

Buna ziua
Vreau sa-mi spuneti si mie,va rog,care este termenul legal de optiune succesorala.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 17:40, 20 Martie 2015
Pentru mostenirile deschise incepand cu data intrarii in vigoare a noului cod civil ( 1 oct.2011), dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de 1 an de la data deschiderii mostenirii.
Mostenirile deschise anterior intrarii in vigoare a noului cod civil sunt supuse legii in vigoare la data deschiderii mostenirii- vechiului cod civil prevedea un termen de 6 luni de la data deschiderii mostenirii.

Art. 1103 noul cod civil
Termenul de opţiune succesorală
(1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.
(2) Termenul de opţiune curge:
a) de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;
b) de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care lasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;
c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii;
d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii.
(3) Termenului prevăzut la alin. (1) i se aplică prevederile cuprinse în cartea a VI-a referitoare la suspendarea şi repunerea în termenul de prescripţie extinctivă.


Termenul de optiune succesorala ptr.mostenirile deschise dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil este de un an de la data deschiderii succesiunii,data deschiderii succesiunii este data decesului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire in lipsa unui mostenitor elutza elutza Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema. Bunicii mei au avut 2 copii...bunicul este decedat si nu s-a dezbatut mostenirea ... (vezi toată discuția)
Recurs Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Procesul de succesiune , la Judecatorie,s-a terminat.Copilul care s-a bucurat de testament,din partea unui parinte,a obtinut din partea ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa tata decedat iandar iandar As dori sa stiu in cit timp dupa decesul tatalui trebuie facuta succesiunea,iar daca nu se face ce se intimpla cu bunurile ramase.Cineva zicea ca daca nu se ... (vezi toată discuția)