avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Contract telefonie /firma recuperatoare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Contract telefonie /firma recuperatoare

Buna ziua . Sunt nevoit sa apelez la cunostintele dvs din urmatorul motiv.
Acum cativa ani am avut contract la Cosmote pentru 2 abonamente, eram la zi cu plata facturilor, pana intr-o zi cand am fost sunat de catre ei sa imi spuna ca am depasit la internet vreo 5-6 Gb si ca imi opresc ambele cartele pana nu achit suma respectiva (plus factura curenta de 200 ron)
Eu le-am spus la acea vreme ca nu aveam cum sa depasesc caci telefonul meu inregistrase numai un Gb de internet consumat nicidecum cantitatea pe care o afirmau dansii.Asa ca am cerut prin mail factura detaliata si o copie dupa certificatul metrologic am aparatelor de inregistrare care sa ateste ca ceea ce au inregistrat este corect, am platit factura curenta de 200 ron si a ramas doar factura intermediara de 600ron care era contestata de mine.
Bineinteles ca nu am primit decat o instiintare cu raspuns sec in care mi se aducea la cunostinta ca au verificat din nou factura si ca nu sunt greseli.( fara documnetele cerute de mine)
Acum dupa vreo 4 ani ma trezesc cu o notificare de la o firma recuperatoare care imi spune ca am de plata 4000 ron pentru facturi neachitate , pentru reziliere inainte de termen plus penalizari ceea ce mi se pare aberant pt ca in primul rand , Cosmote-ul mi-au sistat serviciile catre ambele cartele si in al 2-lea rand nu mi-a facut nimeni dovada ca as avea de platit in primul rand acea factura intermediara. (adica daca acei 5 giga reclamati au fost reali sau nu)
Acestea fiind spuse intrebarea mea este daca pot sa actionez in judecata firma recuperatoare /cosmoteul pt tentativa de inselatorie (sau ceva de genu) intrucat ei imi cer o suma pe care nu o pot demonstra de la primul leu. Adica ei pun penalizari la ceva care nu stim daca exista.

Mentionez ca inainte de "incident" aveam cel putin 3 ani in care am respectat contractul, mi-au mai incetat serviciile pe motiv ca am depasit nu stiu ce suma dar atunci am platit caci era plauzilbil, dar de data asta cand telefonul meu indica mult mai putin internet consumat....

Multumesc, astept raspuns

Cel mai recent răspuns: Dumitru-Mitica , utilizator 14:54, 23 Martie 2015
Da, puteti sa ii dati in judecata. In primul rand, suma pare prescrisa, in al doilea rand, reprezinta o clauza abuziva taxa de reziliere.
Am scris un articol pe tema aceasta. Il redau mai jos.
Taxa de reziliere din contractele de telefonie/internet este o clauza abuziva


Conform art. 4 alin. (1) din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, “o clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fo considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor”.
Legea nr. 161/2010 a completat aceasta prevedere in sensul in care: “dreptul consumatorului la denuntarea contractului nu poate fi anulat sau conditionat de nicio clauza contractuala sau intelegere intre parti, in cazurile prevazute de lege, aceasta fiind considerata nula de drept. Drepturile partilor referitoare la o justa despagubire nu vor fi afectate in cazul denuntarii unilaterale”.
Pentru a denunta unilateral contractul de telefonie/ internet, consumatorul trebuia sa transmita aceasta intentie cu 30 de zile inainte printr-o scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin intermediul executorului judecatoresc.
Daca societatea nu se conformeaza prevederilor legale, consumatorul are trei posibilitati:
- Plangere la OPC
- Actiune in instanta pentru constatarea incetarii contractului intre parti
- Actiune in instanta pentru constatarea nulitatii absolute a clauzelor abuzive.
Trebuie retinut insa ca denuntarea unilaterala a contractului nu impiedica pe cel prejudiciat la o justa despagubire. Ex: daca s-a achizitionat un telefon la un pret promotional, consumatorul va fi tinut sa acopere diferenta de pret ramasa la incetarea contractului.
eu am trimis la vremea aceea mail catre cosmote (mail pe care il am) in care am cerut si recalcularea facturilor mai vechi de cateva luni. Pt ca am considerat ca daca s-a gresit atunci este foarte posibil sa se fi gresit si la facturi anterioare( chiar daca le-am platit fara sa cer desfasurator)
Acel mail trimis de mine este in oct 2013 deci a trecut doar un an si jumatate ( credeam ca a trecut mai mult) dar in situatia asta mi se pare si mai aberanta cresterea de la 600 la 4000 ron :)
multumesc pentru raspuns, am solicitat fiemei recuperatoare sa discutam numai pe mail si sa imi trimita numai acte cu valoare contabila/judiciare ..din vorbe frumoase fiecare poata sa ceara ce vrea. Desemenea am specificat clar ca nu aveau acces la informatiile mele cu caracter personal intrucat eu nu le-am dat acordul scris in acest sens, si cred ca nici Cosmote-ul nu aveau voie sa imi transmita datele personale.

Acum eu intreb..pe cine dau in judecata si pe ce motiv? pot cere despagubiri morale? :D sau am vazut prea multe filme :) tinand cont ca nu am avut nici un contact anterior cu vreun avocat sau judecatorie
Consultati un avocat in particular pentru a vedea ce optiuni aveti,pe un forum raspunsurile primite nu pot fi decat orientative ,din punctul meu de vedere sansele sunt mici pt a obtine daune morale,realitatea juridica nu se aseamana filmelor cu avocati.
multumesc. Stiam ca nu sunt sanse la daune morale doar ca este deranjanta agasarea. Oricum trebuie sa fac ceva ca datoria se pare ca nu o ia in jos daca stau... mergem inainte , iar daca legea imi spune ca trebuie sa platesc, o fac ca nu am ce face

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract companie de telefonie tm06cristi tm06cristi A intrat in vigoare legea privind renuntarea la un post fix de telefonie daca nu mai doresc sa mai fiu la ei? Anul trecut in iunie am primit telefon ca ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract internet wireless mishu83 mishu83 Mi-am facut contract pentru internet cu Zapp(Cosmote) acum 2 luni pe perioada de 24 luni. As dorii sa stiu daca cu noua lege (de reziliere a contractelor ... (vezi toată discuția)
Conditionare reziliere contract automtics_rules automtics_rules Buna ziua, se pare ca este o practica obisnuita a operatorilor de cablu/internet sa conditioneze rezilierea contractelor de plata facturilor. Avand in vedere ... (vezi toată discuția)