avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1861 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Asigurarea obligatorie de sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Asigurarea obligatorie de sanatate

Buna seara. Am si eu o nelamurire.

In 2013 mi-am pierdut serviciul, si intre timp nu am reusit sa imi gasesc in alta parte. Recent am aflat de la medicul de familie ca desi nu mai sunt angajata, tot ar fi trebuit sa platest asigurarea obligatorie la stat, lucru de care nu aveam habar. Considerand ca e in jur de 50 de lei pe luna, pana acum s-a strans o suma considerabila si eu nu imi permit sa o platesc.

Ce vreau eu sa stiu e daca exista vreun mod in care as putea sa nu platesc asigurarea asta retroactiva? Nu am fost la medici si nici la spitale, si cum nu am venit, nu am nici de unde sa platesc. Se poate depune o cerere pe undeva sau ceva de genul acesta?

Mentionez ca doctorul meu de familie e la OPSNAJ, poate e important.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: alina_1987 , utilizator 11:21, 24 Martie 2015
Da, se poate sa nu platiti daca sunteti trecuta coasigurat pe asigurarea sotului sau a copilului (daca este major si are munca).
Coasigurat este cel mai convenabil.
Verificați la Casa de sănătate, dacă nu ați beneficiat de medic de familie in acest interval se plătesc numai câteva luni in urmă (conform ultimelor mele informații).
Atenție, pentru orice venit precum chirii, venituri agricole, participări la fonduri bancare etc. se plătește sănătatea.
Ce vreau eu sa stiu e daca exista vreun mod in care as putea sa nu platesc asigurarea asta retroactiva?

Inteleg ca intrebarea este legata de plata retroactiva a contributiei la sanatate si nu de incheierea unui contract de asigurare de sanatate.
Desi la articolul 208 din legea 95/2006 se vorbeste despre "alegerea libera a casei de sanatate" cred ca veti fi arondata CNASS si vi se vor aplica prevederile legale specifice.
Acum , se nasc doua situatii si anume situatia in care in perioada respectiva ai obtinut venituri impozabile (nu conteaza valoarea, poate sa fie si 1 leu) si situatia in care nu ai obtinut nici un venit impozabil.
In prima situatie vi se vor aplica in mod clar prevederile art.296^27-296^31 din Codul Fiscal ,
in timp ce pentru cea de a doua situatie exista mai multe prevederi care se cam bat cap in cap,
respectiv art.259 -L.95/2006 , Ordinul CNASS 581/2014 si Cod Fiscal art.296^32.
Iti recomand si urmatorul daca este cazul : [ link extern ] .
Deci pasii pe care ii recomand sant urmatorii : solicitarea unei adeverinte de venit pt perioada 2013-2015 (care de altfel ti se va cere si la CJASS) . Daca veniturile sant 0 ( dobanzi ,dividende etc) mergi la CJASS si solicita punctul lor de vedere asupra interpretarii prevederilor legale aplicabile persoanelor fara venit.
Daca sotul este angajat te poate lua ca si coasigurat dar asta este valabila numai pentru viitor ,
nu cred ca poti fi poti fi coasigurata retroactiv.
Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2015
robert1958, utilizator
Multumesc pentru detalii!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas - neasigurat stefan8 stefan8 Buna ziua! Am fost asigurat, ca student, pana in iunie 2013, dupa care a urmat o perioada de mai bine de un an in care am fost neasigurat. Din octombrie ... (vezi toată discuția)
Plata asigurarilor de sanatate in cazul persoanelor cu handicap care sunt pfa iosif_stroia iosif_stroia Conform ordinului 262/2002 al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,publicat in MO nr.839 din 21 nov.2002,art.1,\"persoanele ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea asigurarii de sanatate platite 6 luni retroactiv. SofiaMariaa SofiaMariaa Buna ziua, Consider ca legea este absolut lipsita de logica si intelegere privind plata pe 6 luni retroactiv la asigurarea de sanatate pentru cetatenii fara ... (vezi toată discuția)