Lucrez ca educatoare intr-un centru pentru copii si adulti cu handicap psihic sever si semnez de mult timp fisa de sanatate si securitate in munca fara sa ni se arate materialul de instruire, cine este responsabil de acest material si daca e legal sa nu ni se arate ? Ce putem face in acest sens ?
Eu nu cunosc salariati, care lucreaza la locuri de munca cu risc scazut (birouri), carora li s-a facut instruirea in domeniul securitatii si sanatatii in munca, dar de semnat se semneaza ca au fost instruiti.
E mai simplu si pentru angajat si pentru angajator si nu necesita nici timp.
@ionion2000
Din pacate, cazuri de care amintiti, se intampla, dar nu este motiv sa generalizam si sa fim de acord ca asa este corect.
Nu exista risc scazut de accidentare, doar risc profesional ignorat, din motive dintre cele mai variate, multe tinand direct de persoana - ignoranta, inconstienta, comoditate, dezinteres, rea credinta, etc.
Statisticile accidentelor de munca arata aspecte care pot parea ciudate pentru cei care doar le citesc, nu si pentru profesionistii (exista, fiti sigur si astfel de lucratori) in domeniul ssm. Neacordarea importantei instruirii, legata de ignorarea riscurilor profesionale (ma refer aici chiar la activitati in birouri) duce la producerea unor evenimente dintre cele mai ciudate.
Un exemplu minor - alunecare pe parchetul umed datorita intrarii in incapere, pe timp de iarna si la intrare nu este prevazuta posibilitate de stergere pe picioare (cu absorbtie umezeala) - poate duce la fracturi la membrele inferioare, chiar la membrele superioare, dar si la bazin. O fractura la bazin, duce la multe zile de concediu medical.
Medicul specialist de medicina muncii este cel in masura (doar vizeaza toate concediile medicale acordate lucratorilor, nu ?!), sa aduca la cunostinta lucratorilor astfel de statistici, in cadrul raportului semestrial pe care are obligatia sa il prezinte spre analiza in Comitetul de securitate si sanatate existent la nivelul firmei.
Exemplele pot continua.