avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... OP conditionat pentru stingerea datoriilor catre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

OP conditionat pentru stingerea datoriilor catre asociatia de proprietari?

Buna ziua,

sper sa adresez intrebarea in sectiunea potrivita.

As dori sfatul dvs in urmatoarea situatie:
Dorim sa achizitionam prin Prima Casa un apt care are datorii foarte mari la intretinere (35.000 ron) si pentru care vanzatorul ne solicita un avans de 10.000 euro la antecontract, iar diferenta dupa aprobarea creditului.
Pana la probarea creditului insa, nu m-as risca sa ofer un avans asa mare si in caz de neacordare a creditului (nu vad de ce s-ar intampla acest lucru, dar nu se stie niciodata..) sa "alergam" sa ne recuperam banii.
Asadar, ma gandesc la urmatoarea solutie, dar nu am foarte multe informatii despre subiect, de aceea doresc sfatul dvs daca este fezabil.
Sa propunem asociatiei de proprietari avansul minim de 5% la antecontract si un OP conditionat cu restul sumei la momentul acordarii creditului, in schimb, sa ne ofere acel document din care reiese ca apt este liber de sarcini (am fost si la banca intre timp si le-am propus ca in momentul acordarii creditului sa faca split si sa vireze o parte din suma catre asoc de proprietari si restul vanzatorului, insa am inteles ca exista conditie la fondul de garantare ca apt vizat sa fie liber de orice sarcini).
S-a mai facut asa ceva? Ar fi fezabil? Daca nu, ma puteti ajuta cu alte sfaturi?

Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: scarlat_ramona , utilizator 10:09, 25 Martie 2015
Depuneti echivalentul datoriei intr-un cont escrow (aprox 8000 EUR) pe numele asociatiei de proprietari iar 2000 EUR dati avans vanzatorului.
Asociatia de proprietari va putea accesa suma numai dupa finalizarea tranzactiei, altfel veti avea surpriza sa ii platiti datoriile si sa umblati dupa recuperarea banilor.
in antecontract mentionati avansul total platit care va reprezenta mai mult de 5% din avansul ptr PC (8000+2000) si ce reprezinta fiecare parte.
Daca tranzactia nu se finalizeaza va ramane sa va recuperati doar cei 2000 EUR dati vanzatorului.
Trebuie stabilite clauze foarte clare astfel incat sa nu pierdeti avansul in cazul in care tranzactia nu se finalizeaza din cauza dvoastra.
Multumesc pt mesaj, ar fi o idee buna, dar am uitat sa precizez ca nu dispun de cei 10000 euro, doar de cei 3000 euro, respectiv 5% solicitati de programul PC... :(
Aveti in vedere pe langa avans si costurile ptr finalizarea tranzactiei prin PC care vor fi in jur de 1500 EUR (declaratii notariale, promisiunea bilaterala de v/c, onorariul notarului, comisonul fondului de garantare, evaluarea, depozita colateral 3 rate de dobanda, asigurare PAD+facultativa, garantie pe cont, taxe ANPCI, extras de CF, taxa intabulare 0.15% din pret, ipoteca pe cont +arhiva electronica, etc.). De asemenea diferenta de curs valutar.

Pentru a obtine acordul asociatiei ar exista posibilitatea ca dvoastra sa incheiati o declaratie notariala impreuna cu presedintele asociatiei de propr. si vanzator prin care va angajati sa achitati datoriile vanzatorului in momentul primirii creditului.
Asociatia elibereaza adeverinta cu privire la datoriile vanzatorului.

Banca transfera banii in contul pe care il deschideti dvoastra iar in ziua finalizarii tranzactiei (dupa semnarea contractului de v/c) dispuneti la banca prin OP transferul sumei de 35000 lei in contul asociatiei si diferenta in contul vanzatorului.
~ Conținut șters la cerere ~
Cel care a pus ipoteca isi da acordul pentru vanzarea imobilului si atunci creditul se poate obtine.

Alte discuții în legătură

Demersuri cumparare garsoniera ipotecata lili95 lili95 Sper din suflet sa primesc un raspuns cat mai repede. Am gasit o garsoniera ipotecata.Garsoniera se vinde la 18 000 euro iar vanzatorul a facut un credit ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat tzvpac tzvpac Buna seara Stiu ca s-a mai pus aceasta intrebare pe site-ul dvs.dar revin si eu cu aceeasi intrebare mai specifica pt cazul meu. Vreau sa cumpar un ... (vezi toată discuția)
Contract prima casa roxanaiosif21 roxanaiosif21 Buna ziua, Anul acesta m-am decis sa imi achizitionez o locuinta si am optat pentru creditul Prima Casa. Am gasit apartamentul si in luna august am mers la ... (vezi toată discuția)