avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de crestere a copilului

Buna Seara,
Sunt in situatia urmatoare: sotia mea este insarcinata si urmeaza sa nasca anul acesta in iulie, ea nu lucreaza si nu a lucrat in ultimile 12 luni. As vrea sa stiu daca pot intra eu in concediu pentru cresterea copilului si daca da, pentru a obtine adeverinta de venit cu ultimile 12 luni trebuie sa merg la societatile unde am lucrat sau pot obtine aceasta adeverita cu datele necesare de la o institutia publica?
Va multumesc pentru ajutor!
Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2015
Laur250, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:16, 26 Martie 2015
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale etc).

2. - Daca nasterea copilului are loc in iulie cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de CCC sunt august 2014 - iulie 2015.
- Daca in aceste 12 luni ati lucrat la mai multi angajatori fiecare din ei va elibereaza adeverinta tip (Anexa nr.2) cu veniturile nete din perioada cat ati lucrat la fiecare din ei.

3. - Dar dvs., tatal copilului, daca aveti acum salariu, puteti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primiti salariu pentru munca depusa iar statul va mai da 500 lei lunar.
- Deoarece sotia este casnica si nu beneficiaza de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si laizie = pre si postnatal) dvs. puteti beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie ioanagliga ioanagliga Buna ziua Am si eu o intrebarea referitoare la primirea stimulentului de insertie. Sotul meu lucreaza si poate beneficia de primirea stimulentului de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil roxanagabriela12 roxanagabriela12 Buna ziua!Imi cer scuze pt deranj...am si eu o nelamurire si poate ma puteti ajuta dvs.Eu sunt insarcinata in 5 luni aproape si nu lucrez dinainte sa aflu ca ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de maternitate sau ajutor de somaj? stefy82 stefy82 Buna dimineata As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie de maternitate si in ce conditii sau ajutor de somaj daca nu mai lucrez de 14 luni, sunt ... (vezi toată discuția)