avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... CEDO SI PROCEDURA ARESTARII
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

CEDO SI PROCEDURA ARESTARII

am si eu o intrebare, la care nu am gasit un raspuns clar nici in carti, nici in practica CEDO, nici la cei cu care m-am consultat.
daca sesizez CEDO in timpul unui proces penal, cu privire la (ne)legalitatea luarii si mentinerii masurii arestarii, este admisibila o asemenea cerere ?
si daca da, in cit timp se pronunta curtea? in regim de urgenta sau in regim normal, adica in 6-7-8 ani?!
mersi pt ajutor...
Cel mai recent răspuns: FLORIN RADU , Avocat 18:01, 24 Iulie 2009
Opinia mea este ca nu puteti sesiza CEDO decat dupa ce ati epuizat toate caile, inclusiv judecatoresti, in aceasta privinta(ma refer la speta d-voastra-arestarea preventiva).
Atunci este admisibila.
Parerea mea este ca se poate sesiza CEDO cu o astfel de plangere.
Problema este ca durata ar cam fi aceeasi.
Daca insa e vorba de o arestare abuziva opinez in sensul ca solutionarea palngerii se va face mai repede.
Nu o consider inadmisibila plangerea intrucat va plangeti de starea de arest.
Oricum, plangerea nu se va putea face decat dupa solutionarea recursului.
Au existat multi avocati care sa doreasca sa procedeze, asa dar pana la urma nu a mai facut nimeni plangere, daca sunt bine informat.

avocat Claudiu Lascoschi
Conform articolului 32 § 1 din Convenţie, Curtea nu poate fi sesizată decât după ce au fost epuizate în prealabil căile de recurs interne şi în termen de şase luni începând cu data deciziei definitive interne. O plângere care nu respectă aceste condiţii de admisibilitate nu va putea fi examinată de către Curte.
Înainte de a se adresa Curţii, trebuie să se fi utilizat, în statul în cauză, toate remediile juridice care ar fi putut fi utile în situaţia de care se plânge reclamantul ; în caz contrar, va trebui să demonstreze că aceste remedii nu puteau fi eficace.
corect ce spune colegul "freeelis".
intrebarea ar fi daca, exercitarea recursului impotriva incheierii de mentinere a arestului, poate fi considerata ca fiind "epuizare a cailor de atac interne".
dpmdv, o asemenea cerere este admisibila.
as fi, insa, curios, ce ar face curtea cu ea.
ps: din cite am auzit, avocatii lui gigi becali vorbeau despre o asemenea cerere :)
Dupa epuizarea caii interne de atac a recursului, in opinia mea, plangerea este admisibila.
Este insa indicat a se declara si a se solutiona recursul ( evident in mod nefavorabil pentru inculpat).
Curtea Europeana ar proceda la judecarea cererii.

Daca este vorba de o solutie interna ilegala, mentinuta de instanta de recurs, hotarare care incalca drepturi si libertati fundamentale consacrate de CEDO, cererea are toate sansele sa fie admisibila la Strasbourg.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Vreau sa fac plagere la cedo, cum procedz?? andrey_=ascani andrey_=ascani Am fost arestat intr-un dosar in care eram acuzat de \"trafic de persoane\", am fost arestat pe 28mai 2009 , am stat in arest 174 de zile dupa dosarul a ... (vezi toată discuția)
Adresare catre cedo. Imparatul Imparatul Se face la CEDO dupa ce am epuizat in tara toate caile ordinare de ataca? Chiar daca se afla in revizuire, facuta oricum in afara termenului, dar care este ... (vezi toată discuția)
AcÞiune cedo daune morale si materiale miki70_is miki70_is Am avut un proces civil pe care l-am câştigat atât pe fond cât şi în recurs,întrebarea este pot să intentez acţiune directă la CEDO pentru daune ... (vezi toată discuția)