avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... CEDO SI PROCEDURA ARESTARII
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

CEDO SI PROCEDURA ARESTARII

am si eu o intrebare, la care nu am gasit un raspuns clar nici in carti, nici in practica CEDO, nici la cei cu care m-am consultat.
daca sesizez CEDO in timpul unui proces penal, cu privire la (ne)legalitatea luarii si mentinerii masurii arestarii, este admisibila o asemenea cerere ?
si daca da, in cit timp se pronunta curtea? in regim de urgenta sau in regim normal, adica in 6-7-8 ani?!
mersi pt ajutor...
Cel mai recent răspuns: FLORIN RADU , Avocat 18:01, 24 Iulie 2009
Vedeti sa va concentrati atentia pe incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si pe nereespectarea drepturilor procedurale in primul rand.

Chestiunea cu probele sa fie oarecum incidentala.
Dar daca chiar nu exita puteti marja pe acest aspect pt ca daca e asa asta ar insemna ca orice om poate fi luat de pe strada pe motiv ca este suspect fara sa existe absolut nimic concudent.

avocat Claudiu Lascoschi
Buna ziua,
Puteati sa formulati plangerea la CEDO chiar din secunda doi dupa luarea masurii arestarii. Adica, puteti sa o faceti si acum. Sunt sute astfel de cazuri pe rolul Curtii (va spun pentru ca am lucrat acolo), iar in jurisprudenta o sa gasiti si foarte multe condamnari pe tema.
Aveti un caz pendinte, care nu mai trebuie sa indeplineasca regula "dupa epuizarea cailor interne". Puteti ajunge, sa zicem (Doamne Fereste) sa aveti clientul condamnat cu acte in regula, dar sa aveti castig de cauza la CEDO pe nelegalitatea luarii si mentinerii arestului. Asa ca, spor la treaba !
Cat despre durata procesului la CEDO. Calculati cam 1 an si jumatate in plus fata de momentul incetarii starii de arest (daca va plangeti si de mentinere) pentru a ajunge dosarul in faza de comunicare catre Guvern. Apoi mai sunt vreo 6 luni de dezbatere pe fond prin corespondenta (de regula, Guvernul o sa tot ceara amanari... :P). Apoi o sa va mai lungeasca vreo 3 luni pana isi prezinta opiniile cu privire la cheltuielile de judecata pe care le cereti. Dupa care mai dureaza vreo 6 luni (minim ) pana intrati pe rol in Camerele de 7 judecatori (nu uitati ca si ei au vacanta judecatoreasca, mai putin Grand Chambre).
Sau puteti face 2 plangeri separate si atunci cea cu arestarea o sa mearga mai repede ( nu luati in calcul mai putin de 3 ani decat daca aveti norocul sa nimeriti cu plangerea intr-o "transa" si sa va bage la comun cu alte dosare in faza de comunicare).
Oricum, din proprie experienta, pot sa va spun, de exemplu, ca am ajuns sa primesc despagubiri de la CEDO mai repede decat de la... ANRP....B-) Asa ca, eu zic ca merita sa incercati.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
Av. NICULESCU-GORPIN, Avocat
am trimis plingerea. vreo 15 pagini, plus vreo 60 de pagini anexate. am cerut si judecarea in "regim de urgenta".
acum, ce-o vrea dumnezeu :)
salutari ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa fac plagere la cedo, cum procedz?? andrey_=ascani andrey_=ascani Am fost arestat intr-un dosar in care eram acuzat de \"trafic de persoane\", am fost arestat pe 28mai 2009 , am stat in arest 174 de zile dupa dosarul a ... (vezi toată discuția)
Adresare catre cedo. Imparatul Imparatul Se face la CEDO dupa ce am epuizat in tara toate caile ordinare de ataca? Chiar daca se afla in revizuire, facuta oricum in afara termenului, dar care este ... (vezi toată discuția)
AcÞiune cedo daune morale si materiale miki70_is miki70_is Am avut un proces civil pe care l-am câştigat atât pe fond cât şi în recurs,întrebarea este pot să intentez acţiune directă la CEDO pentru daune ... (vezi toată discuția)