avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Adresare catre CEDO.
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Adresare catre CEDO.

Se face la CEDO dupa ce am epuizat in tara toate caile ordinare de ataca?
Chiar daca se afla in revizuire, facuta oricum in afara termenului, dar care este suspendata pot face mai departe la CEDO?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:51, 19 Noiembrie 2009
Potrivit prevederilor art 26 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale ( numita in limba romana C.E.D.O. ), amendata prin Protocoalele nr. 3, 5 si 8, ratificata de Romania prin Legea nr 30 / 1994, Curtea a nu poate fi sesizata decat dupa epuizarea cailor de recurs interne, asa cum este stabilit conform principiilor de drept international general recunoscute si intr-un termen de 6 luni, incepand cu data deciziei interne definitive.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului ( C.E.D.O. ) nu poate fi sesizata de persoana care se considera victima unei incalcari a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului decat in termen de 6 luni, calculate de la data pronuntarii ultimei hotarari judecatoresti pronuntate de instanta nationala ( decizia instantei de recurs).
Da, termenul se calculeaza de la data recursului si nu de la data recursului in revizuire.
Insa daca se produc incalcari de drepturi si libertati fundamentale cu ocazia procesului de revizuire puteti sesiza CEDO din acest considerent.

avocat Claudiu Lascoschi
Deci chiar daca pe rol se afla un proces de revizuire suspendat in cauza de fatza, pot sa ma adresez la CEDO si sa las procesul suspendat fara sa-l repun pe rol?
Sau daca il repun pe rol se va suspenda CEDO si va astepta terminarea procesului de revizuire?
Sesizarea CEDO nu are nicio legatura cu revizuirea ... puteti sa-l repuneti pe rol procesul suspendat.

Alte discuții în legătură

Scurgerea termenului de 6 luni pt.cerere la cedo... vladutza vladutza lamuriti-ma si pe mine exact de cand se scurge acest termen de 6 luni. am gasit aceste explicatii: Potrivit prevederilor art 26 din Conventia pentru apararea ... (vezi toată discuția)
Caz pentru cedo...lamuriti-ma va rog! ContSters124624 ContSters124624 Buna seara!Am un caz pentru care as dori un raspuns.In anul 2005 am fost arestat, am stat arestat preventiv 5 luni si 3 saptamani, dupa care tribunalul iasi ... (vezi toată discuția)
Dupa recurs urmeaza cedo??? ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua.Sunt parte vatamata intr-un dosar in care am fost agresat de un grup de persoane iar din acest grup am ajuns in instanta doar cu unul pentru ca ... (vezi toată discuția)