avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cesiune si preluare de parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cesiune si preluare de parti sociale

Buna ziua,
Va prezint urmatoarele date ptr.care va rog sa-mi dati cateva clarificari.

Asociatul unic al soc. A care detine 100 parti sociale cu val.totala de 5.000 lei, doreste sa cesioneze partile sociale ptr. suma de 200.000 lei unei persoane juridice B.
Societatea comerciala A.are un contract de concesiune teren pe 49 ani si aceasta este cauza ptr. care nu poate sa vanda soc. firmei B care doreste sa se foloseasca de acest teren accesind fonduri europene.
Asociatul unic al firmei A a creditat soc.cu suma de 114.000 lei, bani pe care vrea sa-i recupereze de la soc.B.
Actul constitutiv se va modifica dupa cesiunea partilor sociale, si actionarii firmei A vor fi actionarii firmei B sau persoana juridica B?
Care sunt pasii legali ptr.ralizarea acestui proiect?
Va multumesc ptr.ajutor.
Cel mai recent răspuns: S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L. , Contabil 18:47, 28 Martie 2015
1. Vanzarea partilor sociale nu afecteaza contractul de concesiune in niciun fel. Societatea A ramane parte contractanta in concesiune, se schimba doar asociatul unic. Societatea A nu inceteaza sa existe. Probleme pot aparea daca exista si un fidejusor persoana fizica (putin probabil, nu se uziteaza)
2. Asociatul actual al firmei A are o creanta la firma A. Vanzarea partilor sociale nu-l va impiedica sa ceara recuperarea, inca odata, a creantei. Deci nu confundati datoria Firmei A catre asociatul lui A cu castigul acestuia din vanzarea partilor sociale. Pentru ca tranzactia sa se finalizeze cu succes va trebui fie sa achitati inainte datoria din 455 si apoi sa cereti lui B suma de 200.000 lei fie vindeti partile sociale dar doar pentru suma de 86.000 lei. (sa fiu B asa as face) Imaginati-va ca B ramane cu o datorie de 114.000 ce trebuie achitata, dupa cumpararea partilor sociale.
3. Dupa vanzare, asociatul unic va fi firma B, nu asociatii firmei B.
4. Daca sunteti asociatul firmei A, d-voastra trebuie sa semnati contractul de cesiune si sa incasati banii, atat. Apoi va retrageti calitatea de administrator (daca este cazul).
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Martie 2015
S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L., Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune de parti sociale daciana888 daciana888 Asociatul unic al soc.A cedeaza partile sociale pe care le detine in val.de 8.000 lei, unei soc.B si doreste sa incaseze 13.000 lei. Va rog sa ma ajutati si ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti soc in interiorul firmei mhy mhy Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu inf. despre actele si pasii de urmat pt preluarea partilor soc. Caz: asociat A cedeaza partea lui, 50%, lui B care va ... (vezi toată discuția)
Incasare dividende interconsultcom interconsultcom Buna ziua, O societate cu doi actionari, face un contract de cesiune, prin care unul din actionari isi vinde toate partile sociale, celuilalt. Contract cu ... (vezi toată discuția)