avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil - reluare activitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil - reluare activitate

Buna ziua,
Solicit pe aceasta cale informatii referitoare la reinceperea lucrului in urma concediului de crestere copil. Mentionez ca am optat pentru concediu pana la varsta de 1 an.
Doresc ca reinceperea activitatii sa aiba loc astfel incat sa beneficiez de stimulentul de insertie.
Sotul meu indeplineste toate conditiile pentru a efectua perioada de 30 zile concediu ingrijire copil insa este nehotarat, avand in vedere ca trece printr-o situatie delicata (a ramas recent fara loc de munca si spera sa se angajeze curand, in caz contrar va opta pentru efectuarea acestei perioadei).
Departamentul de Resurse Umane al firmei la care imi desfasor activitatea mi-a transmis ca pentru a beneficia de stimulent, ma pot reintoarce cu 1-2 zile inainte de 22 Mai 2015 (data la care implineste copilul varsta de 1 an).
Eu imi voi relua efectiv activitatea pe 20 Mai; spuneti-mi, va rog, ce am de facut in situatia in care sotul va efectua sau nu ultima luna de concediu?(stiu ca nu voi mai beneficia de indemnizatie)
Va multumesc si astept cat mai curand un raspuns!
Cel mai recent răspuns: Madalina_2015 , utilizator 20:04, 27 Martie 2015
1. - Tatal copilului poate beneficia o luna de indemnizatia pentru CCC chiar daca la data solicitarii indemnizatiei nu are venituri din salarii.
- Conditia este ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa fi8 avut venituri din salarii.

2. - Pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa reluati activitatea cu cel putin o zi inainte de a implini copilul 11 luni (ultima luna fiind rezervata tatalui copilului).
- Veti beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an si pana la varsta de 2 ani.

3. Indiferent daca tatal copilului intra sau nu o luna in CCC ramane valabil ce am scris mai sus.
Stiu ca indiferent de situatia actuala a sotului, in ce priveste locul de munca, are dreptul de a beneficia de indemnizatie. Acest lucru era clar.

Neclaritatile mele sunt urmatoarele:

1) Sunteti sigur ca trebuie sa imi reiau activitatea cu cel putin o zi inainte de 11 luni si nu exact la 11 luni? Imi puteti explica concret? (din cate stiu aceasta regula se aplica in luna cand implineste copilul 1 an).Pentru mine este important acest aspect.

2) Inteleg ca trebuie sa figurez in acte cu activitatea reluata la 11 luni (indiferent daca tatal copilului intra sau nu o luna in CCC), insa eu doresc sa stau acasa pana cand copilul implineste 1 an (in luna mai sa imi iau concediu fara plata, sau zile libere).
In acest caz, mai este nevoie sa ma intorc cu o zi inainte ca el sa implineasca varsta de un an? (Din pct meu de vedere ma pot intoarce in ziua urmatoare pentru ca in acte mi-am reluat deja activitatea la 11 luni...este corect? )


Va rog sa ma ajutati sa clarific aceste doua aspecte!
Va multumesc!
1. Daca aveti dubii si pentru a primi un raspuns oficial puteti sa intrebati la ANPIS, pe e-mail, la: anps@pretatiisociale.ro

2. Sau puteti sa intrebati la AJPIS de unde ati primit indemnizatia pentru CCC (tot pe e-mail).
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere al copilului si stimulentul de insertie in munca Zara_Sabrina Zara_Sabrina Buna ziua. Sunt insarcinata in 32 saptamani, cu data probabila a nasterii pe 21 martie. Voi intra in prenatal din 9 februarie si voi opta pentru concediu de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie Alina_G_ Alina_G_ Buna ziua! Daca am ales perioada de un an pentru cresterea copilului (cu 85 % din net), cand ar trebui sa ma reintorc la servici pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tata ramqby ramqby Buna ziua! As dori sa stiu daca tatal isi poate luna acea luna de concediul pentru copil in prima luna a nasterii copilui,timp in care mama este in concediu ... (vezi toată discuția)