avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil pentru tata

Buna ziua!
As dori sa stiu daca tatal isi poate luna acea luna de concediul pentru copil in prima luna a nasterii copilui,timp in care mama este in concediu prenatal(acele 40 zile)..Poate tatal lucra in acea luna,dar figurand in concediu?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:43, 3 Ianuarie 2016
1. Concediul crestere copil (CCC) se acorda mamei sau tatalui copilului dupa ce mamei ii inceteaza concediul de maternitate (sarcina si lauzie).

2. Nu se poate ca tatal sa beneficieze de CCC in timp ce mama se afla in concediu de maternitate.

3. Ori sunteti in CCC ori lucrati, nu se poate amandoua in acelasi timp.
deci tatal este obligat sa stea acasa in acea luna...dar daca intre timp tatal nu mai lucreaza el mai poate beneficia de acea luna?copilul se va naste la sfarsitul lunii martie2016..tatal va lucra pana in decembrie2015 inclusiv,va mai beneficia de acea luna?..multumesc
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2015
ramqby, utilizator
1. Tatal nu este obligat sa intre in CCC dar daca indeplineste conditiile atunci, fie ca intra sau nu cel putin o luna in CCC, se va reduce CCC al mamei cu o luna de zile.

2. Tatal poate beneficia de indemnizatie penru CCC daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) are venituri din salarii, din activitati independente au agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii mediale etc.).

3. Daca nasterea copilului are loc in martie 2016 cele 12 luni elugibile sunt aprilie 2015 - martie 2016.

4. Daca tatal inceteaza contractul individual de munca in decembrie 2015 nu va mai putea beneficia de indemnizatie pentru CCC decat daca va fi in somaj indemnizat pana la data nasterii copilului.
Am inteles.Multumesc mult!!O zi buna!
1. Mama nu a lucrat inainte de nastere, asa ca nu are ce concediu de lauzie sa ia. Cat de tarziu poate tatal sa ia concediul? Care este termenul limita pana la care poate depune cerere la angajator? Ideea e ca ar vrea sa prinda cat mai multe din primele de sfarsit de an :-)

2. Exista vreun avantaj/dezavantaj daca se opteaza pentru 1 an sau 2 ani? Tatal oricum intentioneaza sa nu stea mai mult de un an, dar... nu se stie niciodata ce oportunitati apar in anul acela, si odata optat pentru 1 sau 2 ani nu se mai poate schimba optiunea asa ca ar vrea sa opteze pentru 2 dar vrea sa stie daca are vreun dezavantaj (vreo chichita legislativa).

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru cresterea copilului acordata tatalui AndreiDI AndreiDI Buna ziua, Situatia este urmatoarea: eu am fost somera pana in luna martie anul 2012 iar dupa aceasta data nu am am mai avut venituri. Urmeaza sa nasc la ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere al copilului si stimulentul de insertie in munca Zara_Sabrina Zara_Sabrina Buna ziua. Sunt insarcinata in 32 saptamani, cu data probabila a nasterii pe 21 martie. Voi intra in prenatal din 9 februarie si voi opta pentru concediu de ... (vezi toată discuția)
Deschidere pfa in perioada ccc NedelcuDiana18 NedelcuDiana18 Buna seara. Am o nelamurire...daca sunt in CCC pana la 2 ani imi pot deschide un Pfa in aceasta perioada? sau sa optez pt 1 an si apoi sa il infiintez? optand ... (vezi toată discuția)