avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriptie ipoteca imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriptie ipoteca imobil

Buna ziua,
problema este urmatoarea: pentru un credit ipotecar ce trebuia sa se incheie in 1993 (ultima rata) care este termenul de prescriptie? Adica de la ce termen banca nu poate solicita aplicarea dreptului de ipoteca? Cum pot invoca acest fapt in vederea radierii ipotecii de la cadastru?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Selenus , utilizator 08:36, 23 Iunie 2009
Ne intereseaza data cand a fost inscrisa ipoteca in CF.

Avand in vedere ca aceasta ipoteca a luat nastere inainte de legea 190/1999 (legea creditului ipotecar) - aceasta ipoteca se supune normelor din codul civil. Conf art 1786 - inscriptiile conserva dreptul de privilegiu si de ipoteca in curs de 15 ani din ziua in care s-au facut inscriptiile. Efectul lor inceteaza daca inscriptiile nu au fost reinnoite inantea expirarii acestui termen.

Faceti o cerere de radierere ipotecii invocand art de mai sus.
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2009
o_mores, utilizator
dar in cazul unei persoane fizice care are un credit de nevoi personale in cat timp se prescrie?
Ipoteca a fost inscrisa in CF in 1974 , la cumpararea apartamentului de catre primul proprietar. Apartamentul a fost vandut in 1984 cu transmiterea creditului ipotecar (CEC) catre cumparator pentru restul de plata, data cand s-a incheiat si un contract de credit cu cumparatorul pentru restul de plata, in baza ipotecii deja inscrise in CF. In extrasul de carte funciara se mentioneaza: ipoteca inscrisa in 1974 conform contract credit nr.../1984. Ultima rata de plata trebuia facuta in 1993. In principiu stim ca s-a platit creditul, pentru ca plata se facea prin retinere directa din salariu (si nu avem chitante), dar am dori sa stim alternativa la optiunea ca CEC-ul nu ne da o hartie prin care recunoaste plata creditului, cu care sa radiem ipoteca de la cadastru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparea apartament-sume achitate armada_maxima armada_maxima Buna ziua, Am achizitionat un apartament care are un istoric de mai multi proprietari. Primul proprietar a achizitionat apartamentul de la stat (Oficiul ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobil ContSters83983 ContSters83983 Buna ziua!Am aflat de curand ca am un privilegiu inscris pe imobil atunci cand am dorit sa il vand.Privilegiul ar fi fost inscris in anul 2000.Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare imobil prin imprumut acmirea acmirea Bună ziua. Am următoarea problemă neclară. În 1997 am cumpărat un apartament prin împrumut bancar ipotecar de la CEC, împrumut cu dobândă ... (vezi toată discuția)