avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... mobbing
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

mobbing

Va rog sa imi spuneti ce se poate face in cazul unei situatii de hartuire la serviciu si daca exista in codul muncii in legislatia romana ceva legat de mobbingul profesional.
multumesc
Cel mai recent răspuns: BMW123 , utilizator 20:17, 31 Martie 2015
1. art. 8 din Codul Muncii prevede ca relatiile de munca se bazeaza pe principiul consensualitatii si al bunei-credinte.

2. OG nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, care reglementeaza principiul egalitatii intre cetateni

3. Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati

4. Codul penal, art. 208 - Hărţuirea

4. Cei care sunt hartuiti la locul de munca se pot adresa mai multor autoritati din domeniu:
- Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii
- Inspectiei Muncii
- Instantelor de judecata si organelor de urmarire penala
Multumesc pentru raspuns :)
Ne adresam celor 3 autoritati in ce mod? Cum putem demonstra mobbingul? Inregistrarile audio cu telefonul sunt admise ca si proba catre aceste autoritati sau in instanta?
1. Puteti transmite petitia dumneavoastra catre
- Inspectia Muncii prin
Email: comunicare@inspectiamuncii.ro
Fax: (021) 302 70 64
Posta: Str. Matei Voievod nr. 14, sector 2, Bucuresti, 021451

- Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii
Adresa: Piata Valter Maracineanu nr 1-3, sector 1, 010155 Bucuresti
Email: support @ cncd.org.ro
[ link extern ] /

2. In sesizari descrieti comportamente specifice fenomenului de mobbing, si anume:
Actiuni destinate limitarii posibilitatii de exprimare a victimei – aceasta nu are posibilitatea de a-si expune punctul de vedere in fata sefilor, este intrerupta cand vorbeste, colegii jignesc victima, facand referire la munca si viata personala a acesteia.

Actiuni care vizeaza izolarea victimei – nu se vorbeste cu victima, aceasteia i se atribuie un loc care sa o izoleze de colegi, este ignorata prezenta ei.

Actiuni de desconsiderare a victimei in fata colegilor – sunt lansate diverse zvonuri despre victima, este ridiculizata si chiar hartuita sexual.

Actiuni de discreditare profesionala a victimei – nu ii sunt atribuite sarcini sau i se atribuie unele sub sau peste nivelul calificarii, uneori trebuie sa indeplineasca sarcini umilitoare.

Actiuni care vizeaza compromiterea sanatatii victimei – ii sunt incredintate sarcini periculoase sau nocive pentru sanatate sau victima este agresata fizic si/sau sexual.
[ link extern ]

3. Dovada unui act juridic sau a unui fapt se poate face prin inscrisuri, martori, prezumtii, marturisirea uneia dintre parti, facuta din proprie initiativa sau obtinuta la interogatoriu, prin expertiza, prin mijloacele materiale de proba, prin cercetarea la fata locului sau prin orice alte mijloace prevazute de lege .
deci inregistrarile audio cu telefonul sunt admise ca proba sau nu?

Alte discuții în legătură

Hartuire morala la locul de munca vladorange11 vladorange11 Buna ziua. Ma numesc Vlad. As dori niste informatii concrete despre hartuirea morala la locul de munca. Am mai citit cate ceva dar as dori sfatul unui ... (vezi toată discuția)
Hartuire la l-o ul de munca bibicarina bibicarina Sunt hartuita la locul de munca de șefa mea, când am fost la manager sa ii spun ca sunt înjurat, făcută proasta, ma înjura de mama, ma face proasta și ... (vezi toată discuția)
Hartuirea la locul de munca tromar tromar Ce dovezi trebuie aduse instantei de judecata pentru a demonstra hartuirea la locul de munca ? Ce sentinta poate aplica instanta in acest caz ! Va rog sa ... (vezi toată discuția)