avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Hartuire morala la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Hartuire morala la locul de munca

Buna ziua. Ma numesc Vlad. As dori niste informatii concrete despre hartuirea morala la locul de munca. Am mai citit cate ceva dar as dori sfatul unui profesionist. Sunt dispus sa platesc pentru o informatie de calitate. Va rog in raspunsul dumneavoastra sa imi comunicati modul in care pot expune detaliat problema si mai ales unde. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 10 Martie 2017
Nu exista infractiunea de "hartuire morala", exista doar infractiunea de hartuire prevazuta si pedepsita de art.208 NCP.
Hărţuirea morală la serviciu: cum o identificaţi şi cum o puteţi dovedi :

1. Îngrădirea posibilităţii de exprimare a victimei: aceasta nu are posibilitatea de a-şi expune punctul de vedere în faţa şefilor; este întreruptă atunci când vorbeşte; colegii se adresează necuviincios, critică munca şi viaţa personală;
2. Izolarea victimei: nu se vorbeşte niciodată cu victima; victima nu este lăsată să se adreseze altei persoane; victimei i se atribuie un loc de muncă ce o izolează de colegi; li se interzice colegilor să vorbească cu victima; se ignoră prezenţa fizică a victimei;
3. Desconsiderarea victimei în faţa colegilor: victima este vorbită de rău şi se lansează diverse zvonuri; este ridiculizată; se glumeşte pe seama originii, naţionalităţii şi vieţii particulare a victimei; victima este hărţuită sexual;
4. Discreditarea profesională a victimei: victimei nu i se atribuie sarcini sau i se atribuie unele peste nivelul calificării sale sau sub nivelul calificării;
5. Compromiterea sănătăţii vic­timei: încredinţarea unor sarcini periculoase şi nocive pentru sănătate; agresarea fizică uşoară şi gravă a victimei, ajungându-se până la agresiune sexuală.
Conflictele de la locul de muncă escaladează în mobbing numai atunci când managerii neglijează această problemă sau sunt implicaţi direct şi alimentează conflictul. În organizaţiile cu politici de rezolvare a conflictelor, acestea din urmă sunt tratate ca oportunităţi de învăţare şi colegii sunt încurajaţi să negocieze.

Ce v-am enumerat eu mai sus sunt lucruri normale ?

Pe bune? „ Salariatul hărţuit poate fa­ce dovada prin diverse mijloa­ce de probă acceptate de le­gis­la­ţia în vigoare, cum ar fi: foto­gra­fii, de­claraţii, înscrisuri, filmări au­dio-video, email-uri care con­ţin injurii sau umiliri etc.” E greu de dovedit dacă ai semnat un acord de confidențialitate cu angajatorul, ba mai mult, în incinta unității sunt interzise filmările. Colegii care sunt martori se tem pentru locurile lor de muncă („mai așteaptă 100 la poartă să fie angajați”) și-ți spun „Colega e războiul tău. Ai dreptate, dar nu o să ai parte de ea...” Îți dai demisia, în final ca să nu faci burnout, iar cel vinovat scapă nepedepsit! Ca să nu mai vorbim despre situațiile în care vinovații sunt acoperiți de cei cu care au relații personale (de rudenie sau prietenie)...pe principiul „corb la corb nu-și scoate ochii”!

CHIAR NU EXISTA NICI O POSIBILITATE DE A NE APARA ?

www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Joi, 9 Martie 2017
vladorange11, utilizator
In link-ul mentionat de dvs , exista referiri si la solutiile legale pe care are la indemana salariatul hartuit, precum si cui se poate adresa in astfel de situatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mobbing dani02bella dani02bella Va rog sa imi spuneti ce se poate face in cazul unei situatii de hartuire la serviciu si daca exista in codul muncii in legislatia romana ceva legat de ... (vezi toată discuția)
Hartuire la l-o ul de munca bibicarina bibicarina Sunt hartuita la locul de munca de șefa mea, când am fost la manager sa ii spun ca sunt înjurat, făcută proasta, ma înjura de mama, ma face proasta și ... (vezi toată discuția)
Hartuirea la locul de munca tromar tromar Ce dovezi trebuie aduse instantei de judecata pentru a demonstra hartuirea la locul de munca ? Ce sentinta poate aplica instanta in acest caz ! Va rog sa ... (vezi toată discuția)