avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sunt pensionata dar nu si asigurata!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sunt pensionata dar nu si asigurata!

Spuneti-mi va rog ce trebuie sa fac in urmatoarea situatie: sunt pensionata pe caz de boala de 3 ani, sunt si eleva la postliceu la zi, insa am avut surpriza sa constat ca nu sunt asigurata medical (precizez ca sunt si gravida). ce e de facut? cei de la casa de asigurari au spus ca singura solutie este sa-mi platesc asigurarea dar nu mi se pare normal si au mai spus ca trebuia sa imi duc eu decizia de handicap...si atunci cand voi naste in acest caz va trebui sa imi platesc eu spitalizarea cu toata medicatia? o zi buna
Cel mai recent răspuns: Alina_Balan , utilizator 18:38, 29 Martie 2015
1. Pentru a primi un raspuns corect va rog sa precizati:
- ce varsta aveti?
- aveti pensie de invaliditate sau indemnizatie de handicap (pensia de invaliditate este platita de Casa de Pensii iar indemnizatia de handicap de AJPIS).
- de cand sunteti eleva la zi si care este data prezumata a nasterii copilului?

2. O femeie insarcinata sau lauza este asigurata la sanatate fara plata contributiei.

3. Din Legea 96/2006 rivind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...

f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.
...

(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fãrã plata contribuţiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinţã de asigurat fãrã plata contribuţiei eliberat de casa de asigurãri de sãnãtate, care atestã aceastã calitate în urma prezentãrii la casa de asigurãri a documentelor care dovedesc cã se încadreazã în prevederile alin.(1) sau alin.(2). Acest document va fi vizat periodic, dupã caz, în urma prezentãrii, de cãtre persoana interesatã, la casa de asigurãri, a documentelor care dovedesc menţinerea condiţiilor de încadrare în categoria asiguraţilor fãrã plata contribuţiei, în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui CNAS.
...


4. Din Ordinul CNAS 617/2007:

Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
...

h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copiluluI - pentru lauze, precum şi a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile şi a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
...

am 26 ani, sunt cu indemnizatie de handicap cu reinnoire anuala, sunt eleva din septembrie 2014, si data probabila de nastere este 30 aprilie, dar problema mare este ca am fost la ei si mi-au spus ca nu mai figurez ca fiind asigurata din septembrie 2014 si singura solutie este sa-mi platesc singura asigurarea medicala din urma..este normal asa? unde si ce demersuri trebuie sa fac ca sa rezolv problema? va multumesc din suflet.
1. Deci nu sunteti pensionara de invaliditate, benficiati de indemnizatie de handicap.

2. - V-am aratat mai sus baza legala care spune ca pe perioada de sarcina si lauzie sunteti asigurata la sanatate.
- Procedati cum am spus mai sus si veti beneficia de asistenta medicala gratuita atat la nastere cat si in perioada de lauzie.

3. - Faceti o sesizare la CNAS, pe: [ link extern ]
- Spuneti in sesizare si ce raspunsuri ati primit de la CJAS.
va multumesc din suflet pentru promtitudine si pentru interesul acordat! o zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare la nastere cristinadogaru9 cristinadogaru9 buna am o prietena care a nascut luata cu salvarea si nu are agigurare trebuie sa plateasca? (vezi toată discuția)
Asigurare medicala Simina Tot Simina Tot Bună ziua, sunt însărcinată și nu sunt asigurata. Medicul ginecolog mia spus ca pot să-mi fac asigurare sa nu mai plătesc serviciile medicale. Poate sa ... (vezi toată discuția)
Analizele din perioada de sarcina sunt sau nu gratuite chiar si fara cotizarea la cnas? cez177 cez177 Buna ziua! Am si eu o nelamurire privind gratuitatea analizelor din perioada de sarcina. Medicul ginecolog mi-a spus ca sunt gratuite chiar si fara acea ... (vezi toată discuția)