avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale suspendare activitate srl
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

suspendare activitate srl

Buna ziua!

Am o firma a carei activitate a fost suspendata timp de 3 ani, dupa care am reluat activitatea. Insa, cu noua lege a impozitului forfetar, as vrea sa-i suspend din nou activitatea, deoarece o lichidare costa cam 1500 lei. Se mai poate face inca o data suspendare de activitate, sau acest lucru se poate face o singura data?

Multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Analore , utilizator 16:12, 24 Iunie 2009
Dupa cum interpretez eu alineatul 2, art. 237, din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale,
sintagma suspendarea activitatiiii pentru o perioadă ce nu poate depasi 3 ani se refera la intreaga activitate a firmei pe toata durata functionarii ei.
Specialistii indica si alte solutii alternative pt a scapa de povara impozitului minim : " Cesionarea părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute în societate la alţi acţionari care doresc continuarea activităţii /Vânzarea societăţii, respectiv cesionarea participaţiei, către persoane din afara societăţii, posibil interesate de denumirea, sigla sau vechimea acesteia/ Fuziunea a două sau mai multe societăţi fără activitate cu o societate profitabilă, cu acţionariat comun şi neafectată de impozitul forfetarLichidarea voluntară a societăţii "
Va multumesc mult pentru raspuns. Din pacate asa stiam si eu, dar nu eram sigura. As dori sa va mai intreb, daca stiti in ce masura raspunde asociatul unic al unui SRL pentru datoriile firmei. Raspunde cu bunurile personale, sau doar cu cele ale firmei?
Vorbim de stingerea unor eventuale creante/obligatii fiscale ? Caci daca da, se aplica art.25 Cod procedura fiscala. Daca vorbim de lichidarea firmei, sunt alte dispozitii, in functie de modalitatea lichidarii : voluntara (L.31/1990) sau intrarea in insolventa, daca se indeplinesc conditiile prevazute de L.85/2006...
Va trebui deci sa precizati despre ce datorii ar fi vorba.
Ma refer strict la datoriile acumulate de noul impozit forfetar. Alt gen de datorii nu exista.
Daca va ganditi la lichidare, demarati dizolvarea, dar ramaneti cu personalitate juridica pana la radiere (care poate dura cateva luni si curg majorarile). Va puteti radia numai dupa achitarea datoriilor catre stat. Daca nu le puteti achita, creditorul va solicita in instanta demararea procedurii de insolventa (generala sau simplificata, in functie de criteriile din art.1 din Legea 85/2006 (daca srl-ul detine sau nu bunuri in patrimoniu, etc).
In anumite situatii descrise in art.138 al aceleiasi legi se poate angaja raspunderea patrimoniala a administratorului. (daca se dovedeste ca ati facut acte de comert in interes personal in detrimentul creditorilor, contabilitate fictiva, etc). In general lichidatorul desemnat va formula cererea de angajare a raspunderii.
De altfel si L.31/1990 prevede ca acea raspundere "limitata" se poate transforma in nelimitata in cazul confuziunii de patrimoniu, adica daca ato folosit patrimoniul firmei in interes personal :
ART. 237^1
(1) Atunci cand un asociat raspunde nelimitat pentru obligatiile societatii pe durata functionarii acesteia, raspunderea sa pentru aceste obligatii va fi nelimitata si in faza dizolvarii si, daca este cazul, a lichidarii societatii.
(2) Atunci cand, pe durata functionarii societatii, un asociat raspunde pentru obligatiile acesteia in limitele aportului la capitalul social, raspunderea sa va fi limitata la acest aport si in situatia dizolvarii si, daca este cazul, a lichidarii societatii.
(3) Asociatul care, in frauda creditorilor, abuzeaza de caracterul limitat al raspunderii sale si de personalitatea juridica distincta a societatii raspunde nelimitat pentru obligatiile neachitate ale societatii dizolvate, respectiv lichidate.
(4) Raspunderea asociatului devine nelimitata in conditiile alin. (3), in special atunci cand acesta dispune de bunurile societatii ca si cum ar fi bunurile sale proprii sau daca diminueaza activul societatii in beneficiul personal ori al unor terti, cunoscand sau trebuind sa cunoasca faptul ca in acest mod societatea nu va mai fi in masura sa isi execute obligatiile.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2009
godspeed, utilizator

Alte discuții în legătură

O problema... geo26 geo26 Buna ziua, Am o problema care ma framanta de foarte mulat vreme, de aceea apelez la dvs, in special la specialistii in procedura insolventei. Problema e ... (vezi toată discuția)
Probleme srl sergiu197 sergiu197 Sunt asociat intr-o societate cu raspundere limitata care este impartita in felul urmator: 60% un asociat care este si administrator si cate 20% inca doi ... (vezi toată discuția)
Intabulare teren IOAN EUGEN IERCOSAN IOAN EUGEN IERCOSAN buna, va rog sa ma sprijiniti in gasirea unei solutii la problema pe care o am: - in 2004 , firma cumpara un teren extravilan(2 parcele separate) cu ... (vezi toată discuția)