avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... promisiune angajare anulata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

promisiune angajare anulata

Buna ziua,

am avut o promisiune de angajare pe care ulterior, din cauza unor probleme financiare descoperite dupa transmiterea ofertei catre viitorul angajat, am anulat-o.

I-am transmis persoanei respective problema, oferindu-i o plata compensatorie. Acesta a refuzut suma propusa spunand ca doreste cel putin 3 salarii compensatorii.
Si ca ne vedem in instanta.

Ce pot face in cazul asta?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:20, 24 Iunie 2009
Mai greu de mers cu un email in intsnat, doar daca nu avea atasat o semnatura electronica a firmei...
Eu iti doresc doar ca "amenintarea" facuta la suparare (justificata) sa nu se concretizesze si in alte demersuri. E destul de riscant un astfel de proces si pentru reclamant, deci poate nu va lua o astfel de decizie. Depinde si de caracterul/atitudinea omului, pe care ai avut ocazia sa o observi din timpul procesului de selectie.
Oferta acceptata valoreaza contract. Pentru ca sunt cuprinse in oferta conditiile contractuale. Denuntarea se supune regulilor din codul muncii. Un litigiu este putin probabil pt ca este dificil de probat prejudiciul, avand in vedere ca nu s-a prestat munca.
O oferta semnata doar de viitorul angajat, fara semnatura si stampila angajatorului, valoreaza cat un contract?
Va rog frumos sa imi spuneti si mie unde pot gasi scris acest lucru?
Buna ziua,

aceeasi problema a mai fost dicutata la:
www.avocatnet.ro/content/for...

Consider ca, inainte de semnarea unui cim, suntem in "relatii de drept civil", unde retragerea intempestiva a ofertei de a incheia un contract (fie el de munca), poate avea unele sanctiuni, pe latura civila, nu de dreptul muncii.

In acest caz, in primul randtrebuie analizat din prisma dreptului civil daca este vorba de o "oferta de a contracta" (la prima vedere as zice ca da), si apoi daca este vorba de retragerea intempestiva a ofertei (si nu cumva este un caz fortuit sau imposibilitatea obiectiva de a contracta, etc.).
In orice caz, in cazul pretentiilor fostului viitor angajat, nu este vorba de salarii compensatorii ori alt fel de plati salariale, ci pur si simplu de daune civile, in limita prejudiciului cauzat si dovedit.
(in treacat fie spus, cred ca unii angajatori ar avea probleme sa justifice in contabilitate astfel de plati, care pot parea arbitrare si pot masca unele re-dirrectionari a banilo catre te miri cine).

Dupa cum am povestit in topicul mai vechi, s-ar putea ca plata de daune dovedite sa fie mai "rentabila" decat alte variante.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2009
smeagull, utilizator
De ce civil?
Oferta emisa a fost intemeiata pe legea civila?

Alte discuții în legătură

Retragere oferta de angajare smeagull smeagull Buna ziua si Un an nou fericit! Angajatorul doreste sa retraga o ofera de angajare pentru care inca nu a fost incheiat cim. Credeti ca aceasta retragere ... (vezi toată discuția)
Oferta angajare Eleonora1982 Eleonora1982 Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns avizat la speta de mai jos: In cadrul unui proces de recrutare, persoana a primit si semnat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! o oferta de angajare semnata de ambele parti are valoare ... dobosancamelia25 dobosancamelia25 Buna ziua! O oferta de angajare semnata de ambele parti are valoare juridica si emite efecte/consecinte juridice? De asemenea, dupa semnarea contractului ... (vezi toată discuția)