avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Oferta angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Oferta angajare

Buna ziua,

Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns avizat la speta de mai jos:

In cadrul unui proces de recrutare, persoana a primit si semnat (acceptat) o oferta de la un anumit angajator (se mentiona si inceperea activitatii la data x). Inainte de semnarea contractului de munca, respectiva persoana a primit o alta oferta, care o motiveaza mai mult din punct de vedere profesional.
Care sunt riscurile din punct de vedere al Codului muncii/codul civil la care se expune persoana daca declina prima oferta?

Va multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 17:24, 27 Iunie 2014
Exista un singur risc: in urma unui proces civil (nu litigiu de munca), angajatorul refuzat ar putea obtine de la candidat unele despagubiri pentru "retragerea intempestiva a ofertei de a contracta".
Nu am vazut inca nici un astfel de caz in instantele din Romania.
Pentru ca sa castige, angajatorul ar trebui sa dovedeasca exact pagubele pe care le-a suferit prin neangajarea candidatului (si va obtine daune numai pentru acele pagube).
Asta pe langa taxe de timbru si timp / efort investit in litigii.

Sa fie eu candidatul in cauza, nu mi-as face mari griji despre acest risc.
Iar daca as avea emotii mari ca firma este razbunatoare si/sau pot sa pierd sume importante in acest litigiu pentru retragerea ofertei, atunci as semna totusi contractul de munca (adica nu mi-as mai retrage oferta), si l-as inceta in prima zi de lucru printr-o notificare, ca fiind in perioada de proba (desigur, as verifica atent sa fie trecuta perioada de proba in contract).
Ce prevede oferta respectiva? Daca e doar o simpla informare cu privire la clauzele contractuale atunci nu va avea probleme in sensul enuntat mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agreement tacit intre companii la angajare IrinaDu IrinaDu Buna ziua, In momentul de fata lucrez la o multinationala din capitala si am aplicat pt diverse job-uri la alte companii. La una din aceste companii, tot ... (vezi toată discuția)
Angajata fara acte anabv anabv Buna. Lucram la o firma si am aplicat pe un site la alte 2 joburi. M-au acceptat amandoua. Mi-am dat demisia de la primul loc de munca si am refuzat ... (vezi toată discuția)
Retragere oferta de angajare smeagull smeagull Buna ziua si Un an nou fericit! Angajatorul doreste sa retraga o ofera de angajare pentru care inca nu a fost incheiat cim. Credeti ca aceasta retragere ... (vezi toată discuția)