Buna ziua. In cazul unei sanctionari a Angajatorului de catre ANAF pentru o diferenta de cativa lei in casa de marcat sau in cazul altor nereguli mai mult sau mai putin grave datorate operatorilor casei de marcat, Angajatorului este in masura sa recupereze prejudiciul (inclusiv neincasarile pe perioada suspendarii activitatii de vanzari) de la angajati (operatorii casei de marcat)? Si care ar fi suma maxima, indiferent de actele si conventiile semnate intre Angajator si Angajat la inceperea activitatii in companie? Scria undeva ca 5 x salariul min brut i se poate imputa maxim angajatului. Cat de protejati sunt angajatii?
art.253 C.mun.
...
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.
In speta, va trebui sa promoveze o actiune in instanta.
Este legal ca angajatorul sa realizeze o anexa la fisa postului in care sa mentioneze ca in cazul in care angajatul nu da bon fiscal.sau nu tine casa in regula desi el nu iti da monedele necesare pentru a tine casa in regula te poate scoate vinovat de prejudiciu realizat?
Daca angajatul semneaza e legat de maini si va plati in caz de va lua o amenda de la anaf?Cum ne putem apara de aceste abuzuri
Chiar daca nu semnati acea anexa , asa cum se dispune in Codul Muncii, angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.
De asemenea, in reg.intern angajatorul poate sa prevada ca: fapta salariatului care nu elibereaza bon fiscal sau nu va fi gasit cu casa de marcat in regula constituie abatere disciplinara.
Dvs aveti posibilitatea sa solicitati in scris angajatorului sa aigura conditiile corespunzatoare de munca, conform art.40 alin.2 lit.b C.mun.