avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

Pensia de invaliditate
ART. 68
(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
c) bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.
(2) Beneficiaza de pensie de invaliditate, in conditiile prevazute la alin. (1), si persoanele care se afla in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. c) si g).
(3) Au dreptul la pensie de invaliditate, in conditiile prevazute la alin. (1) lit. a), si elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, ca urmare a accidentelor de munca sau bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale.
(4) Persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca si marii mutilati, ca urmare a participarii la lupta pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989 ori in legatura cu evenimentele revolutionare din decembrie 1989, care erau cuprinsi intr-un sistem de asigurari sociale anterior datei ivirii invaliditatii din aceasta cauza, au dreptul la pensie de invaliditate in aceleasi conditii in care se acorda pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de munca.
PENSIE DE URMAS
ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

''pensia se acorda pe toata durata de invaliditate, daca aceasta s-a ivit pana la 16 ani"
Ce insemna asta?
Poti sa ai drept de pensie inainte de 16 ani ?
Ai drept de munca pana la 16 ani pentru a merge la comisia de expertiza medicala a capacitatii de MUNCA?
Eu nu am gasit legea care spune ca poti sa muncesti pana la varsta de la 16 ani pentru a te prezenta la comisie .
Daca nu ai drept sa muncesti pana la varsta de 16 ani de ce sa mai mergi la comisie .
De exemplu:
eu m am imbolnavit la varsta de 10 ani si nu am mers la comisia de expertiza medicala a capacitatii de munca (pentru ca nu a stiu mama sa ma duca si pentru ca mama credea ca nu am drept de munca la varsta de 10 ani fiind minor),in schimb am fost la comisia pentru handicap(pentru ca acolo poti sa te duci si la varsta de 1 luna sau 90 ani)si am primit gradul 1(grav) de la varsta de 10 ani pana in prezent.
Pana la urma am fost si la comisia pentru capacitatea de munca dar la 23 de ani , iar pana in prezent am gradul 3 revizuibil pe fiacare an.
Tata a murit fiind pensionar
Intrebarea este pot sa iau pensie de urmas dupa tata in conditiile in care
Eu am pensie gradul 3 am si grad de handicap de la 10 ani dar nu sunt cu grad de dizabilitate de la 10 ani pentru ca eu nu cred ca am drept de pensie la 10 ani pentru a ma duce la comisie
PS de la 10 ani am aceasi boala si pe aceasi boala am obtinut certificat de handicap (varsta 10 ani )si decizia medicala asupra capacitatii de munca (varsta 23ani)
PS Daca ma imbolnaveam la varsta de 1luna?mergeam la comisia de expertiza a capacitatii de MUNCA?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2015
alinmarius, utilizator
Cel mai recent răspuns: negru daniel , utilizator 21:22, 5 Aprilie 2015
Buna aline uite cum sta treaba cu tine, daca ai un certificat ca persoana cu handicap la varsta de 10 ani obtinut trebuie sa mergi la casa de pensi si sa soliciti pensia de urmas acolo o sati spuna ce acte ai nevoie sau daca nu le gasesti pe orice sait a caselor de pensi dar singura problema e ca trebuie e trebuie sa ai certificat de handicap atat tot iar ce ce mi sa parut un pic cam neclar este cum de la handicap ai primit gradu unu si la pensia de boala gradu 3 cam mare diferenta dar cunoscand sistemu nu mar mira sa faca asa ceva . Ca sa obti pensia de urmas nu trebuie sa stai o zi sau o luna sau un an daca ai dreptu trebuie sa ceri la casa de pensi de care aparti si sa faci asta in scris si sa iti dea nr de ordine nu pe povestile celor de la ghiseu ca ai sau nu dreptu ca sa intelegi asta . O zi buna sa ai
Salut Daniel
Certificatul de handicap de la varsta de 10 ani nu il am in mana (dar cred ca pot sa-l procur de la medic unde l-am lasat la vremea aceea,sau sa merg la DGASPC.Dar nu cred ca am ce face cu el pentru ca pe cei de la casa de pensii ii intereseaza invaliditatea si nu handicapul.(cu toate ca eu am primit certificat de handicap si de invaliditate pe acelas diacnostic).

Pe certificatul de handicap am:gradul grav (nu exista gradul 1 cum le spunem noi,m-am incurcat si eu mai in sus cand am scris gradul 1 handicap)
Mai precis sunt 10 tipuri de handicap,care sunt numerotate de la 1 la 10 daca ai unul dintre ele vei primi gradul grav,accentuat sau mediu.
De exemplu daca ai un handicap fizic.nu o sa scrie pe certificat cuvantul ''fizic''o sa scrie codul care il reprezinta adica 1 .
cod 1 cu grad de handicap grav cu asistent personal,sau accentuat (aici fara asistent).
Gradele 1 2 sau 3 de invaliditate se gasesc pe cerficatele de la comisia de expertiza a muncii.si nu pe cele de la handicap.Cel putin asa stiu eu.

Si pe mine m a mirat cand am primit gradul 3de invaliditate ,pentru ca m-am asteptat la gradul 2.Dar avand in vedere ca nu castigam nimic in plus nu am mai facut contestatie la el.Aceias bani primeam si la gradul 2 dar si la 1 pentru ca aveam deja grav la handicap cu asistent.(de la 10 ani)

Eu cand am mers in 2013(23ani )pentru prima data la comisie cu actele medicale ,le-am luat pe toate de la varsta de 10 ani.dar medicul s a uitat doar la cele de acum un an pana in ziua respectiva.Iar pe prima decizie scrie ca data ivirii invaliditatii 26.11.2013 varsta 23 ani .

Nu era mai normal sa scrie pe decizie ca data in care s a ivit invaliditatea este aceea din anul 2000(varsta 10ani)si nu data la care am mers pentru prima data (adica 26.11.2013 ).dar gradul de invaliditate sa-l primesc pe baza analizelor din ultimul an.

Si asa puteam sa demonstrez acum foarte usor ca la 10 ani s-a ivit invaliditatea.

Acuma am prezentat inca o data primul document medical de la varsta de 10 ani la comisie pentru a putea dovedi ca eu am acel diacnostic de la 10 ani .dar a intervenit asistenta si a spus ca nu,pentru ca a fost inaite o persoana tot asa si nu se poate, iar medicul a ramas surprins si mi-a scris un nume pe hartie cu care sa merg inapoi la casa de pensii sa intreb ca acolo sunt legiile .(am iesit afara fara sa o mai intreb pe asistenta mai precis cum era cu doamna de dinaintea mea),poate ca nu eram la fel.

Acuma eu nu mai am curaj sa mai merg la comisie si nici la casa de pensii,daca tot m-au pasat unul la celalalt.

Nici nu stiu ce ar trebui sa faca medicul de la comisie sa emite o noua decizie care se termina tot in noiembrie sau ,sa emita alta de acum pe un an in care sa scrie art.de pana acuma ,dar sa-l adauge si pe cel cu pensia de urmas ART 84.lit.c si a.

Mi-e si frica sa ma mai duc la el fara sa fiu sigur ca am dreptul la pensie de urmas,poate raman si fara pensia pe care o am deja pana in noiembrie.(se poate orice)

Adevarul e ca la mine e mai complicat,si poate ca nici eu nu m-am exprimat foarte bine aici ,dar nu pot sa scriu diacnostice sau sa dau mai multe detali ,insa pe mail am facut o.

Nu stiu cat s a inteles dar eu cred ca: fie medicul de la comise si-a batut joc de mine pentru ca nu a scris data ivirii invaliditatii ca fiind (noiembrie 2000asa cum rezulta din primul act medical pe care i l-am prezentat impreuna cu celelalte pana in data de 26.11.2013 ), fie asistenta nu stie pe ce planeta traieste.Cat despre angajatele de la casa de pensii….

Eu le-am trimis un mail cu mai multe date asa cum mi-a recomandat domnul Tudor Valeriu,acuma ramane sa astept.
Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2015
alinmarius, utilizator
sal aline iti mai zic ceva iar ca s epare ca nu mai inteles ce am zis prima data tu trebuie sa mergi la casa de pensi de care apartii sa vezi ce acte iti trebuiesi din cate stiu eu ca sa dovedesti ca aivut gradu la 10 ani ori duci primu certificat de handicap in care e scris data si anu si asa se dovedeste ca e varsta de 10 ani sau va trebui sa te trimita de la casa de pensi depinde ce zic eii asta mai putin conteaza sa mergi la comisia de handicap si sa le ceri sa iti elibereze un certificat de handicap in care sa scrie varsta ta in el la care ai primit primu certificat asta ar trebui tu sa faci si sa depui cererea de pensie de urmas si sa-ti dea nr de ordine iar in cea ce priveste ca tia scris data din 2013 la comisia de boala cum ii zic eu asa e normal pentru ca atunci teai prezentat acolo si asta nare nici o legatura cu pensia de urmas. Tu trebuie sa te prezinti la casa de pensi si acolo sa ceri ce acte iti trebuie exact pt a primi pensia de urmas . Pensia de urmas ar fi in valoare de jumate din pensia tatalui tau sa sti asta daca depasesti cei 400 de ron iei acuma merita atunci sa ceri pensia de urmas . Daca mai ai nelamuriri mai lasami aici mesaj sau pe email

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas Vanda0228 Vanda0228 Buna ziua! Sunt o persoana in varsta de 25 de ani cu handicap locomotor grad I, iar tatal meu a decedat cand aveam 10 ani. De atunci am primit indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas oana9595 oana9595 Buna ziua. Am 20 de ani si tatal meu a decedat in urma cu 6 luni, nu mai sunt la scoala si as dori sa obtin o pensie de urmas. Am inteles ca pensia de urmas o ... (vezi toată discuția)