Buna aline uite cum sta treaba cu tine, daca ai un certificat ca persoana cu handicap la varsta de 10 ani obtinut trebuie sa mergi la casa de pensi si sa soliciti pensia de urmas acolo o sati spuna ce acte ai nevoie sau daca nu le gasesti pe orice sait a caselor de pensi dar singura problema e ca trebuie e trebuie sa ai certificat de handicap atat tot iar ce ce mi sa parut un pic cam neclar este cum de la handicap ai primit gradu unu si la pensia de boala gradu 3 cam mare diferenta dar cunoscand sistemu nu mar mira sa faca asa ceva . Ca sa obti pensia de urmas nu trebuie sa stai o zi sau o luna sau un an daca ai dreptu trebuie sa ceri la casa de pensi de care aparti si sa faci asta in scris si sa iti dea nr de ordine nu pe povestile celor de la ghiseu ca ai sau nu dreptu ca sa intelegi asta . O zi buna sa ai
Salut Daniel
Certificatul de handicap de la varsta de 10 ani nu il am in mana (dar cred ca pot sa-l procur de la medic unde l-am lasat la vremea aceea,sau sa merg la DGASPC.Dar nu cred ca am ce face cu el pentru ca pe cei de la casa de pensii ii intereseaza invaliditatea si nu handicapul.(cu toate ca eu am primit certificat de handicap si de invaliditate pe acelas diacnostic).
Pe certificatul de handicap am:gradul grav (nu exista gradul 1 cum le spunem noi,m-am incurcat si eu mai in sus cand am scris gradul 1 handicap)
Mai precis sunt 10 tipuri de handicap,care sunt numerotate de la 1 la 10 daca ai unul dintre ele vei primi gradul grav,accentuat sau mediu.
De exemplu daca ai un handicap fizic.nu o sa scrie pe certificat cuvantul ''fizic''o sa scrie codul care il reprezinta adica 1 .
cod 1 cu grad de handicap grav cu asistent personal,sau accentuat (aici fara asistent).
Gradele 1 2 sau 3 de invaliditate se gasesc pe cerficatele de la comisia de expertiza a muncii.si nu pe cele de la handicap.Cel putin asa stiu eu.
Si pe mine m a mirat cand am primit gradul 3de invaliditate ,pentru ca m-am asteptat la gradul 2.Dar avand in vedere ca nu castigam nimic in plus nu am mai facut contestatie la el.Aceias bani primeam si la gradul 2 dar si la 1 pentru ca aveam deja grav la handicap cu asistent.(de la 10 ani)
Eu cand am mers in 2013(23ani )pentru prima data la comisie cu actele medicale ,le-am luat pe toate de la varsta de 10 ani.dar medicul s a uitat doar la cele de acum un an pana in ziua respectiva.Iar pe prima decizie scrie ca data ivirii invaliditatii 26.11.2013 varsta 23 ani .
Nu era mai normal sa scrie pe decizie ca data in care s a ivit invaliditatea este aceea din anul 2000(varsta 10ani)si nu data la care am mers pentru prima data (adica 26.11.2013 ).dar gradul de invaliditate sa-l primesc pe baza analizelor din ultimul an.
Si asa puteam sa demonstrez acum foarte usor ca la 10 ani s-a ivit invaliditatea.
Acuma am prezentat inca o data primul document medical de la varsta de 10 ani la comisie pentru a putea dovedi ca eu am acel diacnostic de la 10 ani .dar a intervenit asistenta si a spus ca nu,pentru ca a fost inaite o persoana tot asa si nu se poate, iar medicul a ramas surprins si mi-a scris un nume pe hartie cu care sa merg inapoi la casa de pensii sa intreb ca acolo sunt legiile .(am iesit afara fara sa o mai intreb pe asistenta mai precis cum era cu doamna de dinaintea mea),poate ca nu eram la fel.
Acuma eu nu mai am curaj sa mai merg la comisie si nici la casa de pensii,daca tot m-au pasat unul la celalalt.
Nici nu stiu ce ar trebui sa faca medicul de la comisie sa emite o noua decizie care se termina tot in noiembrie sau ,sa emita alta de acum pe un an in care sa scrie art.de pana acuma ,dar sa-l adauge si pe cel cu pensia de urmas ART 84.lit.c si a.
Mi-e si frica sa ma mai duc la el fara sa fiu sigur ca am dreptul la pensie de urmas,poate raman si fara pensia pe care o am deja pana in noiembrie.(se poate orice)
Adevarul e ca la mine e mai complicat,si poate ca nici eu nu m-am exprimat foarte bine aici ,dar nu pot sa scriu diacnostice sau sa dau mai multe detali ,insa pe mail am facut o.
Nu stiu cat s a inteles dar eu cred ca: fie medicul de la comise si-a batut joc de mine pentru ca nu a scris data ivirii invaliditatii ca fiind (noiembrie 2000asa cum rezulta din primul act medical pe care i l-am prezentat impreuna cu celelalte pana in data de 26.11.2013 ), fie asistenta nu stie pe ce planeta traieste.Cat despre angajatele de la casa de pensii….
Eu le-am trimis un mail cu mai multe date asa cum mi-a recomandat domnul Tudor Valeriu,acuma ramane sa astept.