avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expert contabil-drept intocmire expertiza contabila ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expert contabil-drept intocmire expertiza contabila extrajudiciara

Buna ziua,

Rog colegii mai experimentati daca pot sa ma lamureasca si pe mine in legatura cu un aspect: sunt expert contabil liber profesionist si as vrea sa stiu daca pot efectua activitati de expertiza extrajudiciara (pentru asociatii de proprietari), fara sa fiu nevoita sa ma inscriu in GEJ si sa sustin examenul aferent.

Conform standardului profesional nr 35 eu inteleg ca in calitate de expert contabil inscris in tabloul CECCAR cu viza la zi pot sa fac astfel de expertize (fara a mai fi nevoie sa dobandesc si alte calitati, sa sustin alte examene sau sa ma inscriu si in alte Corpuri) si ca doar expertizele judiciare ar presupune inscrierea in GEJ, dar intrucat nu sunt sigura daca eu interpretez bine, apelez la colegii mai experimentati in vederea lamuririi acestei probleme.

In cazul in care as avea voie sa efectuez aceste expertize, in baza unui contract de prestari servicii, se mai pune problema retinerii la sursa a impozitului de catre platitorul de venituri, asa cum este stipulat in Codul Fiscal? Sau de fapt expertiza se efectueaza de expertul persoana fizica, nu de cabinetul cu CIF?

Multumesc anticipat tuturor celor care imi vor oferi un raspuns.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2015
ingerasmic, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Blaga , Contabil 12:01, 7 Aprilie 2015
Trebuie avută în vedere și Ordonanța Guvernului nr. 65/1994.

ART. 2
(1) Expertul contabil este persoana care a dobandit aceasta calitate in conditiile prezentei ordonante si are competenta profesionala de a organiza si conduce contabilitatea, de a supraveghea gestiunea societatilor comerciale, de a intocmi situatiile financiare si de a efectua expertize contabile


ART. 6
Expertul contabil poate executa pentru persoanele fizice si juridice urmatoarele lucrari:
a) tine sau supravegheaza contabilitatea si intocmeste sau verifica si semneaza situatiile financiare;
b) acorda asistenta privind organizarea si tinerea contabilitatii;
c) efectueaza analize economico-financiare si evaluari patrimoniale;
d) efectueaza expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice ori juridice in conditiile prevazute de lege;
e) executa alte lucrari cu caracter financiar-contabil, de organizare administrativa si informatica;
f) indeplineste, potrivit dispozitiilor legale, atributiile prevazute in mandatul de cenzor la societatile comerciale;
g) acorda asistenta de specialitate necesara pentru infiintarea si reorganizarea societatilor comerciale;
h) efectueaza pentru persoane fizice si juridice servicii profesionale care presupun cunostinte de contabilitate

Din punctul meu de vedere, sunt suficiente aceste precizări pentru a ne lămuri cu privire la competența de a realiza o expertiză contabilă extrajudiciară.

Rectific, însă, ceea ce am zis legat de reținerea impozitului pe venit. În cazul în care beneficiarul expertizei este o persoana juridică, atunci ea este obligată să rețină impozit la sursă (art. 31, alin (2) OG 2/2000 și art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal).

Scuze pentru dezinformare!
Puteti face expertize contabile extrajudiciare daca detineti un document de expert contabil extrajudiciar emis de catre un minister (in acest caz Ministerul de finante) sau o institutie centrala a statului.
Asa cum am mentionat si in mesajul anterior, CECAR nu este nici minister, nici institutie centrala a statului.
Daca sunt colegi de ai dvs. care nu sunt autorizati de catre MJ si efectueaza expertize contabile extrajudiciare la asociatii de locatari sau la firme, probabil detin un document de expert contabil emis de catre MF.
OG nr. 65/ 1994 intareste cele scrise de mine in:
-art.6 Expertul contabil poate executa pentru persoanele fizice si juridice urmatoarele lucrari:
d) efectueaza expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice ori juridice in conditiile prevazute de lege;
Legea in prezent, in acest caz este OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare (vezi titulatura completa a acestei legi).
Nu ati precizat cine a emis documentul prin care sunteti atestat ca expert contabil.
Revin cu precizari: sunt expert contabil membru activ CECCAR si sunt organizata ca liber profesiosit, obtinand in acest sens de la ANAF (MFP prin ANAF) un CIF in baza caruia pot sa-mi exercit profesia. Certificatul de inregistrare cuprinde denumirea: X expert contabil, adresa, CNP-ul meu dar si codul de inregistrare fiscala.

Autorizarea este pentru expert contabil, nu penrtu expert contabil extrajudiciar. Sunt autorizata pe CAEN 6920 (Activitati de contabilitate si audit financiar).
In acest caz se mai pune problema autorizarii la MJ?

Pentru colegul blagai care a avut de asemenea amabilitatea sa-mi raspunda, mai am rugamintea sa-mi precizeze si dansul in caest caz cum se va efectua expertiza: in calitate de persoana fizica (pe CNP) caz in care se va incheia banuiesc o conventie civila si se va retine impozit la sursa asa cum a precizat si dansul cf Codului fiscal, sau se poate incheia contract de prestari servicii in baza CIF-ului, caz in care ar trebui sa se emita factura si sa nu se faca retinere la sursa?

Multumesc din suflet atat dlui gigipopa cat si dlui blagai pentru amabilitatea de care au dat dovada si pentru rabdarea acordata!
MJ autorizeaza numai persoanele care doresc sa fie experti/ specialisti tehnici judiciari. Cititi cu atentie measul meu anterior cu prevederile din OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare.
Încheiați contract de prestări servicii pe modelul prevăzut în Standardul profesional 35 și emiteți factură pe CIF.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz expertiza contabila Mirela Durnea - Expert contabil Mirela Durnea - Expert contabil Care este procedura de urmat in cazul refuzului unei expertize contabile in urma numirii de catre Tribunal, datorita neactualizarii listei expertilor contabili ... (vezi toată discuția)
Topograf autorizat ocpi poate intocmi expertize extrajudiciare? Beluta Beluta Buna seara! Un inginer topograf, autorizat de OCPI (categoria B) are dreptul sa intocmeasca expertize extrajudiciare pentru persoane fizice? Acestia trebuiesc ... (vezi toată discuția)
Expert contabil judiciar bodeanu-ita bodeanu-ita Un expert contabil ,desemnat de parchet la cererea procurorului, poate efectua expertize contabile judiciare la o asociatie de proprietari, daca nu este ... (vezi toată discuția)