avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Refuz expertiza contabila
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Refuz expertiza contabila

Care este procedura de urmat in cazul refuzului unei expertize contabile in urma numirii de catre Tribunal, datorita neactualizarii listei expertilor contabili ce fac parte din GEJ?

Exista un formular tipizat pentru autorecuzare, sau se face doar o instiintare la care se ataseaza o adeverinta CECCAR sau alt document care sa confirme situatia?

Sper sa-mi raspunda cineva care a avut situatia aceasta.
Multumesc.
~ Conținut șters la cerere ~
Exista posibilitatea ca pana la reactualizarea listei expertilor/ specialistilor tehnici si contabili, judiicari sa dureze o perioada de timp.
Neactualizarea listei MJ nu poate fi motiv de recuzare, daca aveti autorizatia vizata la zi sau o adeverinta emisa de catre Biroul central pentru expertize tehnice judiciare din cadrul MJ, care atesta faptul ca ati fost admis ca expert/ specialist.
De altfel, un expert/ specialist judiiciar nu se poate practic, autorecuza, cu de la sine putere, ca nu ii convine sa efectueze o expertiza. Motivarea pentru neefectuarea expertizei se prezinta in scris instantei de judecata/ procurorului, care va decide, daca se accepta sau nu. Nu exista un formular in acest sens. Daca nu ati depus raportul de expertiza la termen si motivul prezentat de dvs. nu este acceptat, riscati o amenda judiciara.
Efectuarea expertizei este obligatorie conform prevederilor OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.15 Efectuarea expertizei tehnice judiciare, dispusa de organele preevazute la art.2, este obligatorie, ea neputand fi refuzata decat pentru motive temeinice.
Prezentati instantei/ procurorului, in scris, motivele pentru care nu puteti efectua expertiza. Anexati documente care sa va sustina punctul de vedere.
Multumesc pentru raspuns.
Nu este vorba despre o expertiza tehnica judiciara, ci de o expertiza contabila.
Nu ma autorecuz pentru ca nu-mi place expertiza, ci pentru ca nu am dreptul sa o efectuez. Expertii contabili isi modifica anual optiunea de a efectua sau nu expertize, iar pentru acest an eu am optat pentru a nu mai face expertize.
Presupun insa, ca procedura este aceeasi. Va multumesc, oricum.
Nu inteleg care este legatura intre tribunal si o expertiza contabila, care nu este judiciara, asa cum precizati dvs.
Instantele dispun sa se efectueze expertize tehnice judiciare si expertize contabile judiciare.
Daca sunteti expert judiciar si ati ales sa nu faceti expertize contabile, un an de zile, trebuie sa solicitati radierea (conform art. 38 al.(1) din OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare) Biroului central pentru expertize tehnice si contabile din cadrul MJ.
Silicitarea de suspendare pe o perioada de timp, invocand motive temeinice, poate fi analizata de catre Biroul central de expertize tehnice si contabile, judiciare, in conditiile
art.35 al.(1) lit.b), desi personal consider ca acest articol se aplica doar pentru cazul raspunderii disciplinare a expertului, in conditiile art.34 al.(1).
Va multumesc pentru raspunsuri. Am precizat ca nu este vorba de o expertiza tehnica judiciara, ci de una contabila, completez, judiciara. Solicitarea de radiere o face CECCAR, si probabil ca a fost facuta, dar la tribunal nu s-a facut actualizarea. Numai bine!

Alte discuții în legătură

Expert contabil-drept intocmire expertiza contabila extrajudiciara ingerasmic ingerasmic Buna ziua, Rog colegii mai experimentati daca pot sa ma lamureasca si pe mine in legatura cu un aspect: sunt expert contabil liber profesionist si as vrea ... (vezi toată discuția)
Atributiile biroului central pentru expertize tehnice judiciare S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L. S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L. Printre atributiile acestui Birou se numara si aceea de a actualiza anual lista expertilor tehnici judiciari. Stie cineva daca exista si un termen limita? Sau ... (vezi toată discuția)
Refuz expertiza contabila judiciara expertcontabilvlad expertcontabilvlad Buna seara. va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti, cine stie, daca pot refuza o expertiza contabila judiciara, pe motiv ca eu sunt foarte implicat in ... (vezi toată discuția)