avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj bunuri in caz de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj bunuri in caz de divort

Buna ziua,

Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare:
Sunt casatorita de 4 ani si am pe numele meu un apartament de 2 camere, cumparat inainte de casatorie, care nu este inca achitat integral (mai am aprox.3000 eur).
As vrea sa vand acest apartament si sa cumpar un altul de 3 camere.
Exista vreo varianta prin care in noul act de vanzare cumparare sa apar doar eu, sau daca nu, chiar daca noul apartament va fi cumparat pe numele amandorura (eu si sotul), totusi sa apara undeva ca suma de provine din vanzarea apartamentului vechi (al meu) iar la un eventual divort suma sa nu poata fi impartita si sotului?
Adica, sotului eventual sa-i revina doar jumatate din restul sumei cu care se va achita noul apartament (care va fi probabil din credit).

Sau, ar putea da el vreo declaratie la notar (cand se incheie actul de vanz-cump) ca nu are nici o pretentie asupra noului apartament in caz de divort?

Sau exista vreo alta varianta?

Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: mirelada , utilizator 10:17, 21 Aprilie 2015
Daca il puneti pe sot sa dea declaratie ca nu are nicio pretentie in caz de divort ori il puneti pe ganduri:O ori ii dati idei:acute:!

In contractul de vanzare cumparare pot fi inscrisi ambii soti dar trebuie sa mentionati sursa banilor pentru procurarea noului apartament (X lei din vanzarea apartamentului detinut anterior casatoriei si diferenta de Y lei din credit).

Trebuie sa luati in considerare ca in cazul divortului sotul poate avea pretentii si la perioada de cand v-ati casatorit (4 ani) deoarece a contribuit si el la traiul comun inclusiv la plata ratelor.

Sau puteti schimba regimul matrimonial in cel al separatiei de bunuri.
Deci, daca in contractul de vanzare cumparare se trec ambii soti dar se mentioneaza de unde provin banii (vanzare apartam.vechi si credit), iar sotul este de acord sa dea declaratie ca nu are nici o pretentie asupra sumei provenita din vanzarea apartamentului vechi (al meu), in cazul unui eventual divort el nu va avea dreptul decat asupra sumei provenita din credit (procent din ea).
Am inteles corect?
Va multumesc foarte mult.
In noul contract se precizeaza suma X provenita din vanzarea unui bun propriu sotiei, sotul nu poate avea pretentii asupra sumei respective. Puteti achizitiona si un alt apartament fara a mai lua credit din suma obtinuta in urma vanzarii iar sotul sa nu aiba pretentii asupra noului apartament cu conditia sa fie precizat in contract din ce sursa au provenit banii.
Cu alte cuvinte, sunt bunuri proprii achizitionate in timpul casatoriei si bunurile achizitionate din vanzarea altor bunuri proprii.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc sa cumpar o casa (doar pe numele meu) din bunuri imobiliare pe care le detineam inainte de casatorie verdedeverde verdedeverde As dori sa cumpar un bun imobiliar (casa) cu bani proveniti din vinderea altor bunuri imobiliare (casa +teren) dobindite de mine, inainte de casatorie. Sotia ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament dupa casatorie dar Delia19 Delia19 Detin un apartament proprietate personala pe care l-am achizitionat inainte de casatorie. Doresc sa vand acest apartament si din suma obtinuta sa cumpar alt ... (vezi toată discuția)
Speta regim matrimonial leonida leonida Buna ziua, X si Y sunt casatoriti dinaintea intrarii in vigoare a noului cod civil, X are un apartament si o garsoniera dinainte de casatorie, acum X vrea sa ... (vezi toată discuția)