avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Calcul prescriere executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Calcul prescriere executare silita

Buna ziua!

Va adresez rugamintea de a ma ajuta si sprijini in urmatoarea problema - daca s-a prescris sau nu termenul de executare silita a unui titlu executoiu- sentinta penala cu despagubiri pentru partea civila, plecand de la datele de mai jos:

- 21 decembrie 2006- s-a dat sentinta penala cu obligarea platii unui prejudiciu, aceasta a ramas definitiva la 24/05/2007 (Decizie din apel), prin respingerea recursului de la Curtea de apel.

- a 06/06/2008 creditoarea a cerut instantei ca Hotararea judecatoreasca/ decizia penala din 19./dec/2006 sa fie investita cu formula executorie iar la 20/06/2008 creditorul a facut cerere catre executor bancar X1, s-a intocmit dosar executional nr. N1.;

Impotriva executarii silite s-a facut contestatie la executare, si executarea silita a fost suspendata la data de 27/06/2009 iar la data de 30 septembrie 2011 contestatia la executare este admisa, instanta de recurs anuland toate formele de executare silita din dosarul executional nr.N1 pt nerespectarea procedurilor unei executari silite.

Inainte de aceasta data, s-a schimbat executorul bancar X1 a plecat prin demisie, dosarul de executie N1 a fost preluat de executorul N2). Acesta, vazand ca in dosar ca procedura nu era respectata, a formulat cerere de incuviintare a executarii silite pt dosarul N1, la data de 28.07.2011, si cu toate acestea contestatia a fost admisa, toate formele de executare anulate la data de 30 septembrie 2011.

La data de 07.06.2012 creditoarea se adreseaza din nou unui executor X3, de data asta judecatoresc si face cere de executare a sentintei penale de mai sus, iar la data de 23/06/2012, executorul se adreseaza judecatoriei si cere o noua incuviintare a executarii silite, executorul Judecatoresc X2. incepe un nou dosar de executie N2. Am fost somati ca a inceput executarea silita.

Am facut din nou contestatie la executare. In dosarul nou de executare N2, executorul a pus toate actele din dosarul N1, inclusiv incuviintarea de executare silita 28.07.2011 cat si cea din data in 23/06/2012.

In timpul procesului, Interpelat de aparatorul nostru , executorul X3 nu a precizat daca continua executarea din dosar N1, daca a reluat executarea sau daca este un nou dosar de executare N2.

In 14 martie 2013, la instanta de fond, contestatia noastra a fost acceptata, pt prescrierea temenului de executare. Creditoarea a facut recurs, si in urma recursului, , la 15 martie 2015, s-a admis recursul, respingandu-se exceptia prescrierii, hotare irevocabila data de tribunal.

Va adresez rugamintea, daca puteti sa va pronuntati asupra corectitudinii respingerii exceptiei prescrierii. Inca nu s-a redactat hotararea. A fost corecta hoatararea de la fond sau cea de la recurs? mai putem face ceva?

va multumesc mult!
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2015
florina70_c, utilizator
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 11:10, 8 Aprilie 2015
Din cele prezentate,se pare ca,procesul de executare silita a inceput sub reglementarea vechiului cod proc.civila,ca atare, a continuat conform vechiului cod pro.civ.Este greu de dat un raspuns transant daca instanta de recurs a judecat corect sau nu, daca nu avem si motivarea hotararii instantei de fond si a celei de recurs.Oricum, nu mai are prea mare importanta daca hotararea este definitva si irevocabila( conf. vechiul cod proc.civ.),v-ar ramane doar caile de atac extraordinare,contestatia in anulare si revizuirea daca, sunt intrunite conditiile legale.
Va multumesc pentru raspuns. As dori sa stiu, daca o executare este anulata - (toate formele de executare sunt anulate prin hotarare judecatoreasca) se anuleaza si cererea de incuviintare a executarii silite data de judecator pentru acel dosar? sau aceasta poate fi folosita si in al doilea dosar deschis de un alt executor? Si in caz de anulare a executarii, un nou termen de trei ani se calculeaza de la data cand prescrierea a fost intrerupta prin inceperea unui act de executare sau se va calcula de la data cand titlu executor a luat fiinta. va multumesc!
Daca o executare este anulata, sunt anulate toate formele de executare,inclusiv incuviintarea executatii silite date de executor,si acea incuviintare a executarii silite data de judecator nu mai poate fi folosita in al doilea dosar de executare deoarece a fost anulata anterior.
Conform art.2.539(2) NCC"Prescriptia nu este intrerupta daca cel care a facut cererea de chemare in judecata sau de arbitrare ori de interventie in procedura insolventei sau a urmaririi silite a renuntat la ea,nici daca cererea a fost respinsa, anulata ori s-a perimat printr-o hotarare ramasa definitiva.Cu toate acestea, daca,reclamantul,in termenul de 6 luni de la data cand hotararea de respingere sau anulare a ramas definitiva introduce o noua cerere ,prescriptia este considerata intrerupta prin cererea de chemare in judecata sau de arbitrare precedenta,cu conditia insa ca noua cerere sa fie admisa."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire notificare plata bej - dupa 2 ani de la respingerea incuviintarii executarii silite, pentru aceeasi creanta Notsure Notsure Buna ziua! Am primit o notificare de plata datorie pentru o creanta, de la acelasi BEJ, pentru aceeasi creanta pentru care instanta a dat in 2017 respingere ... (vezi toată discuția)
Incalcare sentinta judecatoreasca de catre executor alanss alanss Buna ziua! Am o decizie judecatoreasca de anulare a actelor de executare silita pentru un credit de nevoi personale. Pentru o luna executorul judecatoresc a ... (vezi toată discuția)
Prescriere titlu executor - executare silita Ionut_T Ionut_T Buna ziua! In februarie 2007 am fost condamnat penal si obligat la plata unei sume mari catre institutia la care am lucrat in solidar cu garantii mei. In ... (vezi toată discuția)