Buna ziua,
azi am primit o adresa de la prestatorul de servicii respectiv, apa, canal si salubritate din care citez: "In temeiul raporturilor contractuale dintre societatea noastra si dvs., va solicitam ca pana in data de 09.04.2015 sa ne trimiteti dovada constituirii si a inregistrarii asociatiei de proprietari si a organelor de conducere a asociatiei in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiei de proprietari." In acest sens, va solicitam copii xerox de pe urmatoarele documente:
-Statutul asociatiei si acordul de asociere;
-Dovada inregistrarii asociatiei la organul financiar local, in conformitate cu art. 6 din Legea 230/2007;
-Incheierea pronuntata de judecatoria din raza de domiciliu cu privire la inregistrarea asociatiei de propr. si a comitetului executiv;
-Contractul individual de munca al administratorului pers. fizica atestata pt. functia de administrator sau contractul de administrare incheiat cu pers. juridice specializata si autorizate conf. dispozitiilor art. 35 alin (1) din Legea 230/2007;
-Dovada efectuarii inregistrarilor privind modificarile sau completarile aduse la statut ori a acordului de asociere la judecatoria din raza de domiciliu.
Va aducem la cunostinta faptul ca, in situatia in care nu ne veti comunica inscrisurile solicitate privind constituirea si inregistrarea asociatiei in conf. cu disp. Legii 230/2007, va vom inceta contractele avand ca obiect serviciile publice de furnizare apa, canal si salubritate, incheiate cu dvs.
Semneaza director, contabil sef si consilierul juridic.
Intrebare: Este corecta solicitarea furnizorului de servicii mentionat, atata timp cat nu avem un raport de subordonare ci unul strict contractual?
Unele solicitari ale furnizorului de apa sunt de bun simt. Altele sunt exagerate: de exemplu sa li se prezinte contractul de munca al administratorului.
Sub forma de amuzament ati putea sa le cereti si dumneavostra exact aceleasi informatii pe care le solicita ei: doar e un contract intre doua parti egale.
Sunt convins ca furnizorul de utilitati a cerut in mod eronat contractul de munca al administratorului asociatiei, de fapt banuiesc ca ei doreau un certificat constatator de la registrul comertului in care este inscris cel care are dreptul de a reprezenta societatea (administratorul). In cazul asociatiilor de proprietari reprezentantul legal este presedintele asociatiei. in multe cazuri se solicita si bilantul pentru a verifica o firma.
Asociatia noastra a primit o asemenea cerere aberanta, poate chiar mai incarcata. Norocul nostru a fost ca solicitarea nu era a furnizorului de apa si nu exista riscul de a nu mai avea apa. Era furnizor de servicii de salubritate din subordinea primariei si de aceea ne-am permis sa le raspundem ca nu au nici un drept sa ne solicite unele inscrisuri, dar ca totusi considerand ca este un contract intre doua persoane juridice, le solicitam sa ne puna la dispozitie: actele constitutive ale firmei lor, CIF, contractele de munca ale directorilor (general, comercial, tehnic, economic), actele doveditoare ale accesulkui in functii ale acestora prin concurs, ultimele situatii financiare... Asta ca sa stim si noi daca prelungim contractul cu o firma solida, fara probleme....
Dupa cateva adrese si vizita unui reprezentant al lor pe la asociatie. dupa aproape un an, au renuntat la pretentii si asociatia le-a dat doar o copie a incheierii judecatoresti (era una noua fata de cea initiala) si o copie a CIF. Apoi presedintele asociatiei a semnat noul contract trimis de firma, nu inainte de a taia cu o linie pasaje intregi din acest contract, pasaje ce nu aveau legatura cu asociatia de proprietari.
Dar, cu furnizorul de apa e ceva mai dificil de mers pe aceeasi cale si-as recomanda una de mijloc: asociatia sa dea copii pentru o parte din cele solicitate.