avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Suspendare activitate PFA in timpul concediului de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Suspendare activitate PFA in timpul concediului de maternitate

Buna ziua,
Va rog mult daca se poate sa primesc o lamurire la o problema cu care ma confrunt.
Sunt angajata pe perioada nedeterminata din anul 2010.
In anul 2013 am accesat un proiect finantat prin fonduri europene nerambursabile, in urma caruia a trebuit sa ma inregistrez ca PFA, proiectul fiind pentru agricultura, iar in urma desfasurarii activitatii PFA platesc doar impozit la suprafata, nu declar venituri la finante. Conform contractului cu APDRP nu am voie sa suspend activitatea PFA-ului timp de 5 ani de la data primirii fondurilor.
Acum sunt insarcinata urmand sa nasc in iulie 2015.
Conform OUG 111/2010 actualizata in 2014, pot sa imi mentin activitatea PFA-ului activa pe perioada concediului de crestere copil fara sa imi fie suspendata indemnizatia, deoarece eu pentru acest PFA nu platesc decat un impozit pe suprafata?
Sau se poate sa intru in concediul de crestere copil pe o perioada de 1 an fara sa solicit indemnizatia, in acest fel sa nu mai fiu obligata sa suspend activiatea PFA-ului?
Cui trebuie sa ma adresez in cazul in care imi pot mentine activitatea PFA activa, deoarece am adresat aceste întrebări reprezentantului primariei de care aparțin și mi-a transmis ferm ca trebuie sa îmi suspend activitatea?
Va mulțumesc anticipat și aștept cu interes răspunsul dumneavoastră.

Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2015
alinushasla, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:10, 14 Aprilie 2015
1. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?

Solutie:
În baza prevederilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 are dreptul la concediu şi indemnizaţie lunară în funcţie de varianta pentru care optează pentru fiecare nastere. Concediul pentru creşterea copilului în funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat. În cazul în care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

2. Va recomand sa va adresati direct la ANPS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
Va multumesc pentru raspuns si daca imi permiteti va mai adresez o intrebare.
Este posibil sa primesc indemnizatia in perioada concediului de crestere copil fara sa suspend activitatea PFA-ului, pentru care platesc doar impozit pentru suprafata cultivata, fara sa declar venit?
Eu am citit OUG 111/2010 Modificata in 2014, in care la ART. 16 alin 3 se precizeaza "Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
c) realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic."
Dar persoana resposabila de la primarie mi-a spus ca trebuie sa suspend activitatea PFA, fara a face referire la noile modificari din OUG 111/2010.

Va multumesc.
1. Parerea mea este ca puteti sa obtineti venituri in perioada de CCC, din activitatea de PFA, daca aceste venituri nu depasesc 3.000 lei pe un an calendaristic (6 ISR).

2. Deoarece nu au aparut modificarile la Normele de aplicare a OUG 111/2010 eu v-am recomandat sa va adresati ANPIS care trebuie sa va dea raspunsul corect.
alinushasla a scris:

....
Dar persoana resposabila de la primarie mi-a spus ca trebuie sa suspend activitatea PFA, fara a face referire la noile modificari din OUG 111/2010.

Va multumesc.

In practica unor AJPIS-uri asa se procedeaza :
- se suspenda mai intai activitatea PFA-ului
- se depune dosarul pentru indemnizatie
- se reia activitatea PFA-ului

Art.16 alin.3 lit.c din OUG 111/2010 este aplicabil indiferent daca apar sau nu noile norme de aplicare a OUG 111/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare pfa pe perioada ccc? oanaharsa oanaharsa Buna ziua Urmeaza sa intru in concediu de crestere a copilului si nu stiu daca este obligatoriu sa imi suspend activitatea PFA. Sunt angajata cu norma ... (vezi toată discuția)
Maternitate pfa timis2014 timis2014 Buna dimineata. O persoana care activeaza ca PFA, insarcinata, care NU DORESTE SA INTRE IN CONCEDIU DE MATERNITATE (profesia ii permite sa lucreze 2-3 ore/zi ... (vezi toată discuția)
Suspendare activitate pfa- concediu de crestere copil adinamaria88 adinamaria88 Buna ziua. Urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii martie anul acesta. Eu pe langa Pfa am si contract de munca, unde momentan am intrat in prenatal. Intrebarea ... (vezi toată discuția)