avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Stalpi curent pe teren privat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Stalpi curent pe teren privat

Buna seara,

Detin un teren la tara si pe un sfert din el, la strada, se afla 3 stalpi de inalta tensiune si 2 transformatoare. integral pe terenul meu. sunt astfel pozitionate aceste repere incat imi este imposibil sa intru pe teren cu vreo masina sau utilaj, nu am pe unde.

detin terenul de o luna, deci sunt proaspat proprietar. intrebare: pot obliga renel sa isi mute stalpii ? sau pot obtine despagubiri de la ei pentru folosirea terenului meu proprietate privata ? o reducere la factura de curent, ceva ?

a castigat cineva un proces pe aceasta tema ?
Cel mai recent răspuns: Ana Doroftei , utilizator 14:46, 4 Aprilie 2024
1. Cine nu cere ,piere.
2. Temeiurile legale au fost indicate anterior.
3. Care ar fi acele puncte de vedere (enumerati cateva) .
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Aprilie 2015
mottofreee, utilizator
Vă luptați cu morile de vânt.
Trebuia să vă puneți problema accesului pe teren îniante de a-l cumpăra.
Ati avut vreun caz asemanator ?

Patrick_ a scris:

Vă luptați cu morile de vânt.
Trebuia să vă puneți problema accesului pe teren îniante de a-l cumpăra.

Legea nr. 13/2007, a energiei electrice:

„Art. 16 Drepturile si obligatiile care decurg din autorizatia de infiintare si din licente
(2) Asupra terenurilor si bunurilor proprietate publica sau privata a altor persoane fizice ori juridice si asupra activitatilor desfasurate de persoane fizice sau juridice in vecinatatea capacitatii energetice, titularii autorizatiilor de infiintare si titularii licentelor beneficiaza, in conditiile legii, pe durata lucrarilor de realizare si retehnologizare, respectiv de functionare a capacitatii energetice, de urmatoarele drepturi:
a) dreptul de uz pentru executarea lucrarilor necesare realizarii sau retehnologizarii capacitatii energetice, obiect al autorizatiei;
b) dreptul de uz pentru asigurarea functionarii normale a capacitatii, obiect al autorizatiei de infiintare, pentru reviziile, reparatiile si interventiile necesare;
c) servitutea de trecere subterana, de suprafata sau aeriana pentru instalarea de retele electrice sau alte echipamente aferente capacitatii energetice si pentru acces la locul de amplasare a acestora, in conditiile legii;
d) dreptul de a obtine restrangerea sau incetarea unor activitati care ar putea pune in pericol persoane si bunuri;
e) dreptul de acces la utilitatile publice”.

Deci administratorul acelor linii electrice au drept de uz asupra terenului D-vostră în vederea administrării liniilor respective. Adică nu numai că nu puteți cere să mute altundeva acele linii ci ei au și drept de acces pe terenul D-voastră pentru efectuarea unor lucrări de întreținere.

Ați putea ajunge cu ei la o înțelegere pentru a vă plăti ceva, dar șansele sunt destul de mici dacă ați cumpărat terenul știind de existența acelor linii electrice.
În fond prețul pe care l-ați plătit a fost negociat ținând seama de acest impediment.
In legea 123 din 2012 la art 12 aliniat 10 se preved despagubiri . Legea 13/2007 spune ca:
titularii autorizatiilor de infiintare si titularii licentelor beneficiaza, in conditiile legii, pe durata lucrarilor de realizare si retehnologizare, respectiv de functionare a capacitatii energetice iar legea care reglementeaza 13/2007 este 123/2012 .
Ca proaspat proprietar ,acum ati constatat ca nu aveti acces , din termenul de prescriptie a trecut doar 1 luna .
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Aprilie 2015
mottofreee, utilizator

Alte discuții în legătură

Stalp de inalta tensiune pe proprietatea mea alexandraz alexandraz Buna ziua! Va rog sa ma ajutati! Pe proprietatea mea de la tara exista un stalp de inalta tensiune(ma refer la un stalp care transporta sute de mii de ... (vezi toată discuția)
Cabluri de tensiune de la electrica trec prin proprietate. GermanAlex GermanAlex Am o proprietate de cateva hectare prin care trec cabluri de tensiune pe stalpi de la Electrica. Din cauza aceasta am probleme cu vanzarea anumitor loturi, iar ... (vezi toată discuția)
Taxa pe silp pe un teren privat craciunescuion craciunescuion Contact EE <contactee.ro@enel.com> To 'craciunescu_ionel@yahoo.com' Today at 11:52 AM Stimate domnule Craciunescu Ion, Va transmitem acest e-mail ... (vezi toată discuția)