avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie somaj

Daca primesc somaj,ca absolvent al liceului si dupa aceea ma inscriu la o facultatea privata mai am voie sa primesc somaj>?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:20, 18 Aprilie 2015
1. Veti benficia de indemnizatie de somaj pentru fiercare forma de invatamant absolvita.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în cãutarea unui loc de muncã, aflate în una dintre urmãtoarele situaţii:
...
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant;.
...

Art. 17
...

(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
b) sunt absolvenţi ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstã de minimum 16 ani, care nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
...

Art. 40.
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (2) pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data stabilirii acesteia.

(2) Indemnizaţia de şomaj prevãzutã la alin.(1) se acordã şomerilor prevãzuţi la art.17 alin.(2) lit. a) şi b), o singurã datã, pentru fiecare formã de învãţãmânt absolvitã.
Adevarat a inviat
problema mea este ca am depus pt somaj am inceput sa primesc bani in septembrie iar in octombrie m am inscris la o facultate privata,iar acum am primit o decizie conform careia spu ei ca trebuie sa inapoiez banii pt ca ca nu am voie sa urmez o facultate si sa iau si somaj ,dar in condiitile prin care pot lua somaj este doar aceasta clauza cu privire la invatamant:
- nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului;
eu cand am depus dosarul nu urmam o forma de invatamant dupa 2 luni m am inscris la o facultate
Deci pana la urma au dreptul sa imi ceara banii inapoi?
Precizez ca decizia de inapoiere a banilor a venit dupa 1 an si jumatate de la incheierea perioadei de somaj
Va multumesc
Legea nr.76/2002
Art.44 - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj
acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
....
m) la data admiterii într-o formă de învăţământ, în cazul persoanelor asimilate şomerilor, prevăzute la art.17 alin. (2) lit. a) şi b).
....

Prin urmare, consider ca AJOFM-ul are dreptate in ceea ce priveste restituirea sumelor primite.

Sumele se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripţie legal.
Multumesc pentru raspuns,da...e cam aiurea adica ei au pretentia ca eu sa respect regulile dar ei nu respecta nimic,dupa ce ca abia peste un 1 an si jumatate mi au trimis decizia,si nu mi s a spus cand am depus dosarul ca nu pot sa il primesc daca sunt inscris la facultate,mi s a spus doar daca ma angajez sa ii anunt dar de facultate nimic...bineinteles ca nu recunosc acest lucru....eu m am inscris la cursuri si nu m au chemat,nu am facut cursurile pe care trebuia sa le fac,eu pot face ceva in privinta cursurilor? as putea sa dau in judecata agentia pe acest motiv? Multumesc inca o data.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Aprilie 2015
Dani1993, utilizator
Puteti sa imi spuneti va rog inapoierea indemnizatiei de somaj la care categorie de ani se incadreaza in termenul general de prescripţie legal?

Alte discuții în legătură

Somaj absolvent master Justitiarul711 Justitiarul711 Unui absolvent de facultate care s-a inscris dupa absolvirea facultatii la cursurile de master la zi i s-a refuzat ajutorul de somaj pe motivul ca urmeaza ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj pentru absolventii de facultate adinutza_1990 adinutza_1990 buna ziua, anul acesta in iunie termin facultatea, dar, oare voi primi somaj? va multumesc anticipat!!! (vezi toată discuția)
Somaj absolvent master iulia57 iulia57 Buna ziua! Am absolvit facultatea in 2010. In perioada 2011-2013 am urmat si absolvit masterul. Am fost la AJOFM sa depun dosar pentru ajutor somaj. Nu mi-au ... (vezi toată discuția)