avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cum se calculeaza taxa de timbru pentru recurs
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cum se calculeaza taxa de timbru pentru recurs

Contest ,in recurs,la un proces de succesiune,suma de 8000 de lei.Trebuie sa platesc 645 de lei taxa de timbru.Nici la fond,nici la apel ,nu am platit atat de mult.Cred ca este o eroare...Intrebarea mea este cum se calculeaza taxa de timbru pentru recurs.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 18:20, 16 Aprilie 2015
Potrivit OUG nr. 80/2013, tarifele taxei judiciare de timbru difera, in functie de natura cererii. Astfel, recursul impotriva hotararilor judecatoresti se taxeaza cu 100 lei daca se invoca unul sau mai multe dintre motivele prevazute la art. 488 din Codul de procedura civila.

In cazul in care se invoca incalcarea sau aplicarea gresita a normelor de drept material, pentru cereri si actiuni evaluabile in bani, recursul se taxeaza cu 50% din taxa datorata la suma contestata, dar nu mai putin de 100 lei.

OUG 80/2013
Art. 24. - (1) Recursul impotriva hotararilor judecatoresti se taxeaza cu 100 lei daca se invoca unul sau mai multe dintre motivele prevazute la art. 488 alin. (1) pct. 1-7 din Codul de procedura civila.
(2) In cazul in care se invoca incalcarea sau aplicarea gresita a normelor de drept material, pentru cereri si actiuni evaluabile in bani, recursul se taxeaza cu 50% din taxa datorata la suma contestata, dar nu mai putin de 100 lei; in aceeasi ipoteza, pentru cererile neevaluabile in bani, cererea de recurs se taxeaza cu 100 lei.
(3) Recursul incident si recursul provocat se taxeaza dupa regulile prevazute la alin. (1) si (2).
Ati fost citat cu mentiunea de a achita taxa de timbru in cuantumul mentionat ? Pt ca in aceasta situatie trebuie sa atacati aceasta dispozitie in termenul legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru petre_marian petre_marian buna seara .As dorii sa stiu care este diferenta intre taxa de timbru de la apel si cea de la recurs? (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru pentru recurs bodisin bodisin Cum se interpreteaza art 24 din OUG 80/2013 -al( 2)lin. (1). Articolul 24 (1) Recursul împotriva hotărârilor judecătorești se taxează cu 100 lei dacă ... (vezi toată discuția)
Ce motive putem invoca in cererea de recurs, obiect: actiune daune contractuale? anna_cta anna_cta Ce motive putem invoca in cererea de recurs impotriva hotararii instantei care a admis cererea de apel? Obiect dosar: actiune in daune contractuale. Mentionez ... (vezi toată discuția)