avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... curtea constitutionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

curtea constitutionala

Nu stiu dacaaici e corect sa deschis acest topic...dar cine stie va rog sa-mi spuna!
un proces prin care se cer drepturi salariale s-a suspendat pt ca s-a facut...nu stiu ce la curtea constitutionala..As dori sa stiu cam cat dureaza acest lucru....in cat timp se solutioneaza si cam care e procedura?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:44, 25 Iunie 2009
S-a invocat o exceptie de neconstitutionalitate a unui act normativ incident in cauza . Dosarul se va treimite spre solutionare Curtii Constitutionale, care va solutiona exceptia, admitand-o sau respingand-o. Este greu de spus in cat timp se va pronunta curtea, dar poate dura cateva luni bune.
Legea nr.47/1992 prevede :
Art.29. - (1) Curtea Constituţională decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare, care are legătură cu soluţionarea cauzei în orice fază a litigiului şi oricare ar fi obiectul acestuia.
(2) Excepţia poate fi ridicată la cererea uneia dintre părţi sau, din oficiu, de către instanţa de judecată ori de arbitraj comercial. De asemenea, excepţia poate fi ridicată de procuror în faţa instanţei de judecată, în cauzele la care participă.
(3) Nu pot face obiectul excepţiei prevederile constatate ca fiind neconstituţionale printr-o decizie anterioară a Curţii Constituţionale.
(4) Sesizarea Curţii Constituţionale se dispune de către instanţa în faţa căreia s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate, printr-o încheiere care va cuprinde punctele de vedere ale părţilor, opinia instanţei asupra excepţiei, şi va fi însoţită de dovezile depuse de părţi. Dacă excepţia a fost ridicată din oficiu, încheierea trebuie motivată, cuprinzând şi susţinerile părţilor, precum şi dovezile necesare.
(5) Pe perioada soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate judecarea cauzei se suspendă.
(6) Dacă excepţia este inadmisibilă, fiind contrară prevederilor alin.(1), (2) sau (3), instanţa respinge printr-o încheiere motivată cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Încheierea poate fi atacată numai cu recurs la instanţa imediat superioară, în termen de 48 de ore de la pronunţare. Recursul se judecă în termen de 3 zile.
sofia1975 a scris:

Nu stiu dacaaici e corect sa deschis acest topic...dar cine stie va rog sa-mi spuna!
un proces prin care se cer drepturi salariale s-a suspendat pt ca s-a facut...nu stiu ce la curtea constitutionala..As dori sa stiu cam cat dureaza acest lucru....in cat timp se solutioneaza si cam care e procedura?


Poate dura 6 luni sau 8 luni.
Exceptia se poate solutiona si mai repede dar in cazul dvs cam acesta ar fi termenul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia de neconstitutionalitate - judecare, aplicabilitate dogarudobra dogarudobra va rog sa-mi spunti daca am inteles bine sau nu acest lucru? daca exceptia de neconstitutionalitate se respinge, inseamna ca solutia data intr-un dosar nu mai ... (vezi toată discuția)
Exceptiile de neconstitutionalitate si insolventa florindbro florindbro Exceptiile de neconstitutionaliate-admisibile- pentru articole din legea insolventei pot suspenda executarea procedurilor de insolventa? (vezi toată discuția)
Model de recurs impotriva incheierii prin care a fost respinsa exceptia de neconstitutionalitate dumibog dumibog trei zile am cautat pe net dar nu am gasit modelul din titlu. Poate cunoateti vreun link unde il pot gasi. (vezi toată discuția)