avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurarea facultativa / asigurarea obligatorie (PAD) ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurarea facultativa / asigurarea obligatorie (PAD) a locuintei ipotecate, despagubire refuzata

Buna ziua,

In 2011 in urma contractarii unui credit garantat cu ipoteca a trebuit sa fac si o asigurare a locuintei pe o perioada de 25ani, suma asigurata fiind de 30.000euro.

In urma cutremurului din noiembrie 2014 apartamentul a suferit avarii si am deschis dosar de dauna.

Dupa aproape 5 luni primesc instiintare de la Uniqa Asigurari ca nu mi se aproba cererea de despagubire deoarece conform adresei Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) nr AO/B-23793/2.07.2013 "Proprietarii de locuinte care au incheiate polite de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Lg 260/2008, republicata, au obligatia de a incheia polite PAD la data expirarii contractelor de asigurare facultative sau in cazul contractelor multianuale, la data primei aniversari a acestora".

Eu am stat fara griji pana acum ca am o asigurare cu pachetul cel mai complex oferit de asigurator si cand s-a ivit o problema... este tot vina mea.

Adresa ASF le-a fost adresata lor, ei au stiut de ea si de implicatiile ei.
De ce in toti acesti ani, nu m-au contactat sa-mi propuna si o asigurare PAD, daca cea facultativa incheiata cu ei nu are efecte fara prezenta uneia PAD?
Eu consider ca este greseala firmei, nu a mea.
Prin modificarea legislatiei eu consider ca s-au schimbat termenii contractuali ai politei facultativesi firma ar fi trebuit sa ma contacteze.
Nici la incheierea politei nici ulterior, nimeni de la firma nu m-a contactat sa-mi spuna ceva de PAD.

Ce as putea sa fac in acest caz?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 20 Aprilie 2015
vim78, utilizator
Cel mai recent răspuns: vim78 , utilizator 21:40, 3 Iunie 2015
Domnule Bogdan, felicitari nu doar pentru competentul expozeu de mai sus, cat, mai ales, pentru rabdarea de a-l fi conceput si scris. Pentru o minte rationala este suficient de explicit si relevant, dar un carcotas, nemultumit in general de "orisice", va gasi oricand ceva de comentat!!:P
@gustaw

Stimate Domn,

Am incercat, prin putinele mele cunostinte acumulate de-a lungul a 23 de ani de meserie grea in domeniul asigurarilor, sa fac putina lumina asupra unui fenomen care pare ca nu este adus la cunostinta concetatenilor mei: cel al asigurarilor.

Discutia despre PAD este doar o mica felie din ceea ce inseamna lumea de asigurari, "largimea" extraordinara a business-urilor pe care o societate de asigurari le promoveaza.

Numai ca, nefiind explicate, cu notiuni tehnice si cu realitatea din piata, asigurarile tind sa fie percepute, de catre compatriontii nostrii, ca niste societati care "taxeaza si impoziteaza" populatia.

Va multumesc pentru aprecieri si, oricand, va asigur, puteti gasi, in mine, un bun sfatuitor si o rezolvare pe problemele de asigurari aparute.

Sa aveti o dupa amiaza formidabila in continuare

Cu stima si consideratiune,

Bogdan
Bogdan65 a scris:

Eu nu apar nimic, pentru ca nu am ce. Eu prezint doar o informare a ceea ce reprezinta toate lucrurile pe marginea carora s-a dezbatut atata. Daca nici legea nu este clara, atunci?

Taxa reprezintă acele obligații bănești pe care trebuie să le achite persoanele fizice și juridice pentru diferite prestații efectuate de autoritățile publice și constă în sumele de bani prevăzute de hotărâri sau ordonanțe guvernamentale. [1]

Impozitul este o prelevare obligatorie și gratuită, efectuată de către stat, asupra resurselor sau bunurilor individuale sau ale colectivităților și plătită în bani [1].

PAID-ul este Pool-ul de Asigurare Inpotriva Dezastrelor. Acest Pool a "nascut "PAD"-ul (Polita de Asigurare a Dezastreror) care este un produs al celei mai noi societati de asigurari din Romania. PAID este o societate privata si care are in componenta sa, normal, in diferite procente, ca actionari, majoritatea societatilor de asigurari care practica asigurarile facultative de locuinte si care au dat bani ca sa se infiinteze aceasta societate.

Idee de TAXE/IMPOZITE asociata cu PAD-ul mi se pare nefireasca in contextul definitiilor de mai sus.

Am citat doar atat, desi o sa comentez mai mult. Conform propriilor definitii este o/un taxo-impozit. Iar partea cu daca nici legea nu este clara, permiteti-mi s-o incadrez la umor fin, pentru ca altfel ar fi o abordare logico/juridica extrem de ciudata, ca sa ma limitez in a eticheta, mai ales in Romania.

Oare nu va zgarie timpanul ca o asociere privata si cu interese private s-a constituit prin lege pentru a face bani privati dintr-o taxare impusa?

V-am mai zis sa nu mai faceti paralela cu RCA, pentru ca nu suporta comparatie. Trebuie sa va dau definitii din dex referitor termenii subliniati sau bolduiti in mesajele anterioare: facultativ, terti, folosinta, detinere?!? Daca era vorba de o asigurare pentru terti in cazul pagubelor produse de imobilul meu (furtuna, etc), paralela era corecta. Cum nu este cazul, motivul insistentei in a compara mere cu pere ma duce cu gandul la lipsa argumentelor valide.

Repet o intrebare retorica: ce aia casco obligatorie pentru detinere? Pana si rca este doar pentru folosinta, ca daca tot comparam mere cu pere, sa nu luam doar ce ne place - impunerea obligativitatii prin lege. Si ca sa preintampin o eventuala explicatie/comparatie, masina nu trebuie sa fie condusa pentru a produce pagube (frana mana slaba si o ia la vale singura).

In ceea ce priveste inundatiile, nu vad de ce ar trebui sa impun o taxa pentru incapacitatea mea ca stat. Nu sunt adeptul despagubirilor cersite, pentru ca mie nu-i da nimeni nimic. Cine si-a facut casa in albie de rau si nu este intravilan, sa ramana in strada. Statul trebuia sa asigure un minim de sistematizare deoarece este una dintre sarcinile sale si impozitele pentru asta exista, inclusiv majorate pentru ce se considera intravilan. Daca nu a facut digul x programat de zeci de ani sau l-a facut prost si cu spaga, iar casa mi-a fost afectata de o ploaie normala prelungita (NB: nu calamitate naturala), este vina statului. Daca tot va plac mere=pere, ca tot asigurari sunt, este ca si cum s-ar face o asigurare auto obligatorie pentru detinere auto, iar din pool sa se plateasca daunele suferite in urma proastei intretineri a drumurilor. AUTOPAD obligatoriu si daca devine lege, este de necontestat, avand asigurate logica, bunul simt si claritatea prin simpla aparitie in Mof. Deci despre ce si mai ales cum vorbim?

Partea cu nu este un produs vandut cu de-a sila, ci doar se cumpara in mod obligatoriu, o incadrez iar la umor fin...

Este o mare diferenta intre a promova asigurari si a impune asigurari. Pacat ca nu faceti diferenta. Raspunsul meu este cenzurat dpdv al modului de exprimare, tocmai pentru ca desi va simtiti atacat "copilul", va dati silinta scriind cat mai mult posibil si o faceti intr-un mod civilizat.
S-a rezolvat!

In momentul in care am fost instiintat de refuzul platii despagubirii, am facut o sesizare la ASF.
Dupa ceva timp, am fost sunat de Uniqa si mi s-a comunicat ca in urma sesizarii mele, ei au reanalizat dosarul si s-a aprobat cererea de despagubire.

Deci nu voi mai merge in instanta asa cum intentionam.

Multumesc tuturor celor care si-au exprimat opinia pe marginea subiectului dezbatut!
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iunie 2015
vim78, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire asigurare obligatorie(pad) vs asigurare facultativa phoenix13 phoenix13 salut, am o asigurare facultativa (a trebuit sa o fac pt programul prima casa) in care printre riscurile asigurate se afla si in caz \\"inundatii, ... (vezi toată discuția)
Apartament prima casa, banca cere asigurare facultativa la valoare ... silviu1975 silviu1975 Apartament Prima Casa, banca cere asigurare facultativa la valoare mai mare decat cea contractuala Contractul de credit semnat cu banca spune clar ca eu ... (vezi toată discuția)
Asigurare obligatorie locuinta artur1971 artur1971 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati sa inteleg o problema . Eu am asigurat apartamentul de 5 ani in fiecare an . Acum vine legea si spune ca trebuie sa fac o ... (vezi toată discuția)