avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Monitorizare video ilegala la bloc
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Monitorizare video ilegala la bloc

Buna seara, asociatia de proprietari a scarii in care locuiesc a hotarat la initiativa presedintelui instalarea unui sistem de supraveghere video. Mentionez ca nu mi-a fost supusa spre aprobare aceasta initiativa si nici macar nu mi-a fost solicitat vreun acord scris pentru acest "spionaj". Cautand pe internet am inteles ca aceasta actiune este ilegala. In prezent am formulat obiectiuni in scris catre firma care a instalat sistemul, adminsitrator/firma care se ocupa de administrarea acestei scari si presedinte - obiectiuni in scris (expediate prin posta cu confirmare de primire) prin care solicitam incetarea acestui abuz.
Mentionez ca nu am primit niciun raspuns de mai bine de 2 saptamani.
Va rog sa-mi comunicati daca pot inainta plangere penala in baza art.226 C.pen impotriva celor 3 parti (societate monitorizare, administrator/persoana juridica si presedinte bloc persoana fizica) cat si daca pot solicita daune interese compensatorii care sa-i linisteasca pe acesti spioni amatori.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: cosstti , utilizator 21:09, 23 Decembrie 2019
Daca presedintele de bloc si ceilalti vecini au banuieli (si ceva probe) ca in apartamentul tau sau al altor proprietari se desfasoara activitati ilegale , probabil ca or sa sustina in instanta ca din acest motiv au instalat dispozitivul de supraveghere video in scara , pentru a strange mai multe probe cu privire la o posibila activitate infractionala de care ei s-ar simti deranjati (poate tu ai o combinatie mai putin legala din care faci bani multi si atunci e clar care e scopul lor). Daca te iei cu ei in instanta nu cred ca o sa reusesti sa scapi de "spionii amatori".
De regula montarea sistemului este justificata de cresterea sigurantei locatarilor.

Intrebarea care se pune este daca in scara/blocul respectiv s-au produs evenimente care sa justifice montarea sistemului de supraveghere (furturi, violuri, talharii, etc.).

Montarea sistemului video de supraveghere se poate face numai cu acordul tuturor membrilor asociatiei de proprietari si nu prin hotararea presedintelui sau administratorului.

Imaginile unei persoane este data cu caracter personal conf. Legii nr. 677/2001 astfel ca este obligatorie detinerea unei autorizatii de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, inregistrarea fara aprobare poate constitui motivul unei plangeri penale.

Unde este montat serverul si cine are acces la imaginile inregistrate?

Sunt mai multe topicuri deschise pe forum privind camerele de supraveghere. Dati o cautare in casuta de sus.

www.avocatnet.ro/content/for...
Cresterea sigurantei poate fi sperata de persoanele cu respect si cu buna credinta...cei care au interese altele decat cele ortodoxe....cunosc "n" variante pentru a-si materializa interesul,cu sau fara a actiona asupra sistemelor de supraveghere
Instalarea unui sistem de supraveghere in imobil de locuit in comun obligatoriu trebuie sa respecte dispozitiile in vigoare
Concret care este interesul dvs,sa actionati pentru desfiintarea sistemului sau sanctionarea presedintelui de asociatie ?
Instalarea sistemelor de supraveghere trebuie sa fie executata numai prin firme autorizate cu licenta de la IGPR si SRI

Monitorizarea video: legislaţie europeană şi naţională relevantă

Utilizarea tehnicilor pentru captarea, manipularea, înregistrarea, stocarea şi comunicarea datelor constituite din imagini privind persoanele fizice reprezintă operaţiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal, în conformitate cu Directiva 95/46/CE (paragraful 14) a Parlamentului European, act corelat cu dispoziţiile Convenţiei nr. 108/1981 a Consiliului Europei. Aşadar, avem un prim element clarificat: prin sistemului de supraveghere sunt prelucrate date cu caracter personal. Imaginile cu persoane fizice identificabile sunt date cu caracter personal.
Dat fiind că dreptul la viaţă privată e unul fundamental, personal nepatrimonial, nu poate fi invocată voinţa majorităţii proprietarilor condominiului, aşa cum procedează anumiţi reprezentanţi ai Asociaţiilor de Proprietari pasionaţi de camere video şi înregistrări cu vecini. Deşi Legea nr. 230/2007 spune că hotărârile Adunării Generale a Asociaţiei de Proprietari, luate cu majoritatea voturilor, sunt obligatorii, ele nu pot aduce atingere drepturilor fundamentale şi nu pot încălca dispoziţii legale în vigoare.


Să presupunem că majoritatea proprietarilor ar hotărî că ţiganilor nu le este permis accesul în spaţiile comune şi ar vota în AGAP o decizie în acest sens. Ar fi legal? Sa spunem ca Adunarea Gererală ar decide ca intrarea în clădire să se poată face numai pe bază de amprentă digitală, ca să fie clar cine locuieşte mai mult de 15 zile în bloc şi trebuie trecut la plata cheltuielilor pe persoana. Ar fi legitim? Să zicem că majoritatea ar semna pentru interzicerea deţinerii animalelor de companie în apartamente. Şi această trăsnaie ar fi caducă.



Articolul 226 al Legii 286 din 2009 extinde în sfera penalului răspunderea celor care cred că îşi pot filma vecinii în voie, cu mandat de la majoritate. Astfel, atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta reprezintă infracţiune. Notăm că viaţa privată nu se opreşte odată trecut de uşa apartamentului, iar efectele juridice sunt extinse la toate spaţiile indivize: holurile locuinţei, căi de acces comune, scări, lifturi, subsoluri, boxe, ghene, culoare, poduri, terase etc.

Aşa cum am arătat, supravegherea video la bloc fără acordul tuturor persoanelor identificabile e nelegală. Ce se întâmplă însă dacă toţi locatarii unui imobil de locuinţe (inclusiv minorii, prin acordul expres al reprezentantului legal) sunt de acord cu montarea unui dispozitiv de supraveghere centralizat? Legea 677/2001 ne lămureşte în privinţa drepturilor pe care cei filmaţi şi înregistraţi continuă să la aibă şi după exprimarea neechivocă a voinţei de a fi monitorizaţi. Acestea sunt:

Dreptul de acces la date (articolul 13). La exercitarea sa, operatorul e obligat să furnizeze toate informaţiile solicitate. Fiind vorba despre un drept garantat, nu-i nevoie să existe o justificare pentru care doreşti să vizionezi imaginile cu tine şi vecinii tăi. Sau cu ora la care s-a întors soţul/soţia, cine ştie?;
Dreptul de intervenţie asupra datelor (articolul 14). Poţi cere (în mod gratuit) rectificarea, blocarea sau ştergerea imaginilor colectate, dacă ţi se par a nu fi în concordanţă cu legea sau inexacte. Spre exemplu, dacă te răzgândeşti în privinţa disponibilităţii de a-ţi fi supravegheaţi copiii, prelucrarea devine ilegală;
Dreptul de opoziţie (articolul 15). Cităm întocmai: “Persoana vizată are dreptul de a se opune în orice moment, din motive întemeiate şi legitime legate de situaţia sa particulară, ca date care o vizează să facă obiectul unei prelucrări”. Evident, cu excepţia cazurilor în care legea statuează altfel. Adică nu te poţi opune la a fi filmat de procurori când iei şpagă, nici nu poţi reclama o bancă pentru că are supraveghere video;
Dreptul de a se adresa justiţiei şi Autorităţii de supraveghere. Cererea de chemare în judecată e scutită de taxă de timbru. Dacă în ciuda demersurilor efectuate, o entitate se ambiţionează să te filmeze fără acordul tău, poţi obţine restabilirea dreptului la viaţă privată şi nişte daune compensatorii, pe cale judecătorească.


Supravegherea video este guvernata de urmatoarele legi: 333/2003 şi 677/2001. Inainte de a instala un sistem de supraveghere, asociatia de proprietari trebuie sa aiba acordul tuturor locatarilor, atentie - nu majoritatea, ci toti locatarii din bloc trebuie sa fie de acord sa instalati camere de supraveghere. Actiunea unui kit de supraveghere prin captarea de imagini se traduce prin stocare de date referitoare la persoane fizice. Imaginile inregistrate sunt de fapt date cu caracter personal.
Nerespectarea legii 677 are caracter penal
Conditionat de interesul dvs initial puteti sesiza oficial autoritatile in domeniu=IGPR,sau puteti formula actiune in instanta impotriva presedintelui de asociatie
Referitor la vinovati...in astfel de cazuri contractul se incheie intre executant si beneficiar =asociatia de proprietari ,fiind semnat de catre reprezentantul legal al asociatiei de
proprietari =presedintele de asociatie


Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2015
ynocentta, utilizator
In bloc nu au avut loc niciodata infractiuni sau tentative care sa justifice o asemenea actiune.

Mai mult decat atat desi nu desfasor nicio activitate cu caracter ilicit... si chiar daca ar avea vecinii suspiciuni ca desfasor o astfel de activitate nu cred ca legal pot dispune ei un astfel de spionaj, vorbim totusi de viata privata. O eventuala activitate infractionala intra in sfera de activitate a organelor legii.

Serverul - firma de supraveghere - sustine ca ar fi in scara si poate fi accesat doar de persoanele autorizate (presedinte si administrator).

Am solicitat o copie a acestui contract si nu mi s-a oferit nici o informatie. Transparenta 0.

Si da, doresc ca acest sistem sa fie oprit/dezinstalat si da doresc si sanctionarea tuturor celor implicati pentru acest abuz si lipsa de comunicare si transparenta.

Nu pot sa accept ca intr-un stat de drept o suspiciune a unui cetatean confera dreptul de a monitoriza o persoana fizica sau juridica.

Exista vreun plafon in privinta daunelor ce pot fi solicitate?

Va multumesc

Presedintele si administartorul de imobil nu pot fi autorizate sa detina acces la informatii cu caracter personal
Datorita caracterului informatiilor datelor stocate care se afla sub incidenta legii speciale,exista o categorie legal prevazuta care poate avea acces la datele stocate de sistemele de supraveghere
Cuantumul daunelor poate fi apreciat numai in raport de prejudiciul cauzat si probat in conditiile legii de partea care le solicita
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2015
ynocentta, utilizator

Alte discuții în legătură

Cine are dreptul de a vedea inregistrari video din bloc? Sever Simion Sever Simion Avand in vedere legea protectiei datelor cu caracter personal, as dori sa stiu, multumesc, cine are dreptul sa vizualizeze non stop cum e la noi, prin WIFI, ce ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere! ionut.nicolin89 ionut.nicolin89 Buna ziua, locuiesc intr-un complex nou de blocuri. Asociatia doreste instalarea camerelor de supraveghere in complex. Conform GDPR, daca nu ma insel, si ... (vezi toată discuția)
Camere supraveghere scara asociatie locatari mfdunhill mfdunhill buna ziua, in urma hotararii AG, pe cara blocului [hol si intrare] s-au montat camere de supraveghere. Am 2 intrebari : 1. avem nevoie de la anspdcp de ... (vezi toată discuția)